Columbanus and the Celtic Church's, Quartodeciman (Nisan 14-20) Observation of Easter / Passover

Sprid kärleken

Under århundradena har den keltiska kyrkan fortsatt att kämpa mot Roms fotspår mot de bibliska högtiderna under de bibliska dagarna som Gud sa är "för alltid" och kommer att förbli som befalld "högtider av Gud" (inte judarnas högtider utan "YAHWEHs högtider" ”Är det enda sammanhanget som är” för evigt ”i 3 Mosebok 23 etc.) även efter att himmel och jord försvinner (Matt 5: 17-19).

Columbanus Culdee, och hans efterföljande lärjungar grundade många före-benediktiner Culdean kloster över hela Västeuropa, som Luxeuil.

Denna kalenderprotest blev först populär i andra århundradets östra kyrka i Efesos och hela Anatolien (under Polycarp och Polycrates, som hävdade att de hade rättmätig följd och tradition som överlämnades av Johannes aposteln.) Senare hade en romersk påve uteslutit dem och alla deras underordnade biskopar i hela Anatolien och mycket av världen.

En framträdande funktion som är välkänd för Celtic (Culdean) kyrkan har varit försvaret av den sanna bibliska påsken som landar samma dagar som den hebreiska påskperioden (14-20 nisan). I stället för att ta ett kommersialiserat tillvägagångssätt och snarare än att bara underkasta sig Rom för att det är Rom, har den keltiska kyrkan hållit på denna punkt. Från och med det första århundradet distanserade den keltiska kyrkan (Irland, Skottland, England och Frankrike) upprepade gånger från den västra och romerska kyrkan och anpassade sig mer till den östra kyrkan.

Columbanus, även känd som kyrkans duva, är vår mest kända grundare av den keltiska kyrkan på kontinenten. Han, som sina föregångare och efterträdare i århundraden, höll en hård debatt med påven. I hans fall påven Gregory, på poängen. Detta handlade främst om frågorna om korrekt påsk på bibelsk hebreiskt sätt.

Medan den romerska påven skapade nya uppdelningar, främjade Columbanus den ortodoxa enheten när det gällde den bibliska högtiden för påskens påsk. Den keltiska iakttagelsen kallas också Quartodeciman iakttagelse av påsk.

Columbanus i sina brev till påven hade fokuserat på Skriften som föreskrev att hebreiska skulle hålla rätt påsk. Han blev förvånad över att påven skulle använda sin enda anledning för att ha påsk på fel datum, var så att den inte landar på en "judisk" dag. Columbanus citerade inte bara Skriften för att stödja den keltiska efterlevnaden av påsken, utan också många kyrkofäder. Han nämnde inte Didascalia men sa att påven skulle gå mot Saint Jerome bland andra.

Didascalia (eller apostlarnas konstitutioner) är ett utmärkt exempel som visar att judarna till och med ibland följer de felaktiga förberäknade dagarna. I den nämns det bara nymånen efter jämställdingen bör följas. Men judar följde ofta nymånen innan den, eller en annan förberäknad version av kalendern. I annat fall, om du inte tittar på jämställdingen, faller du in i en möjlighet att ha en motbibelsk efterlevnad av flera högtider på fel dagar, vilket Bibeln säger att man bara kunde göra en gång om året, som försoning. Vissa finner ny mening i att veta att Kristus korsfästes som vårt stora påsklamm, som nämns i hela Bibeln. Att fira det på en annan dag är inte motiverat. Flera källor säger att den romerska dagen var den forna kristna hedniska dagen för hedningarna.

Det upprepas som viktigt i Bibelns gamla och nya testamente. Kristus sa att även efter att himlen och jorden har försvunnit kommer inte ett skott eller en tittel att passera från Guds lagar. Inte ens efter att hundratals nationella lagar äntligen är uppfyllda som bara gäller för nationer, men då kan inget av det övergå från lagen tills himmel och jord försvinner och även alla profetior är uppfyllda (se Matteus kapitel 5 :).

Därför följde bara den keltiska kyrkan ett bibliskt överensstämmande festivaldatum.

Columbanus kunde också ha citerat biskoparna Polycarp och Polycrates of Efesus, även om han hänvisade till Anatolien, det större området. Polykrates bannlystes av påven Victor för sina uttalanden att han skulle vara villig att bli martyr för hans bokstavliga iakttagelse av påsk. I sitt brev till påven Victor citerade han att han är den 8: e biskopen i Efesos efter aposteln Johannes. Han antydde hur de tar bort surdegen från huset på hebreiskt sätt, och det var så som kyrkan från det första århundradet hade gjort det klart att man ska följa.

Påven Gregorius hade attackerat den keltiska kyrkan och Columbanus var tvungen att ge ett starkt svar. Syftet med denna artikel är att visa hans balanserade svar. Gregory sa att Roms kalender sammanställd av Victorius "hade skrivit att påsken skulle firas den femtonde dagen efter fullmånen." För att hindra kristna från att hålla festen samma dag efter fullmånen som judarna följer Victorius rekommendationer Gregory tillade: ”Romens kyrka firar den tjugoförsta dagen. ... Som ett resultat håller många människor i Gallien påsk den femtonde dagen, men jag själv höll festen på den tjugoförsta dagen. ”

På Luxeuil kritiserades Columbanus av påven Gregory för att följa den keltiska cykeln av enbart anledningen att den landar på samma dagar som de judiska dagarna. Av alla hans mycket vetenskapliga svar på påvens nya mänstradition citerar folk mest Columbanus för ett av hans mer enastående svar, där han skrev,
”Vi vill inte hålla påsk med judarna? Vilken relevans har det för verkligheten? ” och de utelämnar resten av hans mycket övertygande poäng. Låt oss ta en titt på dessa.

Nedan följer några utdrag av en stor analys av alla bokstäver i Columbanus, från boken "De keltiska och romerska traditionerna: konflikt och konsensus i den tidiga medeltida kyrkan.", sidorna 27-29:

Börjar på sidan 27:

”Columbanus anklagar också Victorius för att ha brutit mot Gamla testamentets lag. Han säger att påsk och de osyrade brödens högtid endast ska firas mellan luna 14 och 20 som anges i 5 Moseboken. Victorious, genom att använda lune 21-22, lade till två dagar som ligger utanför Guds lag (23). Dessutom, genom att flytta påskdatum från 14-20 juni till 16-22, säger Victorious till Gud att det bör finnas nio dagar för de osyrade brödens högtid så att påsken alltid faller minst två dagar efter påsk. Medan Victorious lyckas se till att datumen för Feaster och påsk aldrig överlappar varandra genom att beräkna från 16 juni, påpekar Columbanus att genom att göra detta Victorious (den romerska påven / biskopen) har förändrat Guds ord. Han citerar Deutronomi 4: 2 ”Du ska inte lägga till det ord som jag talar till dig: inte heller ska du ta ifrån dig.” (24) Det är inte konstigt att när irländska forskare granskade Victorious 'bord, "förtjänade det löjligt eller överseende snarare än myndighet ”(25)

Columbanus flyttar sedan diskussionen till problemet med att hålla påsk påsk med judarna, den huvudsakliga kritiken mot Celtic-84 eftersom den gjorde det möjligt för påsken att falla på luna 14. Han hävdar att judar inte firar påsk och att de inte tillhör dem . Således är det inget fel med att påsk inträffar på luna 14 om det är en söndag eftersom Gud, inte judarna, införde påsk. Denna helgdag observerar Guds mirakel att rädda landsflyktingarna i Egypten och därför är påsk inte en dag för att höja eller hedra judar, utan en som erkänner Herrens nåd och barmhärtighet när han räddar sitt folk. Påsken firar samma idé; Kristus dog för att rädda syndare från fördömelse. Att säga att 14 juni är en "judisk dag" ger judarna den auktoritet som de har förverkat genom att avvisa Kristus och ignorerar Guds makt över hela skapelsen.

Därefter påminner han påven om att under påskstriden i slutet av andra århundradet var biskoparna i öst inte överens med påven Victor (189-98) fördömandet av att fira påsk med judarna. Columbanus tar dock detta något ur sitt sammanhang. Under det andra århundradet var frågan huruvida påsken alltid skulle firas på luna 14, oavsett veckodag. (27) Columbanus förespråkade inte en återgång till denna praxis eftersom han trodde att påsk bara kunde observeras på söndagen. Därför sträcker han sitt argument lite genom att antyda att inte bara öst tillät påsk och påsk att inträffa samma dag, men det upprätthöll också påskgränserna för luna 14-20. (28)

Dessutom citerar Columbanus Anatolius, biskop av Laodicea (c.268-283), som en expert som stödde Celtic-84 mångränser. Inte mycket är känt om Anatolius utom den information som Eusebius tillhandahåller i Kyrkans historia. Han berättar att biskopen var mycket lärd i matematik, astronomi och fysik och att folket i Alexandria bad Anatolius att inrätta en skola för aristotelisk filosofi. (29) Eusebius innehåller till och med avsnitt från Anatolius ' På påsken i hans Historia. Senare inkluderade St. Jerome en omformulering av denna information om Anatolius lärande och skicklighet i hans På berömda män (c392). (30)

I sitt brev citerar Columbanus direkt från Anatolius diskussion om Paschal-tabellerna som säger att luna 21-22 inte är acceptabla för påsk.

Den anatoliska passagen fortsätter:

”För dem som hävdar att det är möjligt för påsken att firas under denna måntid kan inte bara bekräfta det med den gudomliga skriftens auktoritet utan ålägga sig anklagelserna för både ofring och kontum, och deras själs fara, så länge som de bekräftar att det sanna ljuset, som härskar över allt mörker, kan erbjudas medan mörkret har något herravälde. ”(31)

Baserat på detta avsnitt är alla som argumenterar för de viktorianska påskgränserna felaktiga och anpassar sig till kättare. (32) Om läsaren är osäker på om Anatolius förstod rätt komplexiteten i påskdatering, upprepar Columbanus informationen att Jerome beundrade Anatolius kunskap. och talade bra om hans På påsken.

Därför, enligt Columbanus, har irländska forskare, biskoparna i öst, Anatolius och i förlängning, Jerome alla fördömt det viktorianska bordet och / eller dess mångränser. Han var nöjd med påven att inte se detta som ett argument mellan ödmjuk munk och Victorius utan mellan kyrkans myndigheter och Victorius. Vem ska i slutändan lita på - Skriften och kyrkofäderna eller en präst som inte kunde räkna ut hur man korrekt beräknar ett påskbord? Columbanus varnar påven för att ”den som strider mot den helige Jerome kommer att vara kättare eller tillbakadragen, oavsett vilken han än är, i västens kyrkor; för dessa utesluter en otvivelaktig tro på gudomliga skrifter i alla ting. ”(33)

Andra brev från Columbanus om påsk

Ytterligare tre brev från Columbanus överlever som diskuterar påsk. Den första av dessa var skriven år 603, då Columbanus ombads av de burgundiska biskoparna att delta i ett kyrkoråd. (34) valde att inte delta och skickade istället ett skriftligt svar. Jonas nämner absolut inte rådet i sitt Columbanus liv, men de flesta forskare är överens om att detta brev var som svar på ett råd som hölls i Chalon år 603.

En jämförelse av påskborden hjälper till att visa varför kontroverser kan ha uppstått just nu. För anhängare av Celtic-84 föll datumet den 7 april som listades på det viktorianska bordet år 603 på luna 23, ett helt oacceptabelt datum (tabell 2.2). Enligt det viktorianska bordet skulle den 31 mars, som förespråkas av Celtic-84, falla på luna 14. Matters var ännu värre år 604 när det viktorianska datumet var 22 mars, före den 25 mars jämvikt för det keltiska bordet. Påskdatumerna det året var också hela fyra veckors mellanrum sedan Celtic-84 listade den 19 april som rätt datum. Dessutom är det intressant att notera att Celtic-84 år 606 skulle börja ytterligare en 84-årig cykel och dess måndatum skulle flyttas en dag till i linje med den faktiska månen. (35) Med detta i åtanke, det är inte så förvånande att kontroversen kom till en topp under år 603.

Efter Chalon skrev Columbanus igen till påvedömet. (36) På grund av det faktum att han inte nämner någon specifik påve dateras detta brev vanligtvis till 604 till 607, då det fanns en kort påvad vakans. Vid tidpunkten för sammansättningen av detta brev stod Columbanus inför mer tryck från de burgundiska biskoparna att överge Celtic-84. Så vitt känt fick han inga svar från påven Gregory, och det kan antas att Celtic-84 fördömdes vid rådet i Chalon.

Columbanus sista brev där påsk nämns skrevs efter att han hade förvisats från Bourgogne 610. (37) Han vänder sig till sitt klostersamhälle i Luxeuil och särskilt Athala, som han antar kommer att ta sin plats som abbot. Detta brev innehåller råd om hur man kan upprätthålla fred och enhet inom samhället, särskilt när det gäller att följa rätt påskdatum.

Dessa tre brev innehåller många av de punkter som finns i brevet till påven Gregory. Columbanus hävdar återigen att det viktorianska bordet bryter mot både det gamla och det nya testamentet och att det firar en mörk påsk och därmed avvisar behovet av att mänskligheten ska räddas. (38) Dessutom upprepar han det faktum att forskare har fördömt den segrande tabellen och dess Påskgränser. Ytterligare undergräver auktoriteten i denna tabell är det faktum att den komponerades "nyligen", efter åldern Martin av Tours (c.316-97), Jerome (c.342-420) och påven Damasus (304-84) (39) Mot bakgrund av allt detta, hävdar Columbanus, bör det vara uppenbart att Celtic-84 och Anatolius är korrekta i sitt stöd för luna 14-20 mångränser.

Det som är nytt i dessa brev är Columbanus argument för en kompromisslösning. I brevet till Chalon-rådet föreslår han att båda sidor bönfullt undersöker de två påskborden. Om varje tradition visar sig vara värdig, bör båda följas. Men precis efter att ha påpekat att det viktorianska bordet bryter mot Skriften förklarar han att endast de tabeller som överensstämmer med det gamla och det nya testamentet bör accepteras. Uppenbarligen trodde han att hans tradition skulle segra. (40)

Århundraden senare, en efterträdare för Columba, hade St. Colman starkt försvarat kalenderns position i en mycket rättmätig och vetenskaplig position. Detta var även om även kungen av Northumbria hade gjort det till lag att hans undersåtar följer det romerska datumet snarare än keltiken. Hans ödmjukhet och fromhet respekterades så mycket, och han firas till den dag i dag i Northumbria. Men han tvingades gå i pension och ta med sig relikerna från Columba till Lindisfarnes kloster.

Det finns inga bevis för att Nicea-rådet år 325 AD hade beordrat någon ändring av påskdatumet. Ingen av rådets kanoner nämner påsk. Det har funnits (i en nyare version av texterna) ett brev som inte ingår i kanonerna bifogade, där det står att alla nu är överens om att hålla påsk samma dag. Det säger egentligen ingenting.

Genom tiderna har vi bevis på att Guds kyrka har fortsatt med de bibliska högtidsbuden. Ändå hittas även den romerska kyrkan och deras avskedade biskop ofta med barmhärtighet. Barmhärtighet fortsätter särskilt med bekännelse. Fortfarande erkänner kyrkan hela kyrkovärlden våra synder genom att bryta mot något av buden (1Johannes 3: 4 ”synd är lagens överträdelse”). Många av de forntida och officiella nuvarande bekännelserna inkluderar att erkänna brott mot någon av Guds lagar. Detta inkluderar, som Kristus hade sagt, till och med att bekänna dem som "befalts för evigt" som högtiderna. Tack Gud för de nådar vi har genom Kristus. Om nationerna glömmer Kristus kan himlen inte hjälpa dem längre.

Få hela boken: