Hyllning till Saint Jerome på sabbaten

Sprid kärleken

I Homilies of Saint Jerome (a 4th-5th Century theologian) det demonstreras att Sabbats iakttagelse (lördag) i sin tid förväntades helt.

Homily 21 på Psalm 92 läser vi,

”Den nittio första psalmen är skriven med titeln:” En psalm; en sång för sabbatsdagen. ' Det kunde inte finnas någon sabbatsdag utan sex föregående dagar. Vi arbetar i sex dagar, på den sjunde dagen vilar vi. Vi kan därför inte sjunga för Herren förutom på sabbatsdagen. Så länge vi är engagerade i världens verk, det vill säga under de sex dagarna, kan vi inte sjunga för Herren. 3 Moseboken säger: 'På sabbatsdagen ska du inte göra något tjänande arbete.' Därför får ingen på sabbatsdagen och på dagen för Herrens vila göra tjänande arbete - arbete som hör till denna värld; men han borde göra det arbete som tillhör sabbaten. Skulle du veta att prästerna på sabbaten arbetar i Herrens tempel? Det är inte tillåtet för någon att hugga ved på sabbaten; faktiskt stenades den man som upptäcktes och samlade ved i vildmarken. Man får inte ens tända eld eller göra något slags arbete.

Du kommer emellertid att observera att allt det som lekmannen inte får göra på sabbaten, är det bara prästerna som får göra, för de hugger ved, tänder en eld och utför andra tjänster och slaktar offer. Varför gör jag en sådan poäng av detta? För att visa dig att det står skrivet i lagen att vi måste dra oss tillbaka från alla världsliga strävanden på sabbaten och endast utföra de verk som hör till Gud. En psalm är därför en sång på sabbatsdagen när vi inte arbetar för världen utan för Gud. Låt oss nu se vad vi måste sjunga på sabbaten när vi avstår från världens verk.

……. [Han bryter sedan ner vers för vers, hela Psalm 92.]

From Homilies of Saint Jerome, Volume 1 (1-59 on the Psalms)

Även omkring 404 e.Kr. skrev St. Jerome: "... de troende judarna gör det bra när de följer lagens föreskrifter, dvs ... att hålla den judiska sabbaten ... det finns en sektion bland (...) synagogorna i öst, som kallas Minei-sekten, och till och med nu fördöms av fariséerna. Anhängarna till denna sektion är allmänt kända som nazarener; de tror på Kristus, Guds Son, född av Jungfru Maria; och de säger att han som led under Pontius Pilatus och uppstod, är densamma som den vi tror på ”(Jerome. Översatt av JG Cunningham, MA Från Jerome till Augustine (AD 404); BREV 75 (AUGUSTIN) ELLER 112 (JEROME). Utdrag ur Nicene och Post-Nicene Fathers, serie ett, Volym 1. Redigerad av Philip Schaff, DD, LL.D. American Edition, 1887. Onlineutgåva Copyright © 2004 av K. Knight).

 

Kontakta oss på marshalofsalem@yahoo.com för att förbeställa ett omfattande häfte om hur sabbaten har varit och fortsätter att upprätthålla i Guds ortodoxa kyrka. Onlineversion tillgänglig här: “The 7: e dags sabbat i den ortodoxa kyrkan“.