Garanterad lördag och söndag är BÅDA firande dagar för Kristi uppståndelse!

Sprid kärleken

På lördag 15:00 (eller före solnedgången) hade vår kung Yahshuas uppståndelse inträffat i den hebreiska (och apostlarnas Didascalia) kalendern som den användes i den ortodoxa kyrkan. 

Båda dagarna firas också i den ortodoxa kyrkan i Culdees! 

Eftersom en dag är 24 timmar, måste vi fira hans återuppståndelse på lördagen på kvällen när det inträffade och morgoneftermiddagen som den första hela dagen i hans uppståndelse!

Glory Glory Haleluja! YAHWEH regerar. Idag är en stor dag för hans seger och vi uppmuntrar alla, överallt att fira den tillsammans (som det befallds för evigt i högtidens första frukt, en underfest under de osyrade brödets påskvecka). Det är också till minne, som han sa till oss att komma ihåg honom, den bägaren och brödet från det nya förbundet, som Paulus kallade det "den bägare vi välsignar" och "YAHWEHs bägare", och är en tid att administrera dopets och nattvards sakramenten. 

För att inte vara som legalister utan för uppbyggnad av Kristi kropp kan vi lära oss mer om Kristi verk i den troendes liv genom hans eviga högtider. Den tidiga kyrkan visste och förstod dessa sanningar om både lördag och söndag var hans uppståndelsedagar. Naturligtvis var söndagen den första hela dagen, och sabbaten var bara kvällen. Men under de senaste århundradena säger olika ovetenskapliga verk av bedrägliga teologer att Kristus inte uppstod på sabbaten (även om Bibeln tydligt säger att Maria var vid graven på sabbaten och Kristus saknades redan). Sådana avvikande teologer verkar vilja radera alla bud som gjordes för vårt bästa och våra fördelar från kyrkans läror. De har sagt att han bara steg upp på söndagen, den första dagen i veckan, och därför är sabbaten inte längre en del av de 10 buden på lördag (7: e dagen). Vi ska älska hans bud i det nya förbundet, inte bara göra det av legalism, som det nu är skrivet i våra hjärtan. Sabbaten fördaterade Mose, eftersom den fastställdes vid skapelsen, och var något för israeliterna att "komma ihåg att hålla den helig" och inte längre glömma den sabbat YAHWEH skapade vid skapelsen. 

Denna artikel är en del av OCC: s större häfte med titeln “Hedra sabbaten i den ortodoxa kyrkan“. I häftet (på den länken) kan du hitta många fler inspirerande ord om sabbaten som beskrivs av de tidiga kyrkofäderna. 

 

Här är hela innehållsförteckningen i min bok Hedra sabbaten i den ortodoxa kyrkan:  

 

Den östra och västra ortodoxa kyrkan har hållit sabbat på lördag (7th veckodag)

-Innehållsförteckning-

 - FÖRORD - 

  - INLEDNING - 

  - Den stora schismen 1054 e.Kr. mellan de östra ortodoxa och de västra papisterna - 

 - Den tidiga ortodoxa kyrkan hölls på sabbaten - 

 - Ortodoxa kyrkor idag som undervisar på sabbatshållning på lördag - 

 - Ortodox sabbatshållning historiskt lärde sig vara lördag - 

 - Ortodox doktrin om onsdagens korsfästelse - Sabbatsuppståndelse - 

- Kyrkofäder indikerar att en enhet i tro förhindras - 

 - Apostoliska konstitutioner - 

 - Den brittiska ortodoxa kyrkan - 

 - Kuldeerna, inte anslutna till Rom, skyddade sabbaten - 

  - Sabbaten för YAHWEH, ett bibliskt tecken på att vi är hans folk - 

 

Jag hoppas att du tycker om den här artikeln och uppmuntras att fortsätta uppriktigt strida för den tro som en gång överlämnades till de heliga.

Njut av denna dubbla festdag och gläd dig över vår kungas stora seger! Det har inte funnits eller kommer någonsin att finnas någon privat tolkning av ordet. Det kommer att vara känt av alla i varje generation, detta är garanterat.

 

+ Abp. Stephen Michael 

Primace, OCC

 

Onsdagskorsfästelse - Lördagens uppståndelsedoktrin och de östra kyrkorna

 
Kronfästningens och uppståndelsens kronologi enligt forntida texter
(Wednesday Crucifixion - Saturday Resurrection bevisat av historia)
 
I den kristna världen idag är den dominerande uppfattningen om kronologin för Kristi sista dagar att han firade sista måltiden på torsdagskvällen, arresterades samma natt, korsfästes på fredagen och steg upp på söndag morgon. I den tidiga kyrkan finner man emellertid bevis för en utbredd uppfattning att Kristus höll sin sista nattvarden på tisdagskvällen. Det finns också bevis, till viss del, att det fanns tidiga kristna som trodde på en korsfästelse i mitten av veckan och en uppståndelse på lördag (sabbat).
 
För att stödja teorin om en tisdagskvälls tradition för sista måltiden, är den tidigaste källan där jag har funnit bevis Didascalia Apostolorum, en kyrkobeställning som antas ha varit sammansatt cirka 200 AD. ed] Det står, ”För medan han ännu var med oss innan han led när vi åt påsken med honom, sa han till oss: 'I dag, i natt, kommer en av er att förråda mig'. . . Och Judas kom med de skriftlärda och med folkets präster och förrådde vår Herre Jesus. Och så förrådde vår Herre till dem på natten när den fjärde dagen i veckan fortsatte. Men de betalade till Judas. . . den andra veckodagen. . . Ty när vi hade ätit påsken den tredje veckodagen på kvällen, gick vi ut till Oljeberget, och på natten grep de vår Herre Jesus. ”1
 
I slutet av tredje århundradet firades en fasta på onsdagen (fram till kl. 15.00) för att fira Kristi arrestering. Victorinus, biskop av Petau (martyrdöd 304 e.Kr.) förklarar: ”Nu manifesteras orsaken till sanningen varför den fjärde dagen kallas Tetras, varför vi fastar till nionde timmen. . . Mannen Kristus. . . togs fången av onda händer, av en kvaternion, på grund av majestät i hans verk. . . därför gör vi en station eller en supernumerary fasta. ”2
 
Epiphanius, biskop av Salamis (367-403 e.Kr.) [han var baserad på Cypern och inflytelserik i den östra kyrkan - säger], säger: ”Onsdag och fredag är fastandagar fram till den nionde timmen, eftersom Herren arresterades när onsdagen började och på fredagen korsfästes.” 3
 
Även om fredagen tros vara korsfästelsens dag, var onsdagen fortfarande känd som dagen för Kristi arrestering. Den tidiga pseudopigrafiska boken Adam och Eva (sammansatt cirka 400 e.Kr.) säger detsamma. Den säger, ”Då sade Guds ord till Adam: 'Adam, du har i förväg bestämt de dagar då lidanden ska komma över mig när jag ska bli kött; för dessa dagar är onsdag och fredag. ”4 (Den bokstavliga läsningen är faktiskt den” fjärde ”istället för” onsdagen ”och” förberedelsen ”i stället för” fredagen. ”)
 
I ett annat pseudopigrafiskt arbete som heter "Josefs berättelse" (ursprungligen tros ha komponerats under det fjärde århundradet, men vilken kopia vi bara har från 1100-talet) står det: "Jesus togs också den tredje dagen före påsk, i kväll. Och dagen därpå, den fjärde dagen i veckan, förde de honom vid den nionde timmen in i Kaifas hall. ”5
 
I de flesta moderna liturgiska kyrkor idag är orsaken till onsdagens fasta till stor del bortglömd, men onsdagens fasta lever väldigt mycket i östra ortodoxa kyrkorTidiga läror om de östra kyrkorna 17  [betonade min] Redan idag i den koptiska kyrkan [dvs. den egyptiska kristna kyrkan - red.] motiverar fastan på onsdag den exakta anledningen till att den primitiva kristna kyrkan fastade på onsdagen. De Koptisk uppslagsverk  säger, ”Den koptiska kyrkan ordinerar att onsdag och fredag ska betraktas som snabba dagar, den första är den dag då Jesus Kristus dömdes att korsfästas, och den senare var den dag då hans korsfästelse ägde rum.” 6
 
Även om de ovan citerade referenserna visar att en fredagskorsfästelse godkändes tillsammans med en tisdag sista kvällstro, verkar en korsfästelse i mitten av veckan indikeras i Acts of Pilatus (ett pseudepigrafiskt verk som ursprungligen komponerades under fjärde århundradet). Enligt Apostlagärningarna berättades att Karinus och Leucius, två heliga som förmodligen återuppväckte vid Kristi uppståndelse, hade uppmanats av Kristus att stanna i Jerusalem i ytterligare tre dagar för att slutföra observationen av påsk.7
 
En grekisk version säger: ”Därefter åkte vi också till Jerusalem och fullbordade påsken.” En latinsk version säger: ”I tre dagar fick endast vi som uppstod från de döda hålla Herrens påsk i Jerusalem tillsammans med våra släktingar (föräldrar) som lever för ett vittnesbörd om Kristus Herrens uppståndelse. Och efter tre dagar, när vi hade hållit Herrens påsk, fångades alla upp i molnen som hade stigit upp med oss och fördes över Jordan och sågs ingen mer av dem. ”8
 
Eftersom Kristus dödades på påskens förberedelsedag följde sju dagar av osyrat bröd och sedan avslutades påskhögtiden. Uttalandet att endast tre dagar återstod för att genomföra påsken efter Kristi uppståndelse skulle tyda på att Kristus tillbringade hela tre dagar och tre nätter i graven, och inte bara delar av tre dagar. Således verkar Pilatusgärningarna främja en korsfästelse i mitten av veckan.
 
Om man antar att den sista måltiden ägde rum på en tisdagskväll och Kristus korsfästes på en onsdag, skulle torsdagen behöva vara en sabbatsdag, eftersom skrifterna säger att Kristus korsfästes på förberedelsedagen före sabbaten.
 
Lukas 23:54 säger: ”Och den dagen var förberedelsen, och sabbaten drog sig vidare.” Johannes 19:31 säger: ”Judarna, därför att det var förberedelsen, att kropparna inte skulle stanna kvar på korset på sabbatsdagen, (för den sabbatsdagen var en hög dag) bad Pilatus att deras ben skulle kunna brytas och så att de kan tas bort. ”
 
Rabbin Samuel Lacks säger: ”Förberedelsedagen (grekisk paraskeue) är lika med fredagen eller dagen före en helgdag.” 9 Eftersom förberedelsedagen kan betyda en dag före vilken helig dag som helst, kunde den beredningsdag som Kristus korsfästes ha varit på en onsdag och påskens sabbat på en vardag (dvs. torsdag). Med detta scenario skulle påskmåltiden ha varit på en tisdag. Enligt 3 Moseboken 23: 5-8 är den fjortonde av den första månaden dagen för påskmåltiden och dagen efter, den femtonde, är en påsk sabbat. Den lyder: ”På fjortonde dagen i den första månaden är det Herrens påsk på kvällen. Och den femtonde dagen i samma månad är det osyrade brödets högtid för Herren. I sju dagar måste ni äta osyrat bröd. På den första dagen skall ni ha en helig sammankomst; ni får inte göra något tjänande arbete där. ” Därför kan påskens sabbat vara på en vardag.
 
Kristus dog på förberedelsedagen vid nionde timmen (15:00) och begravdes före solnedgången. Om den dagen var en onsdag, skulle tre hela dagar och tre hela nätter senare vara lördag klockan 15:00 eller strax före solnedgången.
 
Enligt denna kronologi skulle Kristus behöva återuppstå på lördag efter 15:00, ännu före solnedgången. Han skulle ha återuppstått på sabbatsdagen. Det är uppenbarligen vad vissa tidiga kristna trodde. I den tidiga kristna kyrkan var det många som trodde att Kristi uppståndelse ägde rum på sabbaten, som är lördag, Tidiga läror om de östra kyrkorna 18 sjunde dagen i veckan. Vid femte århundradet e.Kr. var firandet av Kristi uppståndelse utbredd i kristendomen. Kyrkhistorikern Sokrates (ca. 440 e.Kr.) avslöjar emellertid i en del av hans historia med titeln ”Skillnader i användning när det gäller påsk” att det i öst fanns kristna som firade påsk på sabbat istället för söndag. Han sade: ”Andra i öst höll verkligen den festen på sabbaten.” 10
 
Biskop Gregory of Tours (538-594 e.Kr.) berättar att många i Frankrike trodde att Kristus uppstod på den sjunde dagen i veckan, även om han själv försvarade en söndagsuppståndelsestro. Han sade: ”I vår tro var Herrens uppståndelse den första dagen och inte den sjunde som många tror.” 11
 
Alexander Ross (1590-1654 e.Kr.) berättar för oss att armenierna [nära Mindre Asien] trodde på en uppståndelse på lördag, även om han inte håller med dem. Han sade: ”Armenii undervisade. . . att Kristus uppstod från de döda på sabbatsdagen, medan Skriften tydligt säger att han uppstod på den tredje dagen. ”12
 
Trots att tron att Kristus uppstod på sabbaten har tycktes vara långt glömd och övergiven av de flesta kristna idag, verkar rester av denna tro ha överlevt på ett indirekt sätt genom vissa ceremonier i östra kyrkan [min betoning]. Till exempel, i den koptiska kyrkan, på helig lördag ”efter den nionde timmen (dvs. kl. 15.00), firas den gudomliga liturgin.” 13 Så tidigt som 400 e.Kr. säger både Sokrates och Sozomen att i Egypten fanns en Sabbatskvällens firande av nattvarden.14 I den nestorianska kyrkan i Indien firas nattvarden (Qurbana) fortfarande till denna dag vid solnedgången på helig lördag för att hedra Kristi uppståndelse. Mar Aprem säger, ”På helig lördag står det att Qurbana ska vara vid solnedgången. Eftersom man tror att Jesus stod upp från graven vid den tiden. ”15
 
Eftersom Kristus dog vid nionde timmen (15:00) på förberedelsedagen, och om denna dag var en onsdag, skulle hela tre dagar och tre nätter senare leda en till 15:00, lördag. Eftersom Kristus begravdes före solnedgången skulle Kristus ha uppväxt före solnedgången. Tiden för Kristi lördagsuppståndelse skulle ha varit mellan 15:00 och solnedgången - inte senare.
 
Fotnoter
Didascalia Apostolarum, (översatt av R. High Connolly), Oxford: Clarendon Press, 1929, s. 181.
Skrivandet av Quintus september Flor. Tertullianus med de befintliga verken av Victorinus och Commodianusvol. 3, Edinburgh: T & T Clark, 1895, s. 388, 389.
Annie Jaubert, Datumet för den sista måltiden, NY, Alba House, 1965, s. 77.
Supra. n. 3. s. 79.
Ante-Nicene fäderVol. 8, Michigan. Wm. B. Eerdmans. 1956, s. 468.
Den koptiska encyklopedinVol. 4, NY: MacMillian Publishing Company, 1991, s. 1096.
Montague Rhodes James, Det apokryfiska nya testamentet, Oxford, Clarendon Press, 1960, sid.
142, 143.
Ibid.
Samuel Tobias Lachs, En rabbinsk kommentar till Nya testamentet, New Jersey: Ktav Publishing House, Inc. 1987, s. 437.
Nicene och Post Nicene FathersVol. 2, Michigan: Wm. B. Eerdman's, 1952, s. 131.
Gregory of Tours, Frankernas historiaVol. 2, (trans. Av DM Dalton), Oxford:
Clarendon Press, 1927, s. 24.
Alexander Ross, Pansebeia: eller en syn på alla världens religioner, London, John Saywell, 1658, s. 219.
Supra, n. 6, s. 1252.
Sabbaten i skrifterna och historien, (red. Kenneth A. Strand), Washington DC: Review and Herald Publishing Association, 1982, s. 171.
Tidiga läror om de östra kyrkorna 19
Mar Aprem, Sakraments of the East of Church, Indien: Mar Narsai Press, 1978, s. 112. [skriven av Blaine Newmann, Box 5294, Devon, Alberta, T9G 1Y1, KANADA. Mr. Newmann är predikant i Guds kyrka, sjunde dagen. Publicerad i Ge och dela nyhetsbrev, juni 1998, nr 47, sidorna 14-16]
[OBS: Ett verk som spårar historien om onsdagens korsfästelsesdoktrin sedan mitten av 1800-talet är En historia om lördagens uppståndelsedoktrin, av George Dellinger tillgänglig för gratis nedladdning från www.friendsofsabbath.org - ed]