Många hälsningar på många dagar för Kristi födelse och återställande av de ursprungliga högtiderna

Sprid kärleken

December 25th was discussed at length by the Early Church Fathers, and was not chosen out of ignorance. There weren’t really any pagan traditions surrounding it. In some areas lacking culture they’ve begun to add such ignorant practices, but only after their culture long died. In Holland they have lots of great celebrations of other days, but nothing for December 25th. (more on that in a moment)

Only recently some non-Christian companies (like happened with Rockefeller in America after the great depression and 2 world wars) seized on the moment, when there simply wasn’t anything, people held onto what little money they had. So in America they had to revolutionize things to get people into the commercial spending again. They inserted anti-Christian hymns, took over radio and newspapers, and made a crusade to go after the kids with lights etc. These things all took attention away from Christ, and commercialized things in the city centers with decorations etc. So in Holland, while they don’t have ANY secular “jingle jingle etc” Christmas carols that are Dutch for “Christmas”, for the first time ever they have started decorating the areas of their malls, it wasn’t done for the first 10 of 13 years I lived there. Even now it’s very little decoration put up by companies, to try and spur sales. This was a dead cultural American import, finally arriving just in the last few years.

Really no one even knew about a Christmas trees in the Anglo Saxon areas till Queen Victoria made a picture of her family in front of a tree. Then everyone begun to want one, and the Rockefellers seized the moment to insert it as a fake / commercialized revolution of sales, seizing on the basest selfish intentions, making up something a bit like the ideas that started Kwanza in the last 5 years.

About the date for honoring Christ, it’s one of many. As it’s mathematical center of both the high holy day season’s main big days, so it’s worth a look. Most will at least agree it’s the advent of something very good in nature (which “by Him were all things created”, and “without Him was not anything made that was made”). As it’s a fact that 9 months after December 25th is the main date for the high holy day of Tabernacles (fall feasts of YAHWEH). Most people believe that to be the day of His birth (September 25th), and so on the darkest day (or winter solstice Dec 25th) Christ came as the biggest light of the world. Some say also because 9 months before December 25th is the most pivotal day of Passover (Spring Feast season, starting the holy calendar), that’s the reason the early church fathers clung to the March 25th date so long as the important day of the vernal equinox *used to start the year*. As that date (March 25th) is when there is equal light and darkness, and is nearing the days (other side of the sun now) when there begins to be more light than darkness. So some have counted the most stable spring feast date of March 25th as the actual conception day, with December 25th as Christ’s birthday.

Many hails on many days to celebrate the coming of our King into the world. All hail to our King Yahshua (Jesus Christ, the only begotten son of the God of Israel)!

 

Collossians 1: 16-17 ”Ty av honom (Sonen) skapades allt som är i himlen och som är på jorden, synligt och osynligt, vare sig det är troner eller herravälden eller furstendömen eller makter: allt skapades av honom och för honom: 17 Och han är framför allt, och av honom består allt. ” (Se också Rom 11:36)

Det finns olika spinoff-grenar av neo-Culdee-protestanterna som inte håller jul eftersom det är obibliskt. I tidiga Amerika antog våra nykuldeer lagar som förbjuder julen. Allmän lagstiftning hävdade att julen är hednisk och därför sakrilegious och alla fångade firar skulle få böter. Medan varje samhälle borde ha sin självbestämmanderätt att inkludera att förbjuda olika metoder inom deras territorier, är det kanske inte 100% som är den bästa metoden för alla samhällen.

Många ortodoxa samhällen behåller inte någon av de tillagda hedniska traditionerna tillsammans med julen (som att dekorera trädet etc). Så ingen av dem borde attackeras bara för att hedra vår kung den 25 december. Den här artikeln är skriven för att främja kamratskap inom alla grenar av den kristna tron (en tro, ett hopp, ett dop).

Vårt synsätt är alltid positivt. Om de inte får det nu får de det senare och vi kommer alla att växa tillsammans. Vi ska alltid uppskatta den andra bättre än oss och tjäna dem. Vi bör inte skilja oss från andra medlemmar i Kristi kropp bara för att de firar vår kung mer på en dag än en annan. Men alla som är i Kristus kommer att fortsätta i honom och vill fira honom mer och mer. Låt oss uppmuntra att växa tills vi alla kommer i enighet av den tro som en gång överlämnades till de gamla testamentets heliga (heliga / separata).

Denna artikel är främst för att ta itu med (och avsluta) uppdelningen mellan två läger. Det ena lägret är de som håller de ursprungliga hebreiska högtiderna och det andra är de som inte gör det (eller inte inser att de är). Många inser inte att hebreiska Högtider, Sabbater, och den Kostlagar, var mycket populära inom kristenheten, och mycket av det finns fortfarande i kyrkans officiella lära och praxis (fast impopulär och okänd).

Vi har på ena sidan, de som håller högtiderna attackerar de andra och kallar dem okunniga och alla möjliga saker. Emellertid är dessa antydningar det enda som är okunnigt, eftersom de hedniska metoderna undviks av de ortodoxa, och faktiskt alla bibliska högtider (och många andra kristna firande) firas och uppmuntras. Vi kommer bara att vinna när vi står på positiviteten och citerar dessa referenser till sanningen. Det uppmuntrades i alla grenar av kristendomen, som det också är i Bibeln, att fira Kristus, eftersom allt pekar mot hans segrar som vi ska lära oss ska uppfyllas personligen såväl som nationellt av de troende.

Populariteten av falsk propaganda (på båda sidor) och analfabetism är inte ursäkter för okunnigheten i något av dessa läger. Några av fakta stirrar oss alla i ansiktet och har ännu inte förverkligats.

Ta till exempel denna bibliska skildring av de vise männens besök, Kristus var faktiskt inte ett spädbarn. Detta berättar så mycket om de sanna ortodoxa.

Det finns många populära myter och fabler kring den kristna religionen som helt enkelt inte finns i någon av våra texter eller hålls uppe av några fakta. De faktiska och bibliska berättelserna är ofta långt ifrån det som helt enkelt är populärt och kommersialiserat.

När det gäller "De tre vise männen" sa bibeltexten aldrig att det var tre, det stod bara "kloka män", det står inte heller hur gammal han var när de kom, även om ordet där som används i texten kan betyda flera år gammal som en ung pojke (inte ett spädbarn). Bibeln visar också att deras husvagnar var så stora, tyngda med så mycket guld, rökelse och myrra att de drog, att det fick Herodes att kräva en förintelse för alla unga hebreiska män.

Mycket kan visas om Kristi faktiska födelsedatum. Men det räcker med att säga att vi har alla chanser att få hyra vår stora kungakungar (Yahshua), den enfödde sonen till Israels Gud, som snart kommer att återvända för att vara vår domare. Vi inser att han också uppfyllde många profetior, och många skrifter säger att han är en sol, och vi som återfödda kommer att växa lika stora som solen. Så att det är datumet för solens återfödelse (25 december) är bibliskt. Vissa säger att han blev gravid den här dagen och inte född. I alla fall firar vi hans ankomst till jorden, och vad vi alla måste göra som att vara födda på nytt och ser fram emot det kommande kungariket på jorden.

Vissa säger att jul är helig eftersom vissa hedniska gudar också föddes den 25 december och också korsfästes på den bibliska högtiden påsken (samma som påsk). Det diskvalificerar inte nödvändigtvis Kristus eller detta födelsedatum, eftersom han hade förutsagt att många låtsas hade kommit framför honom men fåren hörde inte deras röster och att de bara var rånare.

Johannes 10: 8 ”Allt som någonsin har kommit före mig är tjuvar och rånare, men fåren hörde dem inte.” 

De hedniska gudarna var alla förfalskningar, och bara Jesus är den verkliga. Han steg upp bokstavligen upp i himlen etc.

De hebreiska högtiderna var mer firande datum, till exempel ”den stora födelsedagen” den 25 september (trumpeter). Det är mer troligt att den 25 december var befruktningsdatumet. De flesta traditioner pekar på den här tiden av Epiphany som befruktningsdatum.

Hur som helst, här är några referenser för att visa datumet för den 25 december inte var så populärt tidigt som en fest eller födelsedatum för någon Gud, än mindre Kristus.

Saint John Chrysostom medgav att jul inte var en del av hans kyrkas tradition i en predikan:

Sankt Chrysostomos i en julpreken, som hölls i Antiochia år 386, sa, ”det är inte tio år sedan denna dag [juldagen den 25 december] var tydligt känd för oss, men det har varit känt från början för dem som bor i väst. ” "Romarna som har firat det under lång tid och från gammal tradition, och har överfört kunskapen om det till oss." (Addis WE, Arnold T. En katolsk ordbok: Innehåller viss redogörelse för den katolska kyrkans lära, disciplin, ritualer, ceremonier, råd och religiösa ordningar. Benziger Brothers, 1893. Original från Columbia University, Digitaliserad 15 september 2009, s. 178)

Inom det första århundradet och till och med när vi ser kyrkan från 4: e århundradet hade de ännu inte hört talas om 25 december-semestern.

Många känner inte till att lördagen (den hebreiska sabbaten) länge hade varit den primära dagen för tillbedjan i den ortodoxa kyrkan. Läs mer: http://celticorthodoxy.com/2015/05/honoring-of-the-sabbath-in-the-historic-orthodox-church/

Polycarp (dog cirka 156AD) skrev för att behålla Biblisk sjunde dagen sabbat, Påsk, de osyrade brödens dagar, pingsten och den sista stora dagen på tabernakelsfesten.

Det andra århundradets biskop Polykrates i Efesos var talesman för hela Mindre Asien och anger att hans synod av biskopar sammankallades för att försvara den bokstavliga firandet av de hebreiska högtiderna. I sitt brev till den romerska biskopen Victor försvarade han allvarligt alla de gamla testamentets aspekter av att hålla påsk, inklusive att ta bort surdeg från ditt hus etc. I brevet nämner han sin arv som den 8: e biskopen sedan aposteln Johannes och hans vilja att inte lyda yttre påtryckningar för att ändra festens efterlevnad för att komma i linje med romerska festdagar. Hans brev är mycket talande, och jag föreslår att någon skaffar en kopia av det. Det finns online, som ursprungligen kopierades av Eusebius, och finns i ”Kyrkans historia, bok V, kapitel XXIV”, vers 2-7. Översatt av A. Cushman McGiffert. Digireads.com Förlag, Stilwell (KS), 2005, s. 114).

Se också djupare analys av hans synod i Polykrates, biskop av Efesos. Översatt av Alexander Roberts och James Donaldson. Utdrag ur The Ante-Nicene Fathers (Alexander Roberts och James Donaldson, redaktörer); American Edition copyright © 1885. Copyright © 2001 Peter Kirby. Där kan du läsa brevet som gjorde påven Victor att utesluta honom och alla biskopar i Mindre Asien från den romerska kyrkan.

Historien visar emellertid att under de närmaste århundradena fortsatte Asien-Mindre att följa de hebreiska festivalerna exakt, snarare än att ändra någonting enligt nya kyrkor.

Saint Apollinaris, biskop av Hierapolisalso skrev till förmån för de bibliska hebreiska festivaldatum,

3: e och 4: e århundradet Saint och biskop Methodius från Olympus förklarade ”... dessa saker, som luft- och fantomskuggor, förutsäger uppståndelsen och uppställningen av vårt tabernakel som hade fallit på jorden, som i längd, i sjunde tusen av år, återuppta odödlig, vi ska fira den stora festen med sanna tabernakler i den nya och olösliga skapelsen, då jordens frukter har samlats in, och människor som inte längre föddes och föddes utan Gud vilade från skapelsens gärningar. ... För eftersom Gud på sex dagar skapade himlen och jorden och fullbordade hela världen och vilade på den sjunde dagen från alla sina gärningar som han hade gjort, och välsignade den sjunde dagen och helgade den, så genom en figur i sjunde månaden…, den stora uppståndelsedagen, det är befalet att högtiden för våra tabernakler ska firas för Herren…… .. ”(Methodius. Bankett av de tio jungfrurna (diskurs 9, kapitel 1). Översatt av William R. Clark. Från Ante-Nicene Fathers, Vol. 6. Redigerad av Alexander Roberts, James Donaldson och A. Cleveland Coxe . (Buffalo, NY: Christian Literature Publishing Co., 1886.) Reviderad och redigerad för New Advent av Kevin Knight.http://www.newadvent.org/fathers/062309.htm

 Tabernakel är den bibliska dagen vi firar Kristi födelse.

Det var inte förrän sent på 4-talet som John Chrysostom började göra stora framsteg mot allmänhetens efterlevnad av de hebreiska högtiderna (YAHWEHs högtider). Med barmhärtig och oärlig taktik förtalar han det som kallas "YAHWEHs högtider" som headmits observerades av hela Mindre Asien, och han kallar dessa bara "judiska högtider". Han skrev flera ”Homilies mot judarna” där han erkänner att majoriteten inte höll de romerska högtiderna utan höll YAHWEHs bibliska och hebreiska festivaler.

År 387 vid Antiochia avviker John Chrysostom,

”... Judar kommer snart att marschera över oss efter varandra och i snabb följd: trumpeterfesten, tabernakelsfesten, fastorna. Det finns många i våra led vem säger att de tänker som vi gör. Ändå kommer några av dessa att titta på festivalerna och andra kommer att gå med judarna för att hålla sina högtider och iaktta deras fastor. ” (John Chrysostom. Homily I mot judarna I: 5; VI: 5; VII: 2. Predikade vid Antiochia, Syrien hösten 387 e.Kr.. Medeltida källbok: Saint John Chrysostom (c.347-407): Åtta homilier mot judarna Fordham University. http://www.fordham.edu/halsall/source/chrysostom-jews6.html12/10/05).

Han proklamerade vidare,

”Judarnas onda och orena fasta är nu vid våra dörrar. Trodde att det är en fasta, undrar inte att jag har kallat det orent ... Men nu när djävulen kallar dina fruar till trumpeternas högtid och de vänder sig till ett kallt öre, så behåller du dem inte. Du låter dem trassla in sig i anklagelser om ogudaktighet, du låter dem dras av otrevliga vägar. ”(John Chrysostom. Homily II Against the Jews I: 1; III: 4. predikade i Antiochia, Syrien på söndagen den 5 september 387 e.Kr. )

Och,

"Så fastställde också lagen tältfesten." (JohnChrysostom. Homily IV mot judarna IV: 3. Katolska kristna i Antiochia vänder sig till sabbaten och nymånadagen och andra heliga dagar. 387 e.Kr.)

Men så långt alla de heliga dagarna går skrev John Chrysostom en smak om en annan "YAHWEHs festival", som han felaktigt har kallat "judiska dagar" ":

När, det står, pingstdagen var helt på väg: det vill säga när på pingsten, medan det är kort sagt. För det var viktigt att de nuvarande händelserna också skulle äga rum under högtiden, så att de som hade bevittnat Kristi korsfästelse också kunde se dessa ... Och, det står, Det bodde judar i Jerusalem, trogna män. Det faktum att de bodde där var ett tecken på fromhet: att de var så många nationer att de skulle ha lämnat landet och sitt hem och sina förbindelser och stannade därty det var pingsten. (Chrysostom J. Homilierna av S. John Chrysostom, ärkebiskop av Konstantinopel: om Apostlagärningarna, Volym 1, Homily IV. John Henry Parker, 1851. Original från Harvard University. Digitaliserad, 12 april 2008, s. 53 55, 56).

John Chrysostomos var den första som fick de ortodoxa i Konstantinopel att observera Jul den 25 december:

Vi kan ta det som säkert att festen för Kristi födelse hölls i Rom den 25 december ... Den introducerades av St John Chrysostum i Konstantinopel och antogs definitivt 395 (Thurston. H. Transkriberad av Rick McCarty. Christian Calendar. The Catholic Encyclopedia , Volym III.Utgiven 1908. New York: Robert Appleton Company. Nihil Obstat, november 1 1908. Remy Lafort, STD, Censor. Imprimatur. + John Cardinal Farley, ärkebiskop i New York).

 

Låt oss ta en titt på den verkliga dagen i Didascalia.

Didacalia, bok VIII. utdrag, på vilka dagar tjänare inte ska arbeta.
XXXIII. "Låt dem vila på hans födelsefestival, för på den gav man den oväntade favören att Jesus Kristus, Guds logotyper, skulle födas av Jungfru Maria till världens frälsning."

Didascalia, bok V, XIII. ”Bröder, håll festdagarna; och först och främst den födelsedag som du ska fira den tjugofemte i nionde månaden; varefter låt uppenbarelsen vara för dig den mest hedrade, i vilken Herren gjorde dig till en uppvisning av sin egen gudomlighet och låt den äga rum den sjätte i den tionde månaden; varefter fastan i fastan ska observeras av dig som innehåller ett minnesmärke om vår Herres livsstil och lagstiftning. Men låt denna högtid hållas före påskfasta, från och med den andra veckodagen och slutar på förberedelsedagen. Efter vilka högtidligheter, som bryter av din fasta, börjar påskens heliga vecka och fastar i samma alla med rädsla och skakningar och ber i dem för dem som är på väg att förgås. ”

Inom det första århundradet hänvisas till den romerska kalendern och att YAHWEH använder den romerska adeln. Visst var det på equinox, som motsvarar den hebreiska dagen Tabernakelfesten. Världen firar också dessa dagar över hela världen utan att veta att det var den glada dagen för hans födelse. I Didascalia specificeras det att fira hans födelse den 25: e den 9: e månaden som ska firas. (25 september är också den vanliga tidpunkten för equinox och höstfester). Det står i ordning att nästa fest som är mest hedrad (inte är den mest bevarade, men mest hedrad), är Efifani. Epifani som betyder manifestation Han var Guds Son. Man tror traditionellt att det var det datum då han blev uppfattad av den Helige Ande. Det är också när den Helige Ande steg ner framför alla, och han utropades som sin mest älskade och enfödde Son, för folkmassorna att höra från Guds fader i himlen. Det är den officiella uppfattningen i de flesta kyrkliga läror. De Epifani var också traditionellt när de vise (magierna) kom för att besöka Jesus (Yahshua). Ordet för hans ålder vid deras besök indikerar att han inte var ett spädbarn utan var en ung pojke, och inte bara några dagar efter hans födelse när magikerna anlände. Så vi firar hans födelsedag med Guds höstfester. Vissa säger att det kan betyda att han också föddes på trumpets fest som ofta landar på Didascalias datum den 25 september.

 

Din i Kristus

Rev Dr Stephen MK Brunswick

Primace, OCC

 

Lämna ett svar