De reis van Saint Brendan (de Culdee) naar Amerika in de 6e eeuw

Verspreid de liefde

Today our Church of the Culdees remembers Saint Brendan. Below you’ll find an article on the plausibility of his voyage. One of many such articles. St Brendan was a companion of St Columba, who also prayed for their search for the Isle of the Blessed, exchanged gifts, and supported each other in ministry. They were both educated at the school of St Fintan (venerated as one of the twelve apostles of Ireland, and per Bishop Forbes’ “Kalendars of Scottish Saints,” of the band of Culdee fathers).

Have you wondered why there is so much anti-Columbus hatred? It may have a spiritual root. It’s a historical fact that Columbus had quoted St Brendan as proof of a Westward land in his plea to get a charter to sail to the West. 

Degenen die bekend zijn met de legendes van de heilige Brendan, weten dat de verhalen hun hoogtepunt bereiken in zijn grote Reizen in "de verspreiding van het evangelie van Jezus Christus". We weten vooral van zijn meest epische reis naar het "Beloofde land voor de heiligen, waarover onze voorvaderen spreken". Deze laatste zin wordt keer op keer herhaald in de historische teksten en beschrijft zijn missie naar het "land voor de heiligen, beloofd aan onze voorvaderen". Verscheidene van de teksten die deze missie beschrijven, zijn gedateerd nabij zijn leven, en de meeste stammen uit de orthodoxe tijd vóór het schisma.

Saint Brendan en de reis voor Columbus door [Mike McGrew]
Kunstwerk uit een kinderboek over het onderwerp.

Een belangrijke discipline van onze Priorij, namelijk de studie van de geschiedenis, vereist dat onze studenten goed zijn opgeleid in dit beloofde land van het Westen. Dit is het land waarover de Ierse stichter van religie, Jeremia de profeet, sprak. Zoals hij in de Heilige Bijbel het woord van YAHWEH God had geschreven, dat de nieuwe plaats voor het Koninkrijk van Israël ver "Noord en West" zou worden getransplanteerd, weg van het oude land Israël. Dit zou zijn waar uiteindelijk alle beloften van het geboorterecht zouden worden vervuld, waar Israël zich zou vermenigvuldigen als het zand van de zee en de grote en machtige natie zou worden die voorspeld was. Dit land ver ten westen van Ierland werd gedetailleerd beschreven in de verhalen van zijn reis. Verschillende Ierse artefacten getuigen van zijn succes bij de landing in West Virginia (zoals beschreven op de volgende pagina's). De reis werd over de hele wereld als geldig beschouwd, lang voordat Christopher Columbus zijn reis maakte. Hoewel de bijbelse profeet Jeremia met succes de troon van koning David naar Ierland had verplaatst in 500 v. onder Jozef, zijnde Efraïm (gezelschap van naties Engeland) en Manasse (grote natie Amerika)).

Toch waren Juda en Levi de belangrijkste stammen betreffende het Koninkrijk in 500 v.Chr., En pas na Christus kwamen de andere naties (10 Stammen) samen als het ene lichaam dat werd geregeerd door de twaalf apostelen. Zoals het zegt onmiddellijk na Christus 'dood begonnen de apostelen te regeren (dienende heersers) op twaalf tronen over de twaalf stammen van Israël, zoals Christus ook was aangesteld om te regeren, als de grootste van de dienaren. Juda van de Zarah-tak is door de geschiedenis heen goed geregistreerd als zijnde al geëmigreerd en deze zonen en kleinzonen van Juda, dwz Darda (Dardanus), waren zo goed bekend, en toch was Salomo wijzer dan zij.

Koning David had vaak geprofeteerd over een "nieuw land voor het Koninkrijk", zelfs ten tijde van het hoogtepunt van Israëls grootheid, dat God nog steeds "een land zou aanwijzen" voor Zijn volk om te verhuizen naar waar ze vrij zijn om Gods wetten in vrede te houden. Dus Jeremia wist van deze profetieën, en toch gaf YAHWEH hem nog verse nieuwe profetieën over de vernietiging van Juda vanuit het oude land en het nieuwe land voor Israël om de grote naties Noord en West te worden. Dus door de voorzienigheid ontsnapte Jeremia met de Kings Daughters en Baruch de schriftgeleerde om precies te doen wat God zei, om het koninkrijk precies te "transplanteren", en zoals hij had opgeschreven over deze "ontworteling" om geplant en gebouwd te worden als het ware Israël van God. in de Noordwestelijke nieuwe naties * die zich bij de andere 10 stammen voegden die toen bekend stonden als Scythen enz. diep in afgoderij *. De Kelten waren minder besmet met afgoden, waaruit later de Culdees kwamen, de eerste christelijke priesters. We weten dat het historisch is vastgelegd dat de dochters van de koning van Juda inderdaad met succes met Jeremia zijn gemigreerd naar die bekende Egyptische handelspost in Ierland * waar Scota met een Ierse koning * was getrouwd. Een van deze dochters van koning Zedekia van Juda stond bekend als prinses Tea Tephi, die toen bij de koningen op de heuvel Tara woonde. Deze dingen staan niet alleen in de Heilige Schrift, maar ook in de oude (en verscheidene nog steeds officiële) geschiedenissen van verschillende naties. Princess Tea Tephi trouwde met een andere Ierse koning, zoals vaak in oosterse geschiedenissen. Dus de oudere Zarah-lijn van Juda (zoals in de heraldiek van het huis van Niall, de bloedige rode hand van Zarah, en zijn ridders van de scharlakenrode wol) trouwde met de lijn van Pharez die de lijn was die bleef en over Judea regeerde. Deze unie maakte van Ierland dus de hoogste adel van de Davidische tak ter wereld. In de Oranje Orde van Ierland kun je geen lidmaatschap krijgen als je niet stellig gelooft dat Ierland afstammeling is van de Levieten. Het is overal in onze christelijke beschaving bekend dat het Ierse volk "zonen van Aaron" wordt genoemd, het is zelfs een naam die mensen geven aan typisch Ieren "zoon van Aaron". Demografisch weten we dat ze de meeste mensen hebben die Jeremia heten, naar deze "voorvader". Het gedateerde graf van Jeremia maakt nog steeds deel uit van de Ierse geschiedenis. Alle bovengenoemde feiten zijn goed uiteengezet en opgetekend in talrijke bijbelse en historische studies. Deze worden uitvoerig behandeld in honderden boeken. We verspreiden verschillende van de hoogwaardige boeken over het bovenstaande onderwerp onder onze studenten / kerkleden.

Het artikel dat is geselecteerd om te worden gedeeld, is geschreven door een fervent Ierse christelijke patriot, waarvan ik u zijn contactgegevens zal geven:

Daniel Sullivan
418 Pebble Beach Dr
Creswell, Oregon
VS
e-mail: daniel80@centurytel.net

 

ship.gif (3330 bytes)


St Brendan's Isle
Of: wie heeft Amerika echt ontdekt?
Kaarten van de tijd van Columbus bevatten vaak een eiland genaamd St. Brendan's Isle dat in de westelijke Atlantische Oceaan lag. Kaartenmakers van die tijd hadden geen idee van de exacte positie, maar geloofden wel dat het ergens ten westen van Europa bestond. Het werd genoemd in een Latijnse tekst uit de negende eeuw met de titel Navigatio Santi Brendani Abatis (Reis van de heilige Brendan de abt). Het beschreef dat de reis plaatsvond in de zesde eeuw. Verschillende exemplaren van deze tekst zijn bewaard gebleven in kloosters in heel Europa. Het was een belangrijk onderdeel van de folklore in middeleeuws Europa en heeft mogelijk Columbus beïnvloed.
Historici vertellen dat Brendan rond 484 na Christus werd geboren in de buurt van Tralee in County Kerry. Hij werd gewijd door bisschop Erc en zeilde door Noordwest-Europa om het christelijk geloof te verspreiden en kloosters te stichten, de grootste in Clonfert, County Galway, waar hij in 577 na Christus op 93-jarige leeftijd werd begraven.
Het verslag van Brendans reis bevatte een gedetailleerde beschrijving van de constructie van zijn boot, die leek op de currachs die vandaag de dag nog in County Kerry worden gemaakt. Sceptici konden niet accepteren dat zo'n kwetsbaar schip mogelijk op open zee zou kunnen varen. Verschillende passages in de legende leken ook ongelooflijk - ze werden 'op de rug van zeemonsters' opgeheven, ze 'passeerden kristallen die naar de hemel rezen' en werden 'bekogeld met vlammende, stinkende rotsen door de bewoners van een groot eiland op hun route ”. Eindelijk kwamen ze aan in het prachtige land dat ze 'beloofde land van de heiligen' noemden. Ze verkenden totdat ze bij een grote rivier kwamen die het land verdeelde. De reis van Brendan en zijn medemonniken duurde zeven jaar. De terugreis was waarschijnlijk het langste deel van de odyssee.
In 1976 vertrok Tim Severin, een Britse navigatieleer, vanuit Brandon Creek op het schiereiland Dingle in een carrach die hij had gebouwd met behulp van de details beschreven door Brendan. Zijn doel was om te bepalen of de reis van Brendan en zijn medemonniken mogelijk was. Ze looiden ossenhuiden met eikenbast, spanden ze over het houten frame, naaiden ze met leergaren en smeerden de huiden in met dierlijk vet dat waterafstotend zou maken. Onderzoek van zeekaarten bracht Severin ertoe te geloven dat Brendans route zou worden bepaald door de heersende winden die hem over het noordelijkste deel van de Atlantische Oceaan zouden voeren. Dit zou hem dicht bij IJsland en Groenland brengen met een waarschijnlijke aanlanding in Newfoundland (St. Brendan's Isle). Dit zou de route zijn die Leif Erickson in de tiende eeuw zou hebben afgelegd. Veel van Brendans tussenstops op zijn reis waren eilanden waar Ierse monniken primitieve kloosters hadden opgericht. Noormannen die op deze wateren reisden, bezochten deze eilanden en namen hun ontmoeting op met "Papers" (vaders).
Severin en zijn bemanning waren verrast hoe vriendelijk de walvissen waren die ze tegenkwamen. De walvissen zwommen rond en zelfs onder hun boot. Het had door de gigantische zoogdieren kunnen worden herkend als een andere walvis. De walvissen hadden in de tijd van Brendan nog vriendelijker kunnen zijn, voordat gemotoriseerde schepen hen wantrouwend zouden maken tegenover de mens. Zo vriendelijk dat ze misschien met een speels gebaar de boot van de monnik hebben opgetild.
Na een stop bij de Hebriden-eilanden ging Severin verder naar de Deense Faeröer. Op het eiland Mykines kwamen ze duizenden zeevogels tegen. Brendan noemde dit eiland "The Paradise of Birds." Hij verwees naar het grotere eiland als het "Eiland van schapen". Het woord Faeröer zelf betekent Schapeneiland. Er is ook een Brandon Creek op het hoofdeiland van de Faeröer, waarvan de lokale bevolking denkt dat het de opstapplaats was voor Brendan en zijn bemanning.
De route van Severin bracht hen naar IJsland, waar ze overwinterden, net als Brendan. De vulkanen op het eiland zijn al vele eeuwen actief en zouden heel goed kunnen uitbarsten toen de monniken daar verbleven. Dit zou de verklaring kunnen zijn voor het "bekogelen met vlammende, stinkende rotsen", waarnaar in de negende-eeuwse tekst wordt verwezen. De monniken hadden nog nooit ijsbergen gezien, dus hun beschrijving ervan als "torenhoge kristallen" zou logisch zijn.
De boot van Severin werd door drijvend ijs voor de kust van Canada doorboord. Ze konden een reparatie uitvoeren met een stuk leer dat over het gat was genaaid. Ze landden op 26 juni 1977 op het eiland Newfoundland. Dit zou heel goed Brendans 'Land beloofd aan de heiligen' kunnen zijn, waarnaar in de Navigatio wordt verwezen.
De reis van Severin bewijst niet dat Brendan en zijn monniken in Noord-Amerika zijn geland. Het bewees echter wel dat een leren currach zoals beschreven in de Navigatio zo'n reis had kunnen maken als in de tekst is aangegeven. Het lijdt ook geen twijfel dat de Ieren 900 jaar vóór de reis van Columbus regelmatig zeevaarders waren van de Noord-Atlantische zeestromingen.
Meer sluitend bewijs van de Ierse verkenning van Noord-Amerika is naar voren gekomen in West Virginia. Daar zijn steengravures ontdekt die zijn gedateerd tussen 500 en 1000 na Christus. Analyse door archeoloog dr. Robert Pyle en een vooraanstaande taalexpert dr. Barry Fell geven aan dat ze in het Oudiers zijn geschreven met het Ogham-alfabet. Volgens Dr. Fell zijn de “West Virginia Ogham-teksten de oudste Ogham-inscripties van overal ter wereld. Ze vertonen de grammatica en het vocabulaire van het Oudiers op een manier die voorheen onbekend was in zulke vroege rock-cut inscripties in welke Keltische taal dan ook. " Dr. Fell speculeert verder: “Het lijkt mogelijk dat de schriftgeleerden die de inscripties in West Virginia hebben geschrapt, Ierse missionarissen kunnen zijn geweest in de nasleep van Brendans reis, want deze inscripties zijn christelijk. De vroegchristelijke symbolen van vroomheid, zoals de verschillende Chi-Rho-monogrammen (Naam van Christus) en de Dextra Dei (Rechterhand van God) verschijnen op de sites samen met de Ogham-teksten. "
Het ontbreken van een schriftelijk verslag van deze verkenning zou kunnen worden verklaard doordat de ontdekkingsreizigers niet naar hun vaderland konden terugkeren. Als ze inderdaad zouden bereiken wat nu West Virginia is, zou het buitengewoon twijfelachtig zijn of ze erin zouden slagen terug te keren naar Ierland vanaf een inschepingsplaats zo ver naar het zuiden. Het ontwerp van hun currach vereiste gunstige wind en stroming in de goede richting om te kunnen navigeren. Severin ontdekte dat het buitengewoon moeilijk was om te overstag gaan, zoals andere zeilschepen konden. Misschien is dat de reden dat Brendan zeven jaar nodig had voor zijn reis.
We kunnen concluderen dat de reis van Sint-Brendan niet louter een middeleeuwse fantasie was, maar een hoogst plausibel verhaal. Dit waren bijzondere mannen. Ze zochten de landen achter de horizon, de wonderbaarlijke rijken die door God moesten worden geopenbaard - de Beloofde Landen.