Från sabbatsgudstjänsterna, en exponerande predikan från den dagliga lektionen för 17 februari 2018

Sprid kärleken

Som syndikerat LIVE varje sabbat, en redogörelse för kvällslektion (från kvällens gudomliga gudstjänst).

We are available and online weekly (and some extra days as well) for full participation in the chatroom on celticorthodoxy.com , celticorthodoxy.com, facebook.com and via the main url at http://www.talkshoe.com/talkshoe/web/talkCast.jsp?masterId=73940&cmd=tc

Psalmody: Psalm 89 och Psalm 160

Första behandlingen: Jeremia 4.1-18

”Om du vill återvända, Israel, säger Herren, återvänd till mig; och om du tar bort dina styggelser borta från mina ögon, ska du inte ta bort det. Och du ska svära: Herren lever i sanning, i dom och i rättfärdighet; och nationerna ska välsigna sig i honom, och i honom skall de ära sig; ty så säger Herren till Judas och Jerusalems män: Bryt upp din dovmark och så inte bland törnen. Omskurna er för Herren och ta bort I hjärtats förhuden, ni män från Juda och Jerusalems invånare, så att min vrede kommer ut som eld och brinner så att ingen kan släcka den på grund av det onda som ni gör. Förkunn i Juda och förkunna i Jerusalem, och säg: Blås i basunen i landet; rop, samla ihop och säg: Sammanför er, och låt oss gå in i de försvarade städerna. Sätt upp normen mot Sion: gå i pension, stanna inte, ty jag vill föra ont från norr, och en stor förstörelse. Lejonet har kommit upp från sin tjocklek, och hedningarnas förstörare är på väg; han har gått ut från sin plats för att göra ditt land öde; och dina städer ska bli ödelagda utan invånare. För detta binder du dig med säckväv, klagan och tjutet, ty HERRENS hårda vrede vänder inte tillbaka från oss. Och det skall ske på den dagen, säger Herren. , att kungens hjärta ska förgås och fursternas hjärta; och prästerna kommer att bli förvånade, och profeterna kommer att undra. Då sade jag: Ah, Herre Gud! Du har verkligen lurat detta folk och Jerusalem och sagt: I skall ha frid; medan svärdet når fram till själen. Vid den tiden skall det sägas till detta folk och till Jerusalem: En torr vind på höjderna i öknen mot mitt folks dotter, varken för att fläka eller för att rena, till och med en full vinden från dessa platser ska komma till mig; nu skall jag också döma mot dem. Se, han kommer upp som moln, och hans vagnar ska vara som en virvelvind; hans hästar är snabbare än örnar. Ve oss! ty vi är bortskämda. Jerusalem, tvätta ditt hjärta från ondska, så att du kan bli frälst. Hur länge ska dina fåfänga tankar stanna kvar i dig? För en röst förkunnar från Dan och förkunnar lidande från Efraims berg. se, förkunna mot Jerusalem, att vaktmän kommer från ett avlägset land och ger sin röst mot Judas städer. Som vaktmästare på ett fält är de mot henne runt omkring. därför att hon har varit upprorisk mot mig, säger Herren. Din väg och dina gärningar har skaffat dig detta; detta är din ondska, för den är bitter, för den når ditt hjärta.
Magnificat Antingen Magnificat (enligt följande) eller Cantate Domino (Psalm 98) sägs eller sjungs. 1 Min själ gör Herren stor, och min ande har glädjat sig i Gud, min frälsare. 2 Ty han har sett på: hans tjänares kvinnors ödmjukhet. 3 Ty se, från och med nu: alla generationer skall kalla mig välsignad. 4 Ty den som är mäktig har förhöjt mig, och heligt är hans namn. 5 Och hans barmhärtighet är över dem som fruktar honom: i alla släkter. 6 Han har visat styrka med sin arm: han har spridit de stolta i deras hjärtas fantasi. 7 Han har lagt ner de mäktiga från deras säte och upphöjt de ödmjuka och ödmjuka. 8 Han har fyllt de hungriga med goda ting, och de rika har han skickat tomt bort. 9 Han kommer ihåg sin barmhärtighet och har gjort sin tjänare Israel till heder, såsom han lovade våra förfäder, Abraham och hans säd för evigt. Lukas 1.46-55 Ära vare Fadern och Sonen: och den Helige Anden; som det var i början, är nu och kommer alltid att vara: värld utan slut. Amen.

 

Nya testamentets läsning

Andra behandlingen:

John 4.43-änden

”Efter två dagar gick han därifrån och gick till Galileen; ty Jesus själv vittnade om att en profet inte har någon ära i sitt eget land. Sedan när han kom till Galileen tog Galiléerna emot honom och såg allt han hade gjorde i Jerusalem vid högtiden; ty de gick också till festen. Så kom Jesus åter till Kana i Galilea, där han gjorde vattnet vin. Och det fanns en adelsman, vars son var sjuk i Kapernaum. När han hörde att Jesus hade kommit från Judea till Galileen, gick han till honom och bad honom att komma ner och läka sin son; ty han var vid Dödens punkt. Då sade Jesus till honom: 'Om du inte ser tecken och under, kommer du inte att tro. Adelsmannen sade till honom:' Herre, kom ner innan mitt barn dör. Jesus säger till honom: 'Gå din väg, din son lever. Och mannen trodde på det ord som Jesus hade talat till honom, och han gick sin väg. Och när han nu gick ner, mötte hans tjänare honom och berättade för honom och sade: 'Din son lever. Då frågade han dem om timmen då började han ändra. Och de sa till honom: Igår vid sjunde timmen lämnade febern honom. Så fadern visste att det var samma stund som Jesus sade till honom: Din son lever; och han trodde själv och hela hans hus. är återigen det andra miraklet som Jesus gjorde när han kom ut från Judeen till Galileen. ”

 

Kombinerade heliga hedras och firas denna dag 17 februari:

Observera att dessa heliga alla var sabbatsvakter: http://celticorthodoxy.com/2015/05/honoring-of-the-sabbath-in-the-historic-orthodox-church/

Firas i den gamla kalendern (eller den 4 februari i den nya kalendern)

Västra heliga före schism firade den 17 februari (eller 4 februari i en ny kalender)