Skytternas israelitiska ursprung av Steven M. Collins

Sprid kärleken

SKYTERNAS ISRAELITA ORIGIN

AV STEVEN M. COLLINS

INTRODUKTION:

De tio stammarna i Israel försvann i huvudsak från sitt tidigare kungarike Israel omkring 721 f.Kr. De hade varit ett mäktigt rike i östra Medelhavsområdet i århundraden före den tiden. De hade varit allierade med stadstaterna Tyrus, Sidon, etc. i vad historiker nu kallar det feniciska riket. Deras allians dominerade den antika världens maritima handelsvägar och blev från och med kung David och framåt också en mäktig militärmakt på land. De var mycket välsignade av Gud under kungarna David och Salomo, men en lång följd av syndiga kungar ledde till en stadig nedgång i Israels kungarikes styrka och inflytande. Under cirka 20 år mellan 740-720 f.Kr. gick Israels tio stammar i främmande landsflykt i flera vågor. I början av denna period tog assyrierna Naftalistammen och Gilead-stammarna i Gad, Ruben och hälften av Manasses stam till fångenskap (II Kungaboken 15:29). Cirka 721 f.Kr. hade alla de tio stammarna i Israel som bildat det norra riket Israel flyttats från sina länder (II Kungaboken 17:18). Medan Judas hus stannade i det utlovade landet en tid, har många undrat över ödet och framtiden för Israels tio stammar. Vart tog de vägen? Medan Bibeln förutsade att Israels stammar bokstavligen skulle spridas till alla fyra riktningarna (1 Mosebok 28:14), är resten av denna artikel ägnad åt att ansluta många av de förvisade stammarna i Israel till en i stort sett ignorerad konfederation av stammar som uppstod efteråt i regionen Södra Ryssland: skyterna.

Ledtrådar för att spåra de förvisade tio stammarna:

De tio stammarna i Israel kan spåras efter deras landflykt genom både sekulära och skriftliga bevis. Denna artikel kommer att ge flera av de viktigaste bevisen för att göra det, men först måste man ta itu med några genomgripande missuppfattningar om de tio stammarna. Det antas vanligtvis av många att de tio stammarna ”övergavs av Gud” eller att de ”dog ut”. Inget antagande är korrekt.

De tio stammarna i Israel leddes av de två stammarna som härstammade från Josef: Efraim och Manasse. Dessa stammar fick de gudomliga ”födelserätten” välsignelserna av Jakob (senare kallad ”Israel”) när han dog (1 Moseboken 48: 8-22). De första stammarnas välsignelser var kvar hos dessa stammar från och med den tiden. Dessa välsignelser omfattade stora befolkningar, materiell rikedom, nationell makt, etc., och Gud gav dem till Abraham och hans ättlingar villkorslöst och permanent. Nationella synder och upproriskhet kunde och fick Gud att dra tillbaka dessa välsignelser ibland, men de kunde inte förloras permanent. Detta är en viktig punkt som Gud själv tog fram i en profetia om de snart förvisade israeliterna i Hosea 1. Profetian i Hosea 1 skrevs årtionden innan de tio stammarna gick i exil för sin växande syndighet. Hosea 1: 1-9 profeterade att Gud skulle förvisa Israels tio stammar från sitt land, men Judas stam skulle få stanna kvar. De flesta tror att denna profetia är en dyster dom på de tio stammarna som Gud övergav dem. I alla fall, Hosea 1: 10-11 uttalar en gudomlig välsignelse som skulle hällas ut på de tio stammarna efter deras exil. Vers 10 profeterar att Gud skulle öka befolkningen i de tio stammarna kraftigt efter att han hade tagit bort dem från det utlovade landet. Löftet från en stor befolkning var en del av födelserättens välsignelser som Abraham gav (1 Moseboken 22: 15-18). Hosea 1:10 upprepar själva språket 1 Moseboken 22:17 att Abrahams ättlingar skulle vara lika många som ”havets sand”. Denna profetia bekräftar att Gud inte hade glömt sitt förbund med Abrahams ättlingar. Han bekräftade att han skulle fortsätta att utgjuta välsignelserna av de gudomliga födelserätts välsignelserna över de tio stammarna efter deras exil. Detta löfte ger oss en viktig ledtråd om lokalisering av de transplanterade tio stammarna: De måste vara många människor med stora befolkningar!

Låt oss undersöka en annan ledtråd. 1 Moseboken 21:12 profeterade att Abrahams ättlingar skulle bli kända under namnet Abrahams son, Isak. Eftersom välfärdsrättens välsignelse gavs till Efraim och Manasse skulle namnet Isak främst läggas på dessa två stammar. 1 Moseboken 48:16 berättar att Jakob (kallad ”Israel”) välsignade Efraim och Manasse med följande ord: ”Låt mitt namn nämnas på dem och mina fäder Abrahams och Isaks namn.” Denna välsignelse bekräftar att dessa två stammar kommer att bära Isaks namn över dem genom historien. Detta hade inträffat redan innan de tio stammarna skickades i exil. En profetia i Amos 7:16 hänvisar till Israels tio stammar (dvs. "Israels hus" i vers 10) som "Isaks hus." I urminnes tider skrevs inte vokaler, så konsonanterna för Isaks namn skulle vara "SC" eller "SK" (beroende på vilket språk ordet föreföll). Tillämpa den profetiska ledtråden i 1 Moseboken 21:12måste vi leta efter de förvisade tio stammarna i Israel genom att hitta stammar som har Isaks namn knutna.

Vilken riktning gick de tio stammarna?

Även om det är denna författares uppfattning att grupper av migrerande israeliter gick till ett antal olika platser, ger Bibeln oss bevis för att de flesta av de förvisade israeliterna migrerade i allmänhet norr och öster om det gamla utlovade landet. II Kungaboken 15:29 säger att Gilead-stammarna och Naftali-stammen "fördes ... fångna till Assyrien." Det assyriska riket låg öster om Israels kungarike, så dessa stammar fördes österut till Asien. När invånarna i Samaria fördes i fångenskap, II Kungaboken 17: 6 säger att de transplanterades till regionerna Halah, Habor och medarnas städer. Media identifierades länge med regionen söder om Kaspiska havet, som var i något nordöstra riktning från Samaria, men det var fortfarande mest österut. Den apokryfiska boken II Esdras (13: 39-46) visar att många medlemmar av de tio stammarna flydde från assyrierna och migrerade oberoende till ett land som heter ”Arzaret.” Sekulära bevis tyder på att detta var i regionen vid Svarta havet och Kaukasusbergen.

En medeltida judisk historiker som heter Eldad citeras som källan till en rapport om att vid tiderna av Samarias fall, "undvek Israels tio stammar katastrofen, gick av med sina hjordar och vände nomader och att chefen ... som de utsåg kunde samla 120 000 hästar och 100 000 fot. ” För att eskorteras av 220 000 soldater måste huvuddelen av flyktande israeliter ha räknat väl över en miljon människor. Svarta havsregionen som de ansågs ha rymt till ligger nästan rakt norr om det gamla riket Israel. Bibeln har en redogörelse som visar att Eldads rapport är saklig. I Jeremia 3 skickade Gud ett försoningsbudskap till Israels tio stammar även när han förkunnade att slutet på Judas rike var nära. Dessa meddelanden till Israel och Juda gavs ungefär ett sekel efter att de tio stammarna gick i exil. Det är mest anmärkningsvärt att Gud sa till Jeremia att meddelandet till de tio stammarna (dvs. "Israel") skulle skickas norrut. Gud visste var de tio stammarna befann sig ett sekel efter deras landsflykt och han sa till Jeremia att de bodde "norrut" av Jeremia i Jerusalem. Rita en linje norrut från Jerusalem och du kommer till Svarta havsområdet, exakt där forntida källor placerar en stor mängd migrerande israeliter. Människorna som bodde i den regionen var kända som "Scythian" eller "Sacae" stammar. Var det de israelitiska stammarna?

Skytternas ursprung:

De flesta israelitiska stammar utspridda i Asien cirka 721 f.Kr. Sekulära historiska register bör konsulteras för att identifiera besläktade stammar som inte anlände till Asien förrän ungefär den tiden. Encyclopedia Americana registrerar att skyterna anlände till regionen i södra Ryssland "omkring 700 f.Kr." En historiker från skyterna, Tamara Talbot Rice, skrev följande: "Skyterna blev inte en igenkännbar nationell enhet ... före åttonde århundradet f.Kr. ... av på sjunde århundradet f.Kr. hade de etablerat sig stadigt i södra Ryssland ... Assyriska dokument sätter sitt utseende ... vid stranden av sjön Urmia [strax söder om Armenien] under kung Sargons tid (722-705 f.Kr.) ett datum som nära motsvarar det av den första etableringen av den första gruppen skyter i södra Ryssland. ”

Dessa berättelser (och andra) visar att skyterna "dykt upp" i södra Ryssland just då Israels tio stammar flydde från den sista assyriska invasionen. Tamara Talbot Rices konto daterar den skyteiska ankomsten till Armenien och södra Ryssland till den tid då Bibeln säger att israeliterna fördes bort från sitt hemland (som nämnts ovan var några av stammarna redan fångna för assyrierna och de hade inget annat val än: där de flyttades). Rices berättelse konstaterar också att skyterna var etablerade i södra Ryssland vid 700-talet f.Kr. Guds budskap till de tio stammarna (”Israel”) i Jeremia 3 gavs i slutet av 700-talet f.Kr. och det indikerar att de var ligger "norr" om Jerusalem. Skyterna bodde rakt norr om Jerusalem i Svarta havet

Skyterna var också kända som "Sacae" eller "Saka". Encyclopaedia Britannica säger att termerna "Saka [Sacae] och Scyths ansågs vara synonyma." Den berömda grekiska historikern Herodot skrev att ”perserna kallar alla skyter Sacae.” I dessa berättelser är det uppenbart att de skytiska stammarna är kända av en form av den hebreiska patriarken, Isak. Skytstammarna, kända som "Sacae" eller "Saka", bar Isaks namn på dem och uppfyllde profetiorna i 1 Moseboken 21:12 och 48:16 att de israelitiska stammarna skulle bära det namnet. Om detta är allt bevis som fanns, kan likheten vara en slump. Detta är dock mycket mer bevis för att Scythian Sacae var de fördrivna israelitiska stammarna.

Scythias israelitiska tullar och namn:

Man kan argumentera för att skyternas uppkomst i Svarta havet-regionen vid samma tidpunkt i historien som att de tio stammarna av Israel flydde från Israels rike bara var en tillfällighet. Emellertid bekräftar närvaron av unikt israelitiska kulturella drag och namn bland skyterna att skyterna verkligen förflyttades och flyttade israeliter från Israels tio stammar.

Det har noterats ovan att skyterna var kända som “Saka” eller “Sacae”, och att detta namn på Isak skulle präglas av Israels tio stammar genom historien. Skyternas hemländer var inte begränsade till bara Svarta havsområdet. De började snabbt expandera österut över stäppen när deras befolkning växte ut, och de etablerade sig också i Mindre Asien och Kaukasusbergen. En tidig skytisk huvudstad fick namnet “Sakiz” och förklarade återigen för världen betydelsen av namnet på den israelitiska patriarken, Isaac, för deras historia.

Den grekiska berättelsen om Xenophon nämner "Asiens sacier" som "lidit mycket svårt" av assyrierna, och en romersk författare, Plinius, uppgav att skyterna var "nedstammade från slavar." Dessa berättelser avslöjar starka kopplingar mellan skyterna, dvs. (Sacians) och israeliterna. Israeliterna härstammade faktiskt från israelitiska slavar i Egypten som befriades av gudomlig handling via uttåget på Mose tid. De hade också drabbats hårt av assyrierna eftersom Assyrien upprepade gånger förde krig mot Israels kungarike under bibliska tider tills dess stammar antingen togs fångna av Assyrien eller drevs ut i tvångsflykt. Herodot noterade närvaron av "Sacae" i både armén och flottan hos den persiska monarken, Xerxes, som marscherade mot grekerna omkring 480 f.Kr. Man kan hitta hänvisningar till "Sacae" av Herodot som "Sacans". En författare som använder termen "Sacans" som synonymt med "Sacae" är Paul Cartledge, som använder den termen i sin bok, Thermopylae.

Herodot skrev också att skyterna ryggade tillbaka från att använda eller hålla svin. Han skrev: "De [skyterna] gör inga grisoffer eller kommer att hålla dem i sitt land." Eftersom skyterna inte bara vägrade att tillåta att grisar användes i offerändamål utan också helt förbjöd dem från deras territorium är det uppenbart att skyterna inte heller åt svinköttet. Detta undvikande av svinkött är ett karakteristiskt Torah-baserat, israelitiskt kostdrag. Herodot skrev också att skyterna inte tolererade sitt eget folk som ägde sig åt avgudadyrka grekiska religiösa ceremonier. Herodot citerade två fall för att göra sin poäng. Den första involverade en skyter med namnet Anacharsis, som i hemlighet firade ritualer som hedrade "gudarnas moder" och bar "bilder" (dvs. avgudar) som en del av ritualerna. En annan skyter såg detta och rapporterade honom till skytenkungen, Saulius, som personligen avrättade Anacharsis för att han hängde i en avgudad grekisk sed. Lägg märke till att kungen som avrättade Anacharsis bar ett karakteristiskt israelitiskt namn: ”Saul-ius.” Saul var naturligtvis namnet på den första israelitiska kungen, som var föregångaren till kung David. Herodot citerar också berättelsen om Scythian King, Scyles, som avrättades av sin egen bror efter att Scyles deltog i en hedonistisk grekisk festival som hedrade Bacchus.

Det måste noteras att Herodotus också registrerar bisarra metoder och ritualer som utövas av olika folk i regionen "Scythian", som inte baserades på någon skenbar Torah-tradition bland israeliterna. Det är också viktigt att notera att det fanns många olika etniska grupper och stammar som kallades ”skyter” av historiker. Herodot själv konstaterar att det fanns en skillnad mellan "skyterna" och andra stammar som bodde i regionen som dominerades av skyterna. Även om Herodot skrev att de "dummaste nationerna i världen" bodde i Svarta havet-regionen, undantog han skyterna från denna negativa klassificering. Uttrycket ”skyter” kom till att beskriva en livsstil lika mycket som ett nationellt anor, och alla folk och stammar i stäppregionen blev kända som ”skyter”. Termen "Saka" eller "Sacae" identifierar de israelitiska stammarna i regionen eftersom det namnet bevarar ett anor från den israelitiska patriarken, Isak.

Sekulära rapporter om att Svarta havsscytierna undvek att använda svin för något ändamål och förbjuder avgudadyrkan. Jeremia 3:11berättelse där Gud sade: ”det avstötande Israel har rättfärdigat sig mer än den förrädiska Juda.” Detta dateras till cirka 620 f.Kr., den tid då skyterna hade bosatt sig i Svarta havsområdena. Eftersom Jeremia 3 antecknar att Israel då var beläget ”mot norr” i Jerusalem, och skyterna bodde norr om Jerusalem i Svarta havsområdet, är det uppenbart att skyterna var de tio stammarna av Israel som talades av Gud i Jeremia 3 .

Floderna som tömdes ut i Svarta havet hade tidigare namn som Ister, Tyras, Borysthenes och Tanais. Efter att skyterna hade kommit in i regionen fick dessa floder nya israelitiska namn baserat på namnet på den israelitiska stammen Dan. De nya namnen på dessa floder var Donau, Dnjestr, Dnepr och Don. Den israelitiska stammen Dan hade en tendens att byta namn på geografiska platser efter sitt eget stamnamn (Joshua 19:47). Colliers Encyclopedia bekräftar att det inte råder någon tvekan om att skyterna gav dessa floder sina moderna namn. Den säger: ”Namnen på ... floderna Donau, Dnestr, Dnepr och Don är skytiska ...” Dessa floder är kända av dessa skytiska namn fram till i dag på moderna kartor, och alla dessa skytiska namn är baserade på den israelitiska stammen Dan.

"Iberierna" i Kaukasus:

Som nämnts ovan bodde skyterna i regionen vid Svarta havet och Kaukasusbergen. Vid tidpunkten för det första århundradet f.Kr. fick ett kungarike i Kaukasusberget namnet "Iberia" och dess kungar bar rutinmässigt det dynastiska namnet "Pharesmenes." Iberierna var kända för att vara skyter eller skytiska allierade. Uttrycket "Iberia" är baserat på namnet "Eber", hebreernas namn. Samma namn, ”Iberia”, hade tidigare placerats på den moderna regionen Spanien och Portugal, som tidigare var en del av det fönikiska riket Israel, Tyrus och Sidon. Namnet "Pharesmenes" inkluderar det exakta namnet på Phares, kung Davids förfader, till vilken löftet om kungliga ättlingar gavs.

Massagetae och drottning Tomyris:
När Kyrus den store regerade över det persiska imperiet, invaderade han skytiska stammar som bodde nära Kaspiska havet cirka 528 f.Kr. Den primära skytstammen fick namnet Massagetae, och de hade en drottning vid namn Tomyris. Tänk på dessa namn. Den ledande skytstammen känd som Massa-getae hade en slående likhet med namnet på den ledande israelitiska stammen Manasse. Kung David lovades också 1 Kungaboken 8:25 att hans avkomma ständigt skulle omfatta härskare över folket i "Israel" (dvs. de tio stammarna i Israel). I 1 Moseboken 48: 14-16termen "Israel" placerades främst på de ledande stammarna Efraim och Manasse. Tamar var ett vanligt och känt namn bland kvinnor i kung Davids härstamning. Pharez mor (Davids förfader) hette Tamar (1 Moseboken 38: 6-29), David’s own daughter was named Tamar (II Samuel 13), and a granddaughter of David was also named Tamar (<a class="rtBibleRef" href="https://biblia.com/bible/esv/2%20Sam%2014.27" data-reference="2 Sam 14.27” data-version=”esv” data-purpose=”bible-reference”>II Samuel 14:27).

Om massagerna var den israelitiska stammen Manasse, en ledande stam av Israels tio stammar, skulle bibliska profetior om att kung Davids ättlingar vara härskare över Israel argumentera för att denna stam skulle ha kungligheter härstammande från kung David. Vid tidpunkten för kung Cyrus invasion av Massagetae och andra skytiska stammar fick Massagetae drottning namnet Tomyris. De två första stavelserna i hennes namn är: ”Tomyr-” följt av en sista stavelse. Likheten mellan det israelitiska namnet "Tamar" och drottningen Scythian / Massagetae med namnet Tomyris är uppenbart och slående. När vokalerna med namnen tas bort är konsonanterna identiska: ”TMR.”

Ovanstående exempel visar att namn på kung Davids härkomst hittades bland skytternas härskare, oavsett om de befann sig i skyternas västra regioner (Kaukasusbergen vid Svarta havet) eller deras östra regioner där massagetae bodde öster om Kaspiska havet . Närvaron av namn från kung Davids härstamning bland skytiska stammar bekräftar att skyterna härstammade från Israels tio stammar, eftersom Guds löfte indikerade att Davids avkomma specifikt skulle härska över Israels tio stammar genom historien.

Scythian Artwork avslöjar att de är semiter:

Det antas av vissa att skyterna vandrade in i Svarta havet från Centralasien. Historiska bevis visar lätt att antagandet är felaktigt. Skyterna var kända i den antika världen för sitt magnifika guldkonstverk. Om skyterna har sitt ursprung i Centralasien, bör deras självbildande visa skyter med mongoliska eller orientaliska ansikten. Så är inte fallet. På detta guldkonstverk visar skytianerna sig enhetligt som semiter som ofta är skäggiga. Illustrationer av skyter i McClintock och Strongs Cyclopedia of Biblical, Theological and Ecclesiastical Literature skildrar skytiska män, kvinnor och ungdomar enhetligt som kaukasiska (eller semitiska) individer.

Skyterna var knappast vilda barbarer från Centralasien. Liksom israeliterna förr var de skickliga jordbrukare som inte bara skötte hjordar och hjordar utan också odlade grödor. De var faktiskt spannmålsexportörer till andra folk i den antika världen. Skyterna exporterade 600 000 busker spannmål till Aten på årlig basis bara decennier efter Herodotus tid. Vilda barbarer från det inre av Asien skulle knappast odla och skörda radgrödor, förhandla om och fullfölja internationella handelsavtal etc. Skyterna var ganska civiliserade människor.

Georges Charriere, författare till boken, Scythian Art: Crafts of the Eurasian Nomads skriver denna iakttagelse om Scythians skickliga konstverk: ”Det finns ingen anledning att dra slutsatsen att denna konststil hade sitt ursprung i Altai eller i någon annan region av Sibirien. Tillsammans med de andra elementen i skytisk kultur har den ... sitt ursprung i de perifera regionerna i Assyrien, bland de iranskspråkiga stammarna som bosatte sig i norra Iran ”(min betoning tillagd). Detta är en viktig observation! Det har länge varit känt att många av israeliterna gick i fångenskap till assyriska regioner eller den medo-persiska regionen i Iran (II Kungaboken 15:2918:11). Charriere konstaterar att det skytiska konstverket (och "andra element i den skytiska kulturen") hade sitt ursprung i de regioner där de fångna israeliterna först placerades. Därför visar det skytiska konstverket, deras fysiska utseende och andra aspekter av deras kultur att skyterna vandrade till sina Svarta havet / ryska stäppregioner från söder, inte från de mer nordliga urtagen i Centralasien eller Sibirien.

Det kristna nya testamentet innehåller också en kommentar från aposteln Paulus som bekräftar att skyterna inte var barbarer. I Kolosserna 3:11, Listar Paulus en serie dikotomier där han listar ”skyter” och “barbar” som motsatser! Hans redogörelse för att skyterna var civiliserade folk är från första århundradet e.Kr.

Skytternas korta historia:

Många historiestudenter har hört eller läst mycket om de assyriska och persiska imperiernas historia. Men få har fått lära sig att skyterna utkämpade tre stora krig mot Assyrien och Persien och vann dem alla.

Cirka 624 f.Kr. inledde skyterna en massiv invasion av Mindre Asien, Mesopotamien, Syrien, media etc. De marscherade genom det heliga landet och nådde Egypten, men skonade egyptierna som betalade hyllningspengar till skyterna. Det assyriska riket "översvämmades" dock och erövrades av skytiska arméer. Eftersom ättlingarna till de tio stammarna av Israels kungarike som drevs från sitt hemland av assyriska arméer hade skyterna (dvs. "Sacae" som bar "Isak" på dem) all anledning att vilja hämnas sig på Assyrien. Skyterna var allierade med babylonierna i detta krig, även om krigens huvudsakliga börda uppenbarligen bars av skyterna, vars massiva arméer invaderade och ockuperade hela Mellanöstern. Encyclopaedia Britannica säger enkelt; "Nineve fångades och förstördes av den skytiska armén."

Skyterna stannade inte särskilt länge i sina erövrade regioner. Historiska källor visar att de stannade i 10-25 år och sedan återvände till sina hemländer för att bo. Det är anmärkningsvärt att även om de förstörde Assyrien med stort våld, skrev Herodot att skyterna marscherade genom det heliga landet på väg till och från Egypten "och gjorde ingen skada mot någon." I själva verket döptes staden Beth-Shan i det heliga landet till Scythopolis, tydligen till deras ära, men säkert till minne av dem. Det är vid denna tidpunkt då de hade kommit in i det heliga landet i stort antal och marscherade så långt som Egypten att skyterna återuppstod i Bibelns berättelser. Men Bibeln hänvisar till dem med deras historiska, israelitiska stamnamn istället för det grekiska namnet "Sacae" eller "Scythians."

Det finns en del av Bibeln som kritiker har attackerat för att ”bevisa” att Bibeln har interna motsättningar. I själva verket är det här avsnittet djupgående bevis för att Bibeln är historiskt korrekt. Den förmodade motsättningen kommer från det faktum att medan II Kungaboken 17:18 konstaterar att hela Israels stam avlägsnades från det utlovade landet med undantag för Judas stam cirka 721 f.Kr., säger Bibeln också att människor från de utvisade stammarna åter var närvarande i landet ungefär ett sekel senare i kung Josia av kungariket Juda. Kung Josiah ledde en väckelse i kungariket Juda och återställde efterlevnaden av Guds lagar. II Krönikeboken 34: 6-9 berättar att det i Josias regering var återigen närvarande i det utlovade landet folk från stammarna Efraim, Manasse, Simeon, Naftali och Benjamin. II Krönikeboken 35: 17-18 säger tydligt att ”Judas och Israels barn (dvs. Israels tio stammar) båda var” närvarande ”vid en påsk som sponsrades av kung Josia. Hur förenar man dessa till synes oförenliga avsnitt? Lätt!

Herodot och sekulär historia visar otvetydigt att "skyterna" ("Sacae") invaderade Mesopotamien och Mellanöstern från sina hemländer i Svarta havet-regionen cirka 620 f.Kr. De registrerar också att skyterna kom in i det heliga landet vid den tiden och stannade i 10- 25 år. Denna skytiska närvaro i det heliga landet inträffade under kung Josia i kungariket Juda, vars påskfirande deltog av medlemmar av stammarna Manasse, Efraim, Naftali, Simeon etc. som återigen var "närvarande" i territoriet. av det tidigare kungariket Israel. Kopplingen är uppenbar. De människor som kallades skyterna eller Sacae av Herodot var samma folk som kallades av sina israelitiska stamnamn i Bibeln! De kombinerade berättelserna om Herodotus och II Krönikeboken visar långt ifrån att de visar en biblisk motsägelse och visar tydligt att Scythian Sacae var ättlingar till Israels tio stammar eftersom Bibeln kallar dessa skyter med sina hebreiska stamnamn! Skyterna / israeliterna stannade inte länge i sina historiska stamländer i det heliga landet, och de migrerade tillbaka till Svarta havet-regionen kanske två decennier senare.

Skytternas historia är lika anmärkningsvärd som den förbises i historiska texter. De var en stor världsmakt i antiken, men de nämns knappast i historiska berättelser. Förutom att krossa det assyriska riket besegrade skyterna också två gånger massiva invasioner av sina hemländer av det persiska riket. Den första persiska invasionen inträffade cirka 528 f.Kr. när den berömda persiska monarken, Cyrus den store, invaderade de östra skytiska stammarna som bodde öster om Kaspiska havet. Den dominerande skytenstammen som skulle invaderas var Massagetae, vars härskare var den tidigare nämnda drottningen Tomyris (vars namn var en form av det israelitiska namnet "Tamar"). Den persiska armén krossades och Cyrus den store förlorade både sin armé och hans huvud.

Den andra persiska invasionen av skytiskt territorium inträffade 512 f.Kr. när kung Darius marscherade en armé på 700 000 soldater till Balkan-Europa och attackerade svarta havsscytierna genom att marschera in i deras territorium via Östeuropa. Kung Darius drevs tillbaka av skyterna, men åtminstone Darius och de flesta av hans armé överlevde sin reträtt tillbaka till Persien.

Skytternas glömda men fascinerande historia avslöjas mycket mer detaljerat i denna författares bok, Israels förlorade imperier, som kan beställas online på www.bibleblessings.net.

Slutsats:

Denna artikel har gett övertygande bevis för att Sacae Scythians var ättlingar till Israels tio stammar som flyttades till Asien. Skytternas historia, som bebodde och styrde ett territorium som var mycket större än många andra "imperier", är ett viktigt men konstigt saknat element i världshistorien. Skytternas viktiga roll i världshistorien har uteslutits utom historiens läroböcker. Kan det vara så att skyterna till stor del ignoreras i moderna historiska texter, för om deras historia och kultur undersöktes i någon meningsfull detalj skulle deras israelitiska ursprung bli uppenbart?

Den moderna sekulära mänskligheten är mycket mer bekväm med en världsbild som gör att den kan tänka att det inte finns någon skapargud som inte bara skapade dem utan också kommer att hålla dem ansvariga för sina handlingar i detta liv. Evolutionsteorin är så genomgripande i moderna akademiska och utbildningssystem att de flesta antar att denna antibibliska världsbild har visat sig vara sant. Inget kunde vara längre från sanningen. Ateistiska och evolutionära författare antar en bibliskt ”minimalistisk” syn på världshistorien som antar att Bibeln är ovetenskaplig och att de forntida kungarikarna i Israel och Juda var små, obetydliga kungariker vid den östra Medelhavskusten.

Sanningen är att kungariket Israel och Juda båda uppstod från upplösningen av det globala feniciska riket som tidigare också hade inkluderat stadstaterna Tyrus och Sidon. De två största kungarna i detta globala fenikiska imperium var de bibliska kungarna, David och Salomo. När det israelitiska riket föll antogs många av dess folk antingen i fångenskap eller migrerades till andra delar av det avlägsna feniciska riket för att bevara deras oberoende. Detta bekräftas av profeten Daniel som, även om han bekänner syndarna och sprider folket i Israels och Judas folk, men hänvisar till Israels folk (de tio stammarna) som både "nära och långt borta" från Persisk plats där han bodde (Daniel 9: 7). Många av de utomeuropeiska kolonierna i det fönikiska riket var verkligen ”långt borta” från Persien. Denna artikel har visat; emellertid att den största delen av landflyktingarna från Israels tio stammar migrerade till Svarta havsområdet och blev känd som skyter eller ”Sacae”.

För att framgångsrikt kunna spåra och lokalisera Israels tio stammar i historien måste man tillämpa en ”maximalistisk” syn på Bibeln och världshistorien. Ett sådant tillvägagångssätt tar Bibeln bokstavligen som det skapade Guds ord. En lidenskapsrik undersökning av världshistorien bekräftar att den maximalistiska inställningen till Bibeln är den rätta eftersom bibliska berättelser sammanfaller med sekulära berättelser. Bibeln förklarar i Hosea 1:10 att ättlingarna till Israels tio stammar inte skulle ”dö ut” utan snarare växa i befolkning till den punkt att de knappast kunde räknas. 1 Moseboken 21:12 Profeterade också att de ständigt skulle bli kända under namnet på deras stamfader, Isak. Klassiska historiker bekräftar att Sacae Scythians båda var otroligt många och bar Isaks namn. En granskning av deras historia och kultur bekräftar också närvaron av många hebreiska namn och sedvänjor bland de skytiska stammarna. Det är också anmärkningsvärt att skyterna delades in i starka stamenheter; de hade inte en central kejsare som styrde över alla sina många stammar. Detta är ett typiskt drag i israeliternas historia, som ofta presenterade de enskilda stammarna som agerade oberoende av varandra.

Verkligheten att skyterna var ättlingar till Israels tio stammar förändrar radikalt standardparadigmet genom vilket världshistoria förstås i den moderna världen. Den moderna synen på världshistorien ignorerar eller nedgraderar historien och den rätta rollen för de många riken och imperier som härstammar från Israels sammanlagt tolv stammar. Scythia är inte det enda israelitiska världsimperiet eller stormakten vars roll i världshistorien har ignorerats eller underskattats. För en fullständig historia av nationerna, imperierna och kungadömen som har härstammat från Israels stammar från patriarkernas tid till den moderna eran, hänvisas läsarna till denna författares serie med 4 böcker som avslöjar den verkliga rollen för Israels stammar genom hela världshistorien. Israels förlorade imperier, som undersöker skyternas ursprung och historia, är den andra boken i serien med fyra delar. De återstående böckerna i denna serie dokumenterar den sanna historien om Israels tio stammar och identifierar deras ättlingar i den moderna världen. Många andra artiklar av denna författare kan läsas eller förhandsgranskas på följande webbplatser: www.stevenmcollins.com, www.bibleblessings.net, www.israelite.info och www.britam.org.


Överste JC Gawler, Våra skythiska förfäder identifierade med Israel, s. 9
Encyclopedia Americana1988 Ed., Vol. 24, s. 471
Tamara Talbot Rice, Skytarna, s. 19-20, 44
Encyclopaedia Britannica, 1943 Ed., Vol. 20, s. 238
Herodot, Historien, 7. 64
Tamara Talbot Rice, Skytarna, s. 45
Xenophon, Cyropaedia, V. ii. 23-26
Plinius, Naturhistoria, IV, xii, 80
Herodot, Historien, 7. 64 och 96
Paul Cartledge, Thermopylae, s. 232 och 239
Herodot, Historien, 4. 63
Ibid, 4. 76
Ibid, 4. 78-80
Ibid, 4. 46
Colliers encyklopedi, Vol. 17, s. 434
George Rawlinson, Den sjätte stora orientaliska monarkin, s. 232
Boris Piotrovsky, Liudmila Galanina och Nonna Grach, Scythian Art, plattor 118-119, 126-129,158-159,166-173184-187, 196-198, 202, 267-268
John McClintock och James Strong, Cyclopedia of Biblical, Theological and Ecclesiastical Literature, Vol. IX, se ”Scythian”, s. 489490
Zenaide Ragozin, Media, sid. 414
Georges Charriere, Scythian Art: Crafts of the Eurasian Nomads, Introduktion, s. 13
Werner Keller, Bibeln som historia, sid 272-273
Ibid, s. 272
Encyclopaedia Britannica1943 Ed., Vol. 2, s. 857
Herodot, Historien, 1. 105