Welsh and Celto-Saxon Kings Protecting Glastonbury (and the religion of the Culdees)

Sprid kärleken

A Chapter taken from our booklet on Celtic Ecclesiology, the Married Abbots and Clerics of the Orthodox Culdee.

Full text is found at https://celticorthodoxy.com/2017/05/glastonbury-married-cleric-monks/

Welsh and Celto-Saxon Kings Protecting Glastonbury

Peace to their shades! the pure Culdees
Were Albyn’s earliest priests of God,
Ere yet an island of her seas
By foot of Saxon monk was trod.
– from Thomas Campbell’s “Reullura”

In accordance with the British predecessors the early Saxon Kings are well recorded as protecting the independence of Glastonbury. In AD 712 King Ina married Guala, the Welsh representative of the last king of Wales, Cadwalader. He had made it law that both Royal houses should only marry the other (so both lose their recent identity to be one back with their original True Israel Goth/Scythian tribe). From then forward the Nobles and the people are known as Celto-Saxon.

Further background on the subject of married Monks may be gleaned from information on the last several Saxon Kings (who were all Monks of Glastonbury Abbey):

Kung Athelstan var munk i Glastonbury under de tre sista åren av sitt liv, och det var under den tiden huvudkontoret för hans hov.
Kung Edmund efterträdde sin bror Athelstan och kom in i Glastonbury också som munk. Han höll ofta sin domstol i Glastonbury och förvisade St. Dunstan från sin domstol, senare för att inte bara släppa in honom igen utan också välja honom som abbot. Dunstan avvisade aldrig någon av de gifta prästerna, även om han var en celibat. Kung Edmund mördades 946 nära Glastonbury.

Hans son King Edwy (som i Haydns lista över Kings and Queens of England hade de hårdaste orden mot St. Dunstan, i enlighet med Edmunds prövning?) Och att denna kung inte bara hade förvisat honom utan förbjudit St. Dunstan, tvingar honom att fly till sin fränar Arnulf, greven av Flandern, till domstolen. Där gick han in i ett benediktinerkloster i Gent. Det var början på St. Dunstans nya skola som benediktin. Inom två år var kung Edwy död, efter att mycket av England gjorde uppror mot honom, och förklarade Edgar King.

A charter of (Celto-Saxon / Royals who married into Celtic family) King Inna of England described our ancient See as,

Ecclesia Britannia prima, et fons et origo totius religonis. (Den första kyrkan i Bretagne och fontänen och ursprunget för all religion.)

It was in 725 AD that King Inna of England carried his charter with Glastonbury to Pope St. Gregory II at Rome, who confirmed this independence not only to be valid, but to be for all successors for perpetuity. (He was not the first of course, as this was re-iterating what his predecessors had elaborated.)

Within this charter King Inna recognized all past rights of Glastonbury from all his predecessors (see document 130 Saints before Augustine in Britain for many references to earlier decrees of Kings). King Inna again reiterated the many exemptions and rights of the Glastonbury Monks (Culdees) In relation to the matter of Papal Apostolic Succession, it is relevant that they had re-ratified the independence of Glastonbury from all Bishops.

One example of predecessors was well known by the exploits of the Archbishop Saint David of Wales (consecrated at Jerusalem) had codified into the monumental cathedral which stood from 546AD till the destruction by King Henry VIII, his pillar and brass tablet remained standing. The tablet is preserved to this day in a good state. It reads (as Sir Henry Spelman described in his book “Concilia”) “The first ground of God, the first ground of the saints in Britain, the rise and foundation of all religion in Britain, and the burial place of the Saints.”)

King Arthur, and many other Saintly Royals and Priests were buried at Glastonbury. Part of this tradition is recorded in the lives of the Culdees’ Saint Patrick and Saint Columbanus.

John of Glastonbury and William of Malmesbury had access to the vast libraries of Glastonbury Abbey (larger than Constantinople) that were later burned by Henry VIII. Before these were destroyed, it was accepted the world over to be indisputable factual records that King Arthur was descendant of Joseph of Arimathea. These two scholars had copied the genealogy of King Arthur back go Joseph of Arimathea as,

Helaius, Nepos Joseph, Genuit Josus, Josue Genuit Aminadab, Aminadab Genuit Filium, qui Genuit Ygernam, de qua Rex Pen-Dragon, Genuit Nobilem et Famosum Regum Arthurum, per Quod Patet, Quod Rex Arthurus de Stirpe Joseph descendit.

(more manuscripts aso confirming the Joseph of Arimathea story may be found at https://celticorthodoxy.com/2019/12/numerous-ancient-manuscripts-confirming-st-joseph-of-the-sanhedrin-founded-the-british-hebrew-priesthood-at-glastonbury-in-36ad/)

Kung Edgar på 10-talet ratificerade också Glastonbury självständighet. En av rättigheterna är att alla abboter i Glastonbury väljs ut ur sin egen munk. När det gäller de många privilegier, rättigheter och immuniteter som gällde munkarna, lät han först bekräftas vid en synod av biskopar och adelsmän som samlades i London och sedan skickade dem till Rom, där de också bekräftades av en tjur av påven Johannes den trettonde .

Kung Edgar valde S: t Dunstan samma år som kröning till ärkebiskop av Canterbury. St Dunstan försökte sedan tillsammans med kungen att genomföra benediktinerkloster över hela landet. Benediktinermunkar hade också praxis att hålla fruar (även om de var separata under tiden för den gudomliga liturgin). Under sin regeringstid skrev han en av de största stadgarna för Glastonbury Abbey rättigheter lika med kungen i Glastonbury, liksom flera privilegier utomlands. (stadgan citeras nedan) Edgar vilades vid Glastonbury Abbey.

I sina stadgar beskrev han Glastonbury som den första kyrkan i kungariket som byggdes av Kristi lärjungar. Han bekräftade inte bara alla privilegier och donationer från föregångarna, utan han förordnade också de många bidrag som skulle gälla sina föregångare för all evighet.

Flera av hans föregångares bidrag till klostret inkluderade, kung Edward, Alfred, Kentwyn, Ina, Cuthred och till och med Avarigus som beviljade de ursprungliga tolv hudarna för att vara skattefria för alltid.

Han befriade dem från flera bördor, skyldigheter, bidrag och underkastelser; och gav dem rätt och makt att ta emot böter, straffa felaktigheter och att njuta av deras länder lika fria från alla anspråk som han åtnjöt sina egna, särskilt staden Glastonbury själv. Dessa privilegier i stadgan kallas sålunda Burghbrice, hundredoena, Athas, Ordelas, Infangentheofas, Homsocna, Frithbrice, Foresealle, Toll and Teame.

I stadgan för kung Edgar sägs klostret vara "den första kyrkan i kungariket som byggdes av Kristi lärjungar" (Conybeares romerska Storbritannien, s. 254). År 963 tilldelade Edgar detta kloster Stoure, alias Stouerminster, och tjugo landområden mer på andra ställen. Edgar beviljade flera stadgar till detta kloster; några förmedlar fler länder till abbeden och hans munkar, och andra utvidgar sina privilegier. Det som daterades i London år 971 ökar de privilegier som hans far kung Edmund, Soram och Sacam, i Strond och Streame, Wode och Feld beviljade. det vill säga frihet att bestämma grunder och korrigera brottslingar vid havsstranden eller vid floden, i skogen eller på fältet, över marken och under marken. Hundredsitrna, vilket var ett privilegium av helgedomen inom hundratals gränser; Galle Word, som betyder att de tillägnar deras eget bruk någon dold skatt som finns inom deras territorier; Forestall, det vill säga avlyssna bestämmelser som kommer till deras marknad; och Bufan, Corderran, Bencoderan, Flemeneferde, Hamsoena, Grith Brice och Fridishire, är andra villkor för franchises för munkarna på obestämd tid. Dessa rättigheter inkluderade den enda förmånen som en munk som mötte någon felaktig sak som gick till galgen, i någon del av riket, kunde ta honom ur exekutörens händer och ge honom sin förlåtelse. Dessutom undantar kung Edgar genom denna stadga detta kloster och församlingarna Street, Mireling, Budicle, Shapewick, Sowy och de flera kapellen inom nämnda församlingar, till exempel de av Beckery, kallade Little Ireland, Godeney, Mortinesey, Ferramere, Padonberge och Adredery, från biskopens vanliga jurisdiktion, förutom vissa saker, med en salva till Romskyrkan och Canterbury.

Hugh Paulinus de Cressy nämner en annan stadga av kung Edgar till Abbey of Glastonbury, där han bland annat beviljade att:

”Munkarna borde alltid vara väljare till sin egen abbot som skulle väljas ur sin egen kropp. Eftersom de yngsta och lägsta av alla deras församlingar var kapabla, borde de inte använda en abbot utomlands; inte heller då, ”bör någon påtvingas dem utan deras kostnad; bara han reserverade för sig själva makten att överlämna den valda personen till den mer krävande eller pastorala personalen. Återigen, att alla kontroverser, såväl i sekulära som kyrkliga angelägenheter, bör bestämmas i Abbotens domstol. Likaså att biskopen av Wells (det vanliga i Somersetshire) inte bör utöva någon jurisdiktion över dem att kalla sina präster till sina synoder, att avbryta någon av dem från det gudomliga ämbetet, etc. Dessa stadgar av privilegier, tillsammans med många andra sekulära immuniteter, lät han först bekräftas i en synod av biskopar och adelsmän i London, och skickade dem sedan till Rom, där de också bekräftades av en tjur av påven Johannes den trettonde. ”

 

En, om inte båda, dessa stadgar. Kung Edgar bar sig till Glastonbury; och för att det skulle vara ständigt giltigt, lade han, vid leveransen av det, sin septer på vår välsignade dams altare tillsammans med stadgan; vilken spira var märkligt gjord av elfenben. Därefter lät han den nämnda spirten skäras i två delar, åtminstone några efterföljande abbater skulle sälja den eller ge bort den ena halvan av vilken han lämnade med abbeden och behöll den andra hälften själv. Detta gjorde han under Aelfhards tid, eller som herr Willis skriver honom, Aelfstanus, abbat, och under det femtonde regeringsåret, som var under Kristi år 974.

Abbot Henry av Blois (1098/9 8 augusti 1171) [son till William the Conquerors dottern] skaffade från de successiva kungar och påvar som han hade överlevt, bekräftelser på alla Glastonbury ägodelar och privilegier; dessa bekräftelser gjordes av påvarna Innocent II., Alexander III., och av de tre kungarna, Henry I., Stephen och Henry II.
I stadgan som beviljades av Henry II (1185) för återuppbyggnad av Glastonbury utformade han den:

"De heligas moder och begravningsplats, grundad av våra Herres lärjungar."

 

I Tyskland togs kung Richard I som gisslan av hertig Leopold av Österrike och släpptes inte förrän han gick med på att bifoga abbotshipen i Glastonbury till sin kusin, Savaricus, som var ärkediaken i Northhampton. Han gjorde honom till biskop av Bath och Wells och utövade slutligen en bedräglig auktoritet över Glastonbury.

I Speeds Chronology of England bekräftades Henry IIs stadga igen av kung Edward III i sin stadga för Glastonbury Abbey.

Hans far, Edward II, antecknas ha gjort detsamma den 12 november 1313 i Westminster. Texten i kalendern om charterrullar av Edward I och II lyder, Inspexiumus och bekräftelse av en stadga av Henry II, daterad i Westminster, till förmån för Abboten och klostret i Glastonbury (Originalmanuskript: Monasticon, Vol. I, s. 62. )

Utdrag med engelsk fotnot:

NUM. CXXXVI.

De Cranemere. Ibid. pag. 597.

Henricus, rex Angliae, Arnulfo camerario, et omnibus baronibus de Sumerseta, Salutem. Sciatis, me concessisse Herliwino, abbati de Glastingeberia, terram de Cranemere, liberam et quietam tenere et defendere contra me, pro tribus hidis terrae, sicut pater meus concessit Hardingo de Wiltona. Teste Ur de Abbetot et Rogero capellano apud Westmonasterium.

NUM. CXXXVII.

Charta Regis Henrici II. Super restaratione ecclesiae Glastenburiensis, totius Angliae et orbis christiani antiquissimae, sperma i minibuss ejusdem regist finns i cineres fuisset redacta. Wilkins. Concilia. vol. 1. s. 489.

Henricus Dei gratia rex Angliae, dux Normaniae, Aquitaniae, et kommer Andegaviae, archiepiscopis, episcopis,

Quantum ad Septem ecclesias. Det hade varit en kontrovers på över fyrahundra och femtio år mellan munkarna i Glastonbury och biskoparna i stiftet om jurisdiktionen över dessa församlingar, som därefter utgjorde ärkediakonin i Glastonbury, och kallas till denna dag jurisdiktion av Glastonbury.

De sju församlingarna som nämns i kung Inas undantags stadga, anno 725, är Sow, Brent Merling, Schapewick, Street, Budcaleth och Pilton; i kung Edgar stadga, anno 971, nämns endast fem av dessa församlingar och utelämnar Brent och Pilton. Henrys andra stadga, 1185, tryckt i History of Glastonbury, s. 129 nämns sju kyrkor, som i kung Inas stadga, och samma, utom Brent, som utelämnas, och istället för att Dicheseat införs.

Men i sanning var de sju kyrkor som hävdades av ärke diakonen på Wells på ena sidan, och abbat och munkar på den andra, de som nämns i stadgan av kung Henry, och de andra tre, av Pilton, Pennard och Ditchet återvände till ärke diakonen i Wells och ärke diakonen i Glastonbury fortsatte inom de sju församlingar som nämns i denna stadga. Trots detta nämns både Pilton och Ditchet i förbudet som skickades till biskopen, 1319, som tillhör abbat och kloster, när det är mest uppenbart av registren, att Pilton då var en märklig jurisdiktion, som tillhör föregångaren till Wells, som den är nu; och Ditchet var då i jurisdiktionen för biskopen och ärkediakonen i Wells, som det fortfarande är. –Bågskytt.

År 944 skrev kung Edmund en stadga för Glastonbury och deras abb St. Dunstan, som inte bara bekräftade alla privilegier och donationer som tidigare givits till sina föregångare av hans förfäder, kung Edward, Alfred, Kentwyn, Ina, Cuthred och andra , men befriade dem från flera bördor, skyldigheter, bidrag och underkastelser; och gav dem rätt och makt att ta emot böter, straffa felaktigheter och att njuta av deras länder lika fria från alla anspråk som han åtnjöt sina egna, särskilt staden Glastonbury själv. Dessa privilegier i stadgan kallas sålunda Burghbrice, hundredoena, Athas, Ordelas, Infangentheofas, Homsocna, Frithbrice, Foresealle, Toll and Teame.

Kung Egelred, eller (som andra skriver honom) Ethelred, kung Edgars andra son, gav Sigegar, sedan abbot, sex vattendrag i Anstancliff, en hyde vid Sitebeorge, en mannoui i Pucklechurch som innehöll trettio jordar och ett hus han köpt för fyrtio guld guld i Wilton.

Kung Edmund den andra, med namnet Ironside, son till kung Egelred, efter att ha blivit dödligt sårad av den förrädiska hertigen Edrick, AD 1016, testamenterade sjutton jordar till detta kloster och hans kropp skulle begravas där.

The Saxon Kings continued a tradition of protecting the Culdees’ institutes even across Europe. This included the Frankish descended Kings (i.e. Saxony / Bavaria / Carolingian Italy House of d’Este Guelph Brunswick) protecting the most important academic institutes on the Continent (like the Columban institutes of Luxeuil Abbey, St Gall & St Othmar’s Switzerland). The English lines of the Saxon Kings in Britain included some detailed protections of our institutes (like Glastonbury) which spanned more than 1,500 years of recorded history. The continual protections were evident as many important marriages of the English Royals were with the Scottish (Celtic) Royals. For example princess Maud of Scotland, daughter of King Malcom III was Queen of England and Duchess of Normandy at the same time. Her heirs included the Chiefs of the House of Anjou, whose Empire included the Kingdom of Jerusalem. Eleven successive Kings of Jerusalem were direct house members of the Anjou (Angevin) Dynasty of France and of England’s Culdee New Jerusalem headquarters. The Angevin King Richard was kept hostage by the Austrian Duke Leopold until a special prisoner exchange was deal was met. In exchange for his successors the Duke (later Emperor) Otto IV of Brunswick, Henry of Brunswick and also the Abbice of Glastonbury, these were given to the Imperial house of Germany in exchange for King Richard’s release. This tyrannical Emperor of Germany Henry VI had died in 1197 and so Richard (who was heir of the Electorate of Arles) placed his vote for these Guelph princes to become the next Emperor. After many attempts by Otto IV’s uncle (King Richard) to secure a marriage with the Scottish Royal House (to become King of Scotland) he had re-arranged his commitments to Brunswick by making all to fall back to Otto IV as the Angevin heir, by making him the Duke of Angevin Aquitaine and the Count of Poitou in 1196. At the death of King Richard in 1197 a false Regency of Angevin was presided over by King John who was at war with France. In 1198 two of the Heirs and owners of the Angevin estates (Henry V Count Palatinate on the Rhine, Duke of Brunswick, and Henry of Winchester Duke of Brunswick) came to England to dispute King John for their rightful place in the Angevin Empire. However, this came to no avail. A peace treaty with France recognized King John as the heir of the Angevin Empire estates (although disputed by the House of Brunswick even till the last Capetian King was killed in the French Revolution, in the Brunswick Manifesto who claimed to raze Paris to the ground, lining up all civilians for a military execution if they continued to dishonor their rightful King/ally/ Rival Capetian house, who had made the Duke of Brunswick the rightful commander in chief of all the French Military, which Napoleon had defeated). So it also was just a French false construction in 1200AD when a peace treaty was made with King John all to counter balance the power against the then elected Emperor Otto IV in 1198.  Also France tactfully predicted King John could not hold together his estates, and we all witnessed this epic collapse of the Angevin Empire (from Jerusalem to England). The proof the protest has continued is shown in several treaties, battles and wars that have come up within the last 100 years. Among these also a mark of sovereignty of this line has been continued as Brunswick continues to bear the French Coat of arms as the primary two shields in the smaller version coat, the two lions on a red shield. This holds in international law enough to suffice the maintenance of this Angevin and Aquitaine inner-house struggle as a Capetian rival house. Otto IV of Brunswick held the main estates of the Angevin Empire, and had a pledge of King Richard to give the rest to the other sons of Henry the Lion who came to his aide, giving their lives to the Hohenstaufen Tyrant in exchange for his freedom. However these efforts came to no avail as war with the smaller areas of France were unwinding with King John winning a treaty with the rival Capetian line who are today’s Kings of France.

The last real Angevin ruler then remains to be Henry II of England. He was father-in-law of Henry the Lion of Brunswick, and had long battled to retain headship of the Angevin Empire as a rival branch of the House of Capet, often in war against France, as allies with Imperial Germany. It does stand today all of these other branches are required to remain in subordinance to Europe’s oldest Royal House(Saxony Brunswick Imperial line) for the continuation of the House of the Angevin-Britain-Saxony-Jerusalem Empire). Brunswick maintains that the Capetian house is junior on several lines, including the Carolingian branches. So the highest claims to the crowns of Europe (and Jerusalem) are continued to this day.

At the heart of that struggle for the Angevin Empire was the Abbice of Glastonbury. Emperor Henry the VI, to only release Richard in a conditional exchange for the two Dukes of and the control of Brunswick. It was a first time ever transaction of such for Glastonbury. It was to make his kinsman Savaricus the Bishop of Bath and Wells, and to annex the Abbotship of Glastonbury to that Bishoprick. This returned back to the local Clerics quickly after this Hohenstaufen Tyrant was defeated. A witness of this continuance with the local true Culdees was evident in the historical records of the exploits of the last Cleric Lord Prior of Glastonbury John Nott. He resisted Henry VIII, refused to sign his act of supremacy, and petitioned the next two monarchs to let this abbice continue to his heirs.

We know the Culdees themselves were under the most impervious of protections by the next successive Kings of England, as well as those of their Local lords. For example, the King Henry O’Neill, King of Tyrone, was declared “the Chief of the Irish Kings” by Henry VII. The O’Neils also being the primary line of the Abbots of Iona Scotland and the Scottish Royals (of the Red Branch).

The many layers of Celto-Saxon Royal protections have many books published on their own. Each of the many areas deserve a books of their own and should be noted as one of the highest supporting factors of God’s covenant work in the earth as He promised to provide to the seed of David, David’s Throne(see Stone of Scone), the seed of Levi (see Welsh Pedigrees of Saints and studies on the Irish Royal history), and  the numerous books covering the Birthrights of the House of Joseph in Ephraim(England) and America (Manasseh) Anglo-Saxon German and Kindred peoples.