Saint Brendan (Culdee) Voyage to America in the 6th Century

Sprid kärleken

Today our Church of the Culdees remembers Saint Brendan. Below you’ll find an article on the plausibility of his voyage. One of many such articles. St Brendan was a companion of St Columba, who also prayed for their search for the Isle of the Blessed, exchanged gifts, and supported each other in ministry. They were both educated at the school of St Fintan (venerated as one of the twelve apostles of Ireland, and per Bishop Forbes’ “Kalendars of Scottish Saints,” of the band of Culdee fathers).

Have you wondered why there is so much anti-Columbus hatred? It may have a spiritual root. It’s a historical fact that Columbus had quoted St Brendan as proof of a Westward land in his plea to get a charter to sail to the West. 

De som är bekanta med legenderna från Saint Brendan, vet att berättelserna kulminerar i hans stora resor i att "sprida Jesu Kristi evangelium". Framför allt känner vi till hans mest episka resa till det ”utlovade landet för de heliga, som våra förfäder talar om”. Denna sista fras återupptas igen och igen genom de historiska texterna och beskriver hans uppdrag till ”landet för de heliga, utlovat till våra förfäder”. Flera av texterna som beskriver detta uppdrag är daterade nära hans livstid, och de flesta har sitt ursprung i den ortodoxa tiden före schism.

Saint Brendan And The Voyage Before Columbus av [Mike McGrew]
Konstverk från en barnbok om ämnet.

A major discipline of our Priory being the study of history, requires our students to be well educated of this promised land of the West. This being the land spoken of by the Irish founder of religion, Jeremiah the Prophet. As he had written in the Holy Bible the word of YAHWEH God, that the new place for the Kingdom of Israel was to be transplanted far “North and West” away from the old land of Israel. This would be where finally all the birthright promises would be fulfilled, where Israel would become multiplied as the sands of the sea and become the great and mighty nation foretold. This land far West from Ireland was intricately detailed in the tales of his voyage. Various Irish artifacts attest to his success landing at West Virginia (as covered in the following pages). The voyage was considered valid all around the world, long before Christopher Columbus made his journey. Although the Biblical prophet Jeremiah had successfully moved King David’s throne to Ireland in 500BC, he still spoke of that land YAHWEH would appoint for Israel that would be “North and West” from the old land of Israel (only two tribes were given the name Israel under Joseph, being Ephraim(company of nations England) and Manasseh(great nation America)).

Fortfarande var Juda och Levi de viktigaste stammarna angående kungariket år 500 f.Kr., och först efter Kristus förenades de andra nationerna (10 stammar) som den ena kroppen som styrdes av de tolv apostlarna. Som det står omedelbart efter Kristi död började apostlarna att styra (tjänare härskare) på tolv troner över Israels tolv stammar, eftersom Kristus också utsågs att härska, som den största tjänaren. Juda från Zarah-filialen är väl registrerad genom historien som redan flyttad och dessa söner och barnbarn till Juda, dvs. Darda (Dardanus) var så mycket kända, och ändå var Salomo klokare än de.

Kung David hade ofta profeterat om ett ”nytt land för kungariket” även när Israels storhet toppade att Gud fortfarande skulle ”utse ett land” för sitt folk att flytta dit där de är fria att hålla Guds lagar i fred. Så Jeremia kände till dessa profetior, och ändå gav YAHWEH honom ännu fräscha nya profetior om förstörelsen av Juda från det gamla landet och det nya landet för Israel att bli de stora nationerna Nord och Väst. Så genom försynen flydde Jeremiah med Kings Daughters och Baruch the scribe att göra precis som Gud sa, att "transplantera" riket exakt, och som han hade skrivit ner om detta "upprotning" för att planteras och byggas som det sanna Guds Israel. i de nordvästra nya nationerna * som förenar sig med de andra tio stammarna som då var kända som skyter etc. djupt in i avgudadyrkan *. Kelterna var mindre besvärade med avgudar, från vilka senare kom Culdees, de första kristna prästerna. Vi vet att det historiskt har registrerats att döttrarna till kungen av Juda verkligen flyttade framgångsrikt med Jeremia till den välkända egyptiska handelsplatsen i Irland * där Scota hade gift sig med en irländsk kung *. En av dessa döttrar till kung Zedekiah av Juda var känd som prinsessan Tea Tephi, som sedan gjorde sitt hem vid Tara-kullen med kungarna. Dessa saker finns inte bara i de heliga skrifterna utan i de forntida (och flera officiella idag) historierna från flera nationer. Prinsessan Tephi gifte sig med en annan irländsk kung, vilket ofta var i östliga historier. Så den äldre Zarah-linjen i Juda (som i heraldiken i Nialls hus, Zarahs blodiga röda hand och hans riddare av den scharlakansröda tråden) gifte sig med Farez-linjen, som var linjen som stannade och styrde Judeen. Denna union gjorde således Irland till världens högsta Davidiska gren Adel. I Orange Order of Ireland kan du inte få medlemskap om du inte tror att Irland är ättling till leviterna. Det är välkänt var som helst i vår kristna civilisation att det irländska folket kallas "Arons söner", det är till och med ett namn som folk ger till typiska irländare "Arons son". Vi vet demografiskt att de har flest människor var som helst som heter Jeremiah, efter denna refererade "förfader". Jeremiahs daterade grav är fortfarande en del av irländsk historia. Alla ovan nämnda fakta redogörs väl för och registreras i många bibliska och historiska studier. Dessa omfattas väl av hundratals böcker långt. Vi distribuerar flera högkvalitativa böcker om ämnet ovan till våra studenter / kyrkans medlemmar.

Artikeln som valts ut för att delas skrevs av en trogen irländsk kristen patriot, av vilken jag ger dig hans kontaktuppgifter:

Daniel Sullivan
418 Pebble Beach Dr
Creswell, Oregon
USA
e-post: daniel80@centurytel.net

 

ship.gif (3330 byte)


St Brendans ö
Eller: Vem upptäckte verkligen Amerika?
Kartor över Columbus tid inkluderade ofta en ö som heter St. Brendan's Isle som placerades i västra Atlanten. Tidens karttillverkare hade ingen aning om den exakta positionen men trodde att den fanns någonstans väster om Europa. Det nämndes i en latinsk text från det nionde århundradet med titeln Navigatio Santi Brendani Abatis (Voyage of Saint Brendan the Abbot). Den beskrev resan som att den ägde rum på 600-talet. Flera kopior av denna text har överlevt i kloster över hela Europa. Det var en viktig del av folklore i medeltida Europa och kan ha påverkat Columbus.
Historiker berättar att Brendan föddes omkring 484 e.Kr. nära Tralee i County Kerry. Han ordinerades av biskop Erc och seglade runt nordvästra Europa för att sprida den kristna tron och grunda kloster, det största i Clonfert, County Galway, där han begravdes 577 e.Kr. vid 93 års ålder.
Redogörelsen för Brendans resa innehöll en detaljerad beskrivning av konstruktionen av hans båt som inte var olik de gängor som fortfarande görs i County Kerry idag. Skeptiker kunde inte acceptera att ett sådant ömtåligt fartyg möjligen kunde segla i det öppna havet. Flera passager i legenden verkade också otroliga - de "uppvuxna på baksidan av havsmonster", de "passerade förbi kristaller som steg upp till himlen" och "pälsades med flammande, illaluktande stenar av invånarna i en stor ö på deras väg ”. De anlände äntligen till det vackra land de kallade ”De helgons utlovade land.” De utforskade tills de kom till en stor flod som delade landet. Brendans och hans munkars resa tog sju år. Returen var förmodligen den längsta delen av odyssey.
1976 började Tim Severin, en brittisk navigeringsforskare från Brandon Creek på Dinglehalvön i en karrach som han konstruerade med hjälp av detaljerna som beskrivs av Brendan. Hans mål var att avgöra om Brendans resa och hans munkar var möjliga. De garvade oxskinn med ekbark, sträckte dem över träramen, sydde dem med lädertråd och smurade hudarna med animaliskt fett som skulle ge vattenbeständighet. Undersökning av sjökort ledde till att Severin trodde att Brendans väg skulle styras av de rådande vindarna som skulle föra honom över den nordligaste delen av Atlanten. Detta skulle ta honom nära Island och Grönland med en sannolik landning vid Newfoundland (St. Brendans ö). Detta skulle vara den väg som Leif Erickson skulle ha tagit under 900-talet. Många av Brendans stopp på hans resa var öar där irländska munkar hade skapat primitiva kloster. Nordmännen som reste på dessa vatten besökte dessa öar och registrerade sitt möte med ”Papers” (fäder).
Severin och hans besättning blev förvånade över hur vänliga valarna var som de mötte. Valarna simmade runt och till och med under sin båt. Det kunde ha känts igen som en annan val av jätte däggdjur. Valarna kunde ha varit ännu vänligare på Brendans tid, innan motoriserade fartyg skulle göra dem trötta på människan. Så vänligt att de kanske har lyft munkens båt i en lekfull gest.
Efter att ha stannat vid Hebriderna fortsatte Severin till de danska Färöarna. På ön Mykines mötte de tusentals sjöfåglar. Brendan kallade denna ö för ”Fågelparadiset.” Han hänvisade till den större ön som ”Fårön”. Ordet Färö i sig betyder fårön. Det finns också en Brandon Creek på Färöarnas huvudö, som lokalbefolkningen tror var ombordstigningsplatsen för Brendan och hans besättning.
Severins väg bar dem till Island där de övervintrade, liksom Brendan. Vulkanerna på ön har varit aktiva i många århundraden och kan mycket väl ha brutit ut när munkarna stannade där. Detta kunde ha redogjort för ”pälsningen med flammande, illaluktande stenar”, som nämns i texten från 800-talet. Munkarna hade aldrig sett isberg tidigare, så deras beskrivning av dem som ”höga kristaller” vore vettigt.
Severins båt punkterades av flytande is utanför Kanadas kust. De kunde göra en reparation med en bit läder sydd över hålet. De landade på ön Newfoundland den 26 juni 1977. Detta kan mycket väl ha varit Brendans ”Land lovat de heliga” som det hänvisas till i Navigatio.
Severins resa bevisade inte att Brendan och hans munkar landade på Nordamerika. Det bevisade emellertid att en läderkurva som beskrivs i Navigatio kunde ha gjort en sådan resa som kartläggs i texten. Det råder ingen tvekan om att irländarna var frekventa sjömän i Nordatlantens havsströmmar 900 år före Columbus-resan.
Mer avgörande bevis för irländsk utforskning av Nordamerika har kommit fram i West Virginia. Där har stenhuggningar upptäckts som har daterats mellan 500 och 1000 e.Kr. Analys av arkeolog Dr Robert Pyle och en ledande språkexpert Dr Barry Fell indikerar att de är skrivna på gamla irländska med Ogham-alfabetet. Enligt Dr Fell är ”West Virginia Ogham-texterna de äldsta Ogham-inskriptionerna från var som helst i världen. De uppvisar grammatik och ordförråd på gamla irländare på ett sätt som tidigare var okänt i sådana tidiga klippklippta inskriptioner på något keltiskt språk. ” Dr Fell fortsätter med att spekulera i att ”Det verkar möjligt att de skriftlärda som klippte inskrifterna i West Virginia kan ha varit irländska missionärer i kölvattnet av Brendans resa, för dessa inskriptioner är kristna. De tidiga kristna fromhetssymbolerna, såsom olika Chi-Rho-monogram (Kristi namn) och Dextra Dei (Guds högra hand) dyker upp på platserna tillsammans med Ogham-texterna. ”
Bristen på någon skriftlig redogörelse för denna utforskning kan förklaras av att upptäcktsresande inte kan återvända till sitt hemland. Om de verkligen nådde det som nu är West Virginia, skulle det vara extremt tveksamt om de kunde lyckas återvända till Irland från en ombordstigningsplats så långt söderut. Utformningen av deras currach krävde gynnsamma vindar och strömmar i rätt riktning för att kunna navigera. Severin upptäckte att det var extremt svårt att tackla som andra segelfartyg kunde göra. Kanske är det anledningen till att det tog Brendan sju år för hans resa.
Vi kan dra slutsatsen att St.Brendans resa inte bara var en medeltida fantasi utan en mycket trolig berättelse. Dessa var speciella män. De sökte länderna bortom horisonten, de underbara världarna som Gud skulle avslöja - de utlovade länderna.