Det nya namnet för sanna israeliter, det etniska och kulturella namnet "kristet".

Sprid kärleken

Den här korta studien går inte alls in på det gamla ämnet att kristenheten är Bibelns och historiens Israel. Vi har tusentals böcker som går in i den studien i detalj. Se vår Bokhandel för det.

En kort studie som visar namnet Christian är det nya namnet för de sanna israeliterna och apostlarna (”som styr från tolv troner som dömer Israels tolv stammar”, se Matt 19:28 och Luk 22:30). Som du kommer att se i följande studie visar den grekiska originaltexten att detta namn är kristen det namn som israeliterna fick som deras nya namn, ”namnet kristen som avslöjat av YAHWEH Gud”.

Slösa inte din födslorätt som Esau gjorde av Dr Comparet.

DE - OCH DU - KALLAS

”KRISTNA” - VARFÖR?

Förbi

Ed Robinson

       . . . Och lärjungarna kallades kristna först vid Antiokia (Apg 11:26)

 

Vi förstår alla denna vers - eller gör vi det? Uppenbarligen betyder det att namnet ”kristen” inte applicerades på någon förrän det gavs till israelitiska lärjungar den dagen i Antiokia. Men Vem Kallas de kristna? Gjorde judarna? Gjorde romarna det? Eller kallade Gud dem kristna?

Gud talar till sitt folk i Jesaja 62: 2 - “. . . Och du kommer att kallas med ett nytt namn, som Herrens mun ska namnge. ”  Och i Jesaja 65:15 säger Gud till Israel genom profeten Jesaja att han vill “. . . kalla hans tjänare med ett annat namn. ”

 

Så bra som våra olika engelska översättningar av Bibeln kan vara, de kan inte ta fram allt som finns på grekiska. I sin bok, ”Ministeren och hans grekiska Nya testamentet”, Säger AT Robertson angående våra engelska översättningar: ”Det är inte möjligt att återge de känsliga tankens vändningar, språkets nyanser, i översättning (till engelska). Jordgubbens färskhet kan inte bevaras i något extrakt. ”

 

Detta betyder inte eller ens antyder att vår auktoriserade King James-version eller andra översättningar inte är bra. Tvärtom är den auktoriserade versionen och några andra översättningar utmärkta. De visar bara inte alla känsliga nyanser av mening, levande ordbilder, språkidiom etc. som är inneboende i det grekiska språket. För att få en bättre förståelse av ett visst ord eller fras i Skriften måste vi gå till originaltexten i Nya testamentet, det grekiska. Med hjälp av en god biblisk överensstämmelse med både grekiska och hebreiska förklarade ord kan även lekmannen, som kanske inte vet något om grekiska, studera innebörden av de ursprungliga grekiska och hebreiska orden.

Låt oss nu återvända till Apostlagärningarna 11:26 och försöka bestämma 'vem' som kallade lärjungarna kristna.

Det engelska ordet "Called" finns i King James New Testament inte mindre än 127 gånger, men det översätts från 27 olika grekiska ord, som alla har en egen betydelse. Det unika med ordet ”kallat” i denna vers är ämnet för denna studie.

"Kallad", som översatt i Apostlagärningarna 11:26, är från det grekiska ordet "chrematizo", som uttalas "chray-mat-id-zo". Även om detta grekiska ord förekommer åtta gånger i de grekiska Nya testamentets texter översattes det bara ”Kallas” dubbelt, varav en används i vår ämnestext, Apostlagärningarna 11:26. Vi kommer att diskutera detta vidare på ett ögonblick. Men låt oss först jämföra några av de Övrig ord som översätts till vårt engelska ord, "Called."

Ordet “kaleo” dyker upp i den grekiska texten och översattes ”Kallas” totalt 102 gånger. Strongs Concordance definierar detta ord som "att ringa, bjuda, namnge", t.ex. "Och han ringde' (kaleo) hans tio tjänare. . . ”(Luk 19:13),“. . . och han "ringde" (kaleo) hans namn Jesus. ” (Matt 1:25)

På 11 platser kommer "kallad" från "kletos", vilket betyder "inbjuden eller utsedd, t.ex.". . många kallas (kletos) men få väljs. ” (Matt 22:14) och “. . . till dem som är de 'kallade' (kletos) enligt hans syfte”(Rom.8: 28).

Det grekiska ordet ”lego” översattes ”kallas” 37 gånger och används i verser som Matt.27: 33- “. . . till en plats 'kallad' (lego)Golgata . . . "Och". . . själv framför allt som kallas (lego) Gud. . . “(2 Thess. 2: 4)

Tjugofem gånger översätts ordet "kallat" från det grekiska ordet "proskaleomai" och används ibland på följande sätt: "Då kallade Paulus ' (proskaleomai) en av hundraåringar till honom ... ” (Apostlagärningarna 23:17)

”Pheno” översätts “kallas” 16 gånger, och en av dess betydelser är “att adressera i ord eller med namn” (Strong's), t.ex. “. . . när han 'ringde' (feno) Lasarus ur sin grav. ” (Johannes 12:17)

Ovanstående är bara några av de många orden med deras olika betydelser som översätts till det enda engelska ordet ”kallad”. En bra biblisk överensstämmelse kommer att ge (till intresserade) en fullständig lista med referenser till de olika orden och deras betydelser.

När det gäller vårt ord "Chrematizo" som det visas i Apostlagärningarna 11:26 om de israelitiska troende, ". . . lärjungarna "kallades" kristna först i Antiokia, " vi finner att de flesta myndigheter tolkar detta så att de kallades kristna, eftersom de säger att det var lärjungarnas främsta eller primära affär (kallelse); dvs de var Kristi anhängare. Nu är det sorgligt, men sant, att de flesta myndigheter har en tendens att låta sina egna förutfattade idéer om biblisk doktrin påverka deras bedömning i översättningen och / eller tolkningen av de olika skrifterna. (Detta är visserligen mycket svårt att undvika.) Och det är sant att ovanstående tolkning av Apostlagärningarna 11:26 i vissa sammanhang kan vara korrekt. En närmare undersökning av innebörden och användningen av detta ord "chrematizo" i den ursprungliga grekiska texten verkar dock indikera att det betyder mycket mer än så!

I Strongs Concordance är ordet "chrematizo" ord nr 5537. Dess fullständiga definition är som följer:

      ”Från 5536, till yttrande Orakel (kompletterar den ursprungliga känslan av 5530) dvs gudomligt

       intim; underförstått (kompletterar den sekulära känslan av 5532) att utgöra ett företag för

       affärer, dvs. (genetiskt fall) bär som en titel; –kallas, förmanas (varnas) av Gud,

       avslöja, tala. ”

Webster's Dictionary definierar “Oracle” som “Svaret från en godhet på någon undersökning; en som talar med inspiration eller auktoritet; svaret eller domen av ett orakel. ” Således verkar "chrematizo" beteckna Gudomlig uppenbarelse!

Det nämndes tidigare att "chrematizo" översätts till vårt engelska ord "called" bara två gånger! Samma ord förekommer dock sex andra gånger i den grekiska texten i Nya testamentet. Det återges ”varnat”, fyra gånger, “avslöjar”, en gång och “talar” en gång.

I Apostlagärningarna 10:22 Cornelius sägs det att Centurion hade varit ”Varnade från Gud av en helig ängel att skicka efter dig (Peter). . . ”I Matteus 2:12 var de vise männen ”Varnade för Gud”I en dröm att inte återvända till Herodes. I Matteus 2:22 var Josef ”varnade för Gud”I en dröm och gick till Galileen. Och i Hebr 11: 7, troens ämne, var Noa ”varnade för Gud. ” I båda fallen fick de gudomlig uppenbarelse.

I Lukas 2:26 “. . . det avslöjades (chrematizo) till honom (Simeon) Av Den Helige Anden att han borde inte se döden innan han hade sett Herren Kristus. ” Simeon fick gudomlig uppenbarelse.

I Hebréerna 12:25 “. . . Ty om de inte flydde, vem vägrade honom (Kristus) det där talade  (krematizo-avslöjad Gud) på jorden . . . ”Återigen talade Kristus gudomlig uppenbarelse!

Den enda andra platsen där "kallad" översätts från "chrematizo" (annat än Apostlagärningarna 11:26) är i Romarbrevet 7: 3– "Så medan hennes man lever, ska hon gifta sig med en annan man, hon ska vara 'kallad' (chrematizo) en äktenskapsbrytare. . . “ Är en sådan kvinna en äktenskapsbrytare eftersom män kallade henne sådan? Nej, det beror på att Gud definierar äktenskapsbrott i sin lag, “För av lagen är kunskapen om synd. ” Jesus hänvisade till denna lag i Matt.5: 32— “. . . men jag säger er att den som avlägsnar sin hustru, med undantag för otukt, får henne att begå äktenskapsbrott. ”  Jesu ord i Nya testamentet utgör gudomlig uppenbarelse.

Om vi skulle tillämpa "chrematizo" på Romarna 7: 3, samma tolkning som många myndigheter tillämpar på det i Apostlagärningarna 11: 26 (dvs.'kallad' Kristna eftersom det var deras chef, eller primära affär eller kallelse), skulle vi få kvinnan att "kallas" en äktenskapsbryter - för det var hennes chef eller primära affär eller kallelse! Med andra ord gör denna tolkning henne till att vara en professionell skökan eller prostituerad, och varken Jesus i Matteus 5 eller Paulus i Romarbrevet 7 säger eller antyder något sådant. Båda pratar bara om äktenskap och skilsmässa. Därför måste den vanliga tolkningen av avsnittet i Apostlagärningarna 11:26 vara felaktig!

”Chrematismos” är ett grekiskt ord som härrör från chrematizo, ”och det används endast en gång i hela Bibeln. Det definieras i Strongs Concordance: “Från #5537; ett gudomligt svar eller uppenbarelse - Guds svar. ” Den enda gången detta ord används är i Romarbrevet 11: 4- ”Men vad säger Guds svar (krematismos) till honom? ”

 

Efter att ha beaktat sammanhanget med ovanstående referenser, och själva förhållandet till Gud själv i båda fallen, verkar det ännu mer troligt att ”gudomligt uppenbarad” är innebörden av ”chrematizo” i Apostlagärningarna 11:26.

Om lärjungarna bara fick namnet "kristna" av de andra människorna omkring dem, skulle Lukas ha använt ett ord som "lego", som han också använde i Apostlagärningarna 6: 9.-"De det uppstod vissa av synagogen som kallas (lego) synagogen förLibertiner ... ” eller ett av de 25 andra grekiska orden som översätts ”kallas” i vår engelska bibel. När han använde ”chrematizo” i Apostlagärningarna 11:26 måste Lukas ha menat att visa att Gud var upphovsmannen till namnet ”Christian”, för ”chrematizo” indikerar gudomlig uppenbarelse. Därför kan vi läsa den fulla innebörden av Apostlagärningarna 11:26 på följande sätt: ”. . . Och lärjungarna var (genom Guds mun) kallade kristna först i Antiochia. ”

 

Och det leder oss till den viktiga frågan: Varför skulle Gud vara så bekymrad över att ge dessa israeliter en nytt namn? Vi hittar en del av svaret i Jesaja 62: 2, där profeten talar till tiostammade Israel (till skillnad från Judas hus) och säger: ”. . . du ska kallas av ett nytt namn, som Herrens mun ska namnge. ” Även i Jesaja 65:15 läser vi att Gud ska ”. . . ring hans tjänare förbi Ett annat namn. ” Det "nya namnet" som nämns måste vara "kristet" - det var de Kallade kristna först i Antiochia.

Tänk också på profetian i Hosea 1:10, där Gud talar genom Hosea till (tiostammade) Israel. Han säger, " . . . och det skall ske att ni på den plats där man sade till dem är inte mitt folk, där ska det sägas till dem, ni är den levande Guds söner. ”  (En mycket viktig vers, eftersom dess tillämpning är på dagens israeliter - den så kallade, Förlorade får. ed)

Det är konstigt, men ändå sant, att Guds tjänarfolk, de kristna, har fått, och får höra av sina herdar, deras ministrar och bibellärare att de inte är Israel; men att de är de Guds söner. De predikar för sina församlingar med 1 Johannes 3: 1-2 där Johannes skrev till de kristna, "Se, vilken typ av kärlek Fadern har gett oss att vi ska kallas Guds söner."  Ändå, som om de trotsar sanningen, säger de att vi inte är ättlingar till det folk som Hosea profeterade för!

(Skräms de av felaktig instruktion i seminarium, teologisk skola och / eller så absorberas av felaktiga översättningar och omskrivningar av ordet?)

Det finns många bevis för att de kristna folken (allmänt sett) härstammar från israeliter. Rymden tillåter oss inte här att upprepa historiska och arkeologiska bevis för att de stora israeliterna vandrade in i Europa många århundraden före Kristus, och inte heller gav andra

Bibliska argument.

Men det faktum attChristian ” är "nytt namn”För israeliter, och att namnet” kristen ”tillämpas på våra folk och nationer, bör få dig att undersöka denna viktigaste fråga ytterligare. För då kan du verkligen hitta dig själv som israelit inom ordets sidor!

Bibeln är skriven till, för och om, Israel, ändå är vi de människor som skriver ut den, distribuerar den, skyddar den och använder den mer än någon annan ras. Det kan vara dags, eftersom historien börjar avslöjas och händelser förskådar; för att du ska lyssna till Guds kallelse ”Se till din far Abraham och till Sara som födde dig.” (Jes.51: 2)

Gud sade genom Mose, profeten:

     “...På detta sätt ska ni välsigna Israels barn och säga till dem: Herren välsigna

     du och bevara dig. Herren låter hans ansikte lysa över dig och vara nådig mot dig

     dig; Herren lyfter upp sitt ansikte över dig och ger dig frid. Och de ska sätta

     Mitt namn över Israels barn: och jag välsignar dem. (4 Moseboken 6: 23-27)

 

(Det är intressant att notera här att närhelst denna vanliga "välsignelse" talas utelämnas de inledande och avslutande raderna - eftersom de så uppenbarligen identifierar till vem, Gud talade till: och om! var ansvarig för en sådan utelämnande?)

 

///////////////

 

Anmärkning av pastor Sheldon Emry: Den här artikeln skrevs av en man från North Carolina. Om han har gjort dig nyfiken på varför vårt lopp "heter" med ett namn Gud själv, placerat på israeliterna, borde du förstå det i den kommande återställande av Israel, (Apostlagärningarna 3: 9-21), som Peter talade om; Israel kommer att återställas som sitt kungarike, som ursprungligen bildades vid berget. Sinai. Alla stammar är nu samlade i Amerika och väntar på den enda trumpetblasten som signalerar hans återkomst.

///////////////

Och du, läsare, om du kommer till ordet när du läser Bibeln "Israel" förstå att du kanske har befunnit dig inom ordet - som en av hans utvalda; men ändå ”Förblindade delvis”- som Paulus sade till romarna, de som också betecknades som” hedningar ”, men som i verkligheten också var Israeliter- (se Romarna 11:25). Läs den versen med sådan förståelse, så kan den öppna dina ögon för Israels sanningar och dig själv! (JRN)