”Spread of the Culdean Church” gratis kapitel från “Scottish Nation's History” eller The Celtic Church (The Three Volumes) History: History of Civilization From Pre-historical Times to Medieval Times.

Sprid kärleken

Gratis kapitelförhandsvisning: KAPITEL XXVIII SPREAD OF CULDEAN CHURCH from “History of the Scottish Nation or The History of the Celtic Church (All Three Volumes): History of Civilization From Pre-historical Times to Medieval Times.”

Kuldeerna i Frankrike — Frankrike stredade med Culdee-institutionerna Kuldeer i Rheinland — De Christianise Gerrmany — Willibrod i Tyskland — Killean — Kuldeer på Island — Fågelperspektiv på Culdeekyrkan i Europa — Historia om dess störtande — Winfrid, alias Boniface, skickad som en spion från Rom - kryper in i Culdee-ledarens förtroende - Efter tre år, återvänder till Rom - återvänder till Tyskland som påvlig legat - får hjälp av de Carlovingian kungarna - lägger ner de kuldeanska instituten och ersätter dem med benediktinerkloster Påvliga frön planterade - Evangeliseringen av Culdee trampade ut - De mörka åldrarna följer.

Få hela boken på Amazon:

Alla tre volymerna i tryck:

e-bokversion för 1 euro:

 

KAPITEL XXVIII KULDEANKYRKAN — I RHINELAND — I TYSKLAND — I HOLLAND, O.s. — WILLIBROD OCH BONIFACE ÖVER KRODENS KYRKA

Vi återvänder till den keltiska evangeliseringen. Culdee-värden som ses slåss mot Europas mörker rekryteras på många sätt både från Iona och från Irlands högskolor. Resultatet är att Columban-husen förökar sig, och evangeliseringsområdet utvidgas år för år. Vi börjar med Frankrike. Fridolt bröt, som sagt, marken i Poitiers år 501. Efter att ha påbörjat arbetet vid denna centrala punkt flyttade han till Rhen, en ström som redan var historisk, fastän invånarna vid dess stränder fortfarande var hedniska. Detta mörka land började nu se ett stort ljus. I slutändan kom Columbanus, som vi har sett, till Vogeserna och planterade, tillsammans med andra kloster, Luxeuil, som blev en fruktbar mor till Culdee-kloster, som i sin tid prickade de frankiska slätterna i väster. Anthurius, en personlig vän till Columbanus, finner vi inskrivna i denna armé av evangeliska korsfarare. Han grundade ett antal kuldiska hus på Marne, varav det mest kända var Rebaix-klostret. Hans två söner, Dado och Ado, förenades med honom i detta fromma arbete. Vid Hombeg, nära Remirmont, till vilken Arnulf, från Metz, hade gått i pension [1] var inte en kloster utan en enda cell.

Därifrån kom Germanus, sonen till senatorn i Treves, en pojke på sjutton, som blev instruerad i tron, och efter att ha blivit utbildad i jordbruk, liksom Culdee-sättet, gick han ut i sällskap med Fridvald, en av få överlevande bröder från Columbanus, på jakt efter en plats att bygga ett kloster på. Han hittade en lämplig plats vid stranden av Birs, en flod som var fylld med fisk, och där uppfostrade han ett kloster som han kallade Grand Ville. Andra två hus är skyldiga deras uppförande till honom - St. Paul, på Wohrd, och en i Ursetz, på Doubs. Efter Germanus kom hans samtida Wandregisil, som hade en mer äventyrlig karriär. Han satte sig för Bobbio, men på väg dit stannade i Jura. Därifrån gick han till den välkända Culdee Audoin, som hade blivit biskop av Rouen, av vilken han invigdes som underdekan. Han reparerade därefter till Culdee Abbot-bishop, Anudomar of Boulogne, som ordinerade honom till presbyter, och nu grundade han klostret St. Vaudrille. Hans exklusiva verk var omvandlingen av hedningarna i delarna omkring. Han bodde bland de vilda männen, och i detta visade han den äkta Culdee-andan. Han tog som sitt motto: ”Inte för oss utan för ditt namn är ära.” [2]

Under Clodwig II. den rika frankiska adeln Leudobode grundade Cenobite-klostret Fleury, nära Sully, på högra stranden av Loire, öster om Orleans. Stiftelsebrevet innehåller som vittnen namnet Odonus, fyra abboter, en presbyter, tre diakoner, varav en själv prenumererar ”deacanus et vice-dominus” också en lekdiakon, en tjänsteman på de sjuka och åtta lekvittnen. [3] Culdean-hus uppstod i Laon, Bourges, Paris, Solignac, Charenton, vid källorna till Mosel, i bergen i Jura och vid Seine-stranden. ”Mot slutet av sjunde århundradet”, säger Ebrard, “fanns det bara i norra Frankrike, dvs. norr om Loire och Rhône, mer än fyrtio kloster, alla döttrar och barnbarn till Luxeuil, och alla (Sida 156) som lyder under Columbanus styre. ” Vi finner hela Frankrike, omkring 600 e.Kr., sträckt med Culdee-kloster, utom Languedoc, Provence och Dauphine. [4] Vid den tiden var det inte ovanligt att personer kom hela vägen från Konstantinopel till Storbritannien för att lära sig metoderna för evangelisering. [5] I Aquitaine fanns ett stort antal Culdee-hus. I den provinsen, under västgoternas styre, som hade omvandlats från arianismen av Fridolt, verkar Culdee Church-regeringen ha varit den rådande formen; nästan den universella formen. Kung Witiza (701-711) befallde att alla sina präster skulle gifta sig, eller som Anisette uttrycker det, ”han introducerade överallt Culdee-formen av kyrkans regering med sina gifta präster.” Detta drog till honom missnöjet med det romerska prästerskapet i Spanien, som äntligen lyckades utvisa honom från sin tron. [6] Under hela den stora delen av det franska territoriet som har kommit under våra ögon fann "Culdees", säger Ebrard, "inga motsatta byråer, inga rivaliserande kloster; de träffade endast en sekulariserad och förnedrad präst. Alla de merovingiska suveränerna, utom Brunhilde, välkomnade dem. ” Deras mark odlades, deras undersåtar instruerades och störningarna hos de nationella prästerna hölls under kontroll. Dessa förmåner återbetalade hundratals gånger beskyddet från Merovingians till Culdee-institutionerna. Till och med så plikttroget kan en son till ”kyrkan” som Montalemlert inte hålla tillbaka hyllningen av hans beröm från dessa tidiga reformatorer - protestanter före protestantismens tid. ”Det stora klostret i Sequania (Luxeuil),” säger han, ”blev en plantskola för biskopar och abbeder, predikanter och reformatorer för hela kyrkan i dessa vidsträckta länder och i huvudsak för de två riken Austrasien och Bourgogne. Luxeuil var den mest berömda skolan i kristenheten under 700-talet och den mest besökta. Munkar och kontorister i andra kloster, och ännu fler, barnen till de ädligaste Frank- och Burgund-raserna, trängde sig till det. Lyons, Autun, Langres och Strasburg, Galliens mest kända städer, skickade sin ungdom dit. ”[8]

Genom att trycka över Frankrikes gräns i öster etablerade sig Culdees sig i Rhindalen. Den första som slog en väg in i hednismens vildmark - för sådan här underbara dal var då - vi har sett var Fridolt och Disibod; men dess fulla belysning börjar med ankomsten av Columbanus i slutet av 600-talet. Hans förföljare, drottning Brunhilde, blev omedvetet en medarbetare med den stora missionären. När han flydde före henne tände han lampor av gudomlig kunskap i sitt spår. Medan han gick vidare fortsatte dessa att brinna, och på sjunde århundradet sträckte sig en rad kuldiska kyrkor och skolor längs hela Rhen, från Moire, under Grisson-alperna, till öarna i Rhindeltaet.

Det var Culdee-lampan som brann vid Konstanz, i Basel, vid Spires, i Worms, i Mainz och i Köln. Boniface, Romens sändebud, kom efteråt för att släcka dessa lampor. Där Culdee-abboten hade utövat sin faderliga regering, installerade Boniface en miterad hierarki med lordlig makt; och där det enkla Culdee-talet hade stått, uppstod en fantastisk katedral, där den skriftliga tillbedjan av Iona ersattes av de nya och underbara ritualerna i Rom.

Bortom Rhen fanns ett stort territorium, brutet av skogiga berg och korsade av stora floder, som sträckte sig österut till Böhmen. Under den tiden var denna breda kanal bebodd av hedniska raser. Det var en vågad bedrift för Culdee att bära sin lampa in i denna stora och fruktansvärda vildmark - detta land överhängt av dödens skugga; ändå gjorde Culdees glöd honom möjlighet att utföra detta otydligt farliga men otydligt härliga företag. "En man," har det sagts, "gör jobbet, och en annan springer av med all beröm." Det var aldrig mer tydligt än i det här fallet. Mannen som i historien figurerar som ”tyskarnas apostel” är Boniface, Romens utsändare. Den verkliga ”tyskarnas apostel” var Culdee-kyrkan. Det var den första som slog en väg in i denna stora hedniska värld. Men för det hade tyskarna kanske fortsatt Thors tillbedjare tills Luther anlände. Missionärerna i norr och väst kände väl till detta lands moraliska tillstånd, och de gick in i det med avsikt att plantera korset på ruinerna av dess hedniska helgedomar. Erövringens storhet avfyrade deras fantasi inte mindre än deras fromhet. Och det arbete de kom att utföra utförde de, även om de var oändliga med slitage och fara. De sprider sig under sina peregrinationer från Rhens strand till Böhmen. De sökte bland skogarna och moränerna och bergskedjorna i den vidsträckta bredden efter lämpliga (Sida 157) centra för att sprida ljuset från, och efter att ha hittat sådana fortsatte de att bygga upp sin lilla stad med timmerstugor, med dess oratorium, dess skolan, dess matsal, dess ladugård för lagring av spannmål och kvarnen för malning av deras måltid. Det var en annan Iona på den tyska slätten. Deras lilla by slutade de försiktigt med en rath; för deras läger var mitt bland barbarer, som inte troligtvis skulle ta mycket hänsyn till de främlingar, förrän de visste något mer av det ärende de hade kommit på. Kristet liv var endast möjligt i en isolerad kristen gemenskap.

Den första lektionen som Culdees gav sina hedniska grannar var i konsten. Fälten runt deras läger plogade och beskurna, fisknätet slängde i sjön eller i floden, gin som skulle snara vildfågeln eller rånen, skulle föreslå de vilda männen, i vilka villkoret att ströva fortfarande var starkt , fördelarna med att bosätta sig över barbariskt liv. Culdee-familjernas goda ordning var en ännu högre bild av civilisationen som sannolikt inte skulle kastas över dem som båda var snabba att observera och lämpliga att lära sig. Det kan gå år tills tyskarna fick för att lyssna på högre läror, men missionärernas tålmodiga arbete, som gav sina lektioner längs vägen, i skogen, var som helst, kort sagt, blev äntligen krönt med framgång; och över hela västra Tyskland uppstod skolor och kyrkor, som där under Culdee-regeringen, och var fontäner i Culdee-teologin.

Vi kan bara ge några få av de namn som finns i denna första kristning av Tyskland. Från norra Friesland och Helgoland till Rhindeltaet och från Rhindeltaet genom Hessen till Saale; och på Maine genom hela Thüringen, känd vid denna dag som Schwarzwald, lade kuldeernas söner den fasta grunden för ett missionsarbete i enlighet med Guds ord. [8] En av de mer framstående av detta missionsband var Willibrod, en angelsaxisk av födelse. Han kastade sig med stor iver till omvandlingen av de germanska nationerna, och i slutet av sjunde århundradet gick han över till Holland med elva av sina landsmän och började arbeta bland frislänarna. Därifrån åkte han till Helgoland, men han blev grymt behandlad av kung Radbod, som dödade en medlem av missionspartiet och drog till Danmark, där han evangeliserade. Slutligen återvände han till Holland, där hans andra departement deltog med anmärkningsvärd framgång. Vi kommer att se i uppföljaren att han slutligen var tvungen att lägga dessa evangeliska byten vid påvens fötter. Han dog i Utrecht och levde inte för att se den skada som hans ålderdoms efterlevnad orsakade den sak som han hade tillbringat sin manlighetskraft med en hängivenhet och framgång som har fört hans berömmelse ner till vår tid. [9]

Ungefär samma tid, eller lite innan (685), kom Killean, född i Skottland, in på fältet. En sabbat, när han satt i kyrkan, kom texten ”Den som inte tar upp sitt kors och följer mig, kan inte vara min lärjunge”, och han bestämde sig för att bli missionär. Han drog ut med tolv följeslagare till de östra Frankernas land, bland vilka arbetet med detta lilla band av skotska män belönades med många omvändelser. Den första omvandlingen av Bayern var av Eustasius omkring 618, några år efter Columbas död. Dess andra evangeliser, Erfurt, föddes av en aristokratisk frankisk familj, och under honom lyckades uppdraget mycket. Kuldeismen steg upp Donau, gick in i Nedre Pannonien, kyrkor och kloster grundades överallt i regionen, på Waller See och på ruinerna av den romerska staden Salzburg. Åren 696-710 omfattar arbetet för denna missionär. Culdees fotspår kan spåras så långt norrut som Island. De hade sina stationer där och fortsatte sitt arbete och lindrade varandra varv tills de drevs ut av de norska inkräktarna på nionde århundradet. "Det fanns då", säger Ara, den norska historikern, [10] "kristna där som norrmännen kallar Papas" (fäder). "Det fanns kvar av dem", säger en annan isländsk författare, "irländska böcker, klockor och krokiga stavar och flera andra saker, som tycktes tyda på att de var västerländska män," dvs. Culdees.

Under hela vår undersökning stod kuldeismen tydligt och åtskild i sin tro, i dess tillbedjan och i sin regering från den romerska kyrkan. När det gäller alla dessa punkter fortsatte Culdeekyrkan oförändrad under sjätte, sjunde och åttonde århundradet. Dess ena högsta auktoritet var (Sida 158) Holy Scripture. Varje hus - som kombinerades i ett, kyrka, skola och koloni - hade en abbot vald av sina medlemmar, som inte utövade en lordlig men faderlig svängning. För honom var biskoparna eller missionspastorerna underkastade. Huvuddelen av prästerskapet var gifta män. De utbildade sina egna missionärer, och efter att ha ordinerat dem skickade de dem till fält, vars urval tycks ha lämnats till stor del för sig själva. De bodde i kluster av timmerstugor och inte i en stenbyggnad, vilket var det romerska sättet i efterföljande århundraden. De förenade jordbruksarbetet med sitt uppdrag. Några av de rikaste provinserna i Tyskland och Frankrike vid denna dag bröts först in från vildmarken av industrin i Culdees. De var outtröttliga transkriberare av teologiska avhandlingar, psalter och Heliga skrifter. Museerna på många av de kontinentala universiteten är fyllda med frukterna av sin penna. Ambrosian Library of Milan har en kommentar av Columbanus på psalmerna, länge tillskriven Jerome, som tillsammans med andra Culdee-reliker är en av dess mest värdefulla skatter. Culdeepennans krona till dessa tidiga kyrkor var en översättning av Bibeln till folkspråket. Den första frankiska översättningen av Skrifterna, säger Ebrard, gavs av Oatfridis till det tyska folket 750. Det var ingen del av kuldeernas politik att hålla sig till andan hos sina omvända genom att påtvinga dem ett främmande tungas ok. , eller myndigheten för en härskande stad. Evangeliet anpassade sig till nationerna bland vilka det färdades och adresserade var och en på sin egen tunga. För tyskarna blev det tysk; till frankerna en Frank. Romarna uppmanade nationerna att komma till Italien om de skulle ta emot evangeliet; Kuldeerna förde evangeliet från Italien till nationerna.

Utforskningarna av Ebrard har revolutionerat våra uppfattningar om den tidiga kristna kyrkan i Västeuropa. Historien hittills visste ingenting om denna stora, utbredda, apostoliska kyrka. Det hade spårat fotspåren hos några individuella kulder; det hade registrerat några incidenter av deras berättelse. Men de fakta som den hade plockat upp och överfört var fragmentariska, isolerade och misslyckades helt och hållet med att ge oss någon adekvat uppfattning om vikten och storheten i det drama som de var avbrutna delar av. Historien har berikat sig själv genom denna upptäckt som gjort oss bekanta med ett företag av andlig ridderlighet så vidsträckt och så länge upprätthållit att vi knappt vet var vi ska leta efter dess. Historiker hade fyllt sin sida med de eländiga svartsjuka, gräl och strider mellan romerska biskopar och romerska råd när, lo! slöjan stiger från det sjätte århundradet, och det står att se en kyrka i Iona och Bangor, vid världens ändar, instinkt med Bibelns anda, sprängande av missionsinnor och strömmar ut arméer av grundligt utbildade missionärer, som sprida sig söder och norr - kort sagt över hela Västeuropa och inför tusen faror - krig, öknar, hav, barbariska stammar - uppmana nationerna att dricka av Livets vatten från Skriftens gyllene fontäner. Det är, säger Ebrard, "om denna Rom-fria och i huvudsak evangeliska kyrka, som styrdes från ön Iona, att Columba, den yngre, skriver att den räknade tusen abboter, alla under en arkimandrit jurisdiktion." [11]

Vi kommer att sammanfatta vår snabba skiss av denna kyrka - i närvaro av vilken Rom i samma århundraden står dvärgad - med Ebrards ord: - "Om vi nu ser tillbaka på all mark vi har gått över och utelämnar med tanke på den utvidgning som kuldekyrkan uppnått upp till 661 i Irland, Skottland och Northumberland och begränsar vår uppmärksamhet till dess spridning på kontinenten, finner vi att detta religiösa samfund i Frankrike, i början av åttonde århundradet, existerar i hjärtat av National Church, och inte bara tolereras utan över hela landet, från Jura till Nantes, och från denna linje så långt norrut som Rhindeltaet, Romfritt och helt obegränsat i sin interna organisation , bestämt gynnad av de merovingiska kungarna, dominerar till och med Nationalkyrkan i betydelsen av andligt och intellektuellt inflytande, och tar ofta också del i dess externa regering genom utnämning av sina abbeder till viktiga ser. Vi finner hela den norra halvan av Frankrike sådd så att säga med kloster, med alla deras särdrag, i en motsatt utveckling. Då finner vi att hela Rheinland omvandlats till kristendomen av denna kuldeanska kyrka och kyrkligt styrs av den på sitt eget märkliga sätt; likaså hela landet som nu heter Franconia och Alamannia och Bayern, omvända och kyrkligt styrda av kuldéer och kuldéer ensamma. Och om vi ska tala om influenserna från den brittiska kyrkan, som vissa uttrycker sig, måste det åtminstone erkännas att dessa influenser kan jämföras med överflödet av en flod, som täcker hela landet. Alla de kuldiska kyrkans särdrag - dess gifta präster, dess utsändning av sina missionärer med tolv, dess praxis att bygga sina bosättningar i separata hus, dess underkastelse av chorepiscopi (eller klosterbiskopar) till abboternas styre - alla detta finner vi i Bayern och Alamannia 730-739, precis som det var i Skottland 565. Allt är ett och samma kyrkogemenskap, det för Viri-Dei, eller på irländska, Keile De. I hela södra och västra, och i en stor del av norra Tyskland, innan "Tysklands apostel hördes talas om, finner vi en blomstrande, välorganiserad, Romfri kyrka, vars enda högsta myndighet var De heliga skrifterna och vars predikande var ordet om Guds fria förlossande nåd i Kristus Jesus. ”

Vi skulle gärna tillåta att gardinen sjunker ner på Culdee-kyrkan medan dess rot fortfarande är fast i jorden och dess grenar sträcker sig från Iona i väst till Böhmen i öster och dess skugga täcker Frankrike och Tyskland förutom. Vi skulle gärna skona oss själva och våra läsare det melankoliska skälet till den tragiska utrotningen av denna en gång ädla vinstock. Vi måste dock driva vårt ämne lite längre. Vi ser Västeuropa när det är dags att slutföra sin reformering. Den andliga belysningen som har brutit över den från norr fyller år efter år sin himmel med härlighet, när plötsligt dess nationer kastas tillbaka igen i natten. Vad har orsakat en vändning så ledsen? Det är den upprepade berättelsen om djupgående dissimulering på ena sidan och ett alltför trovärdigt förtroende på den andra. Winfrid, en anglosaxisk av födelse, och en benediktinermunk, söker 719 Willibrod, då i spetsen för Culdee-evangeliseringen, och under en stor uppvisning av oskuld och mycket fromma iver, insinuerar sig själv i hans favör. Han önskar studera metoderna för att evangelisera under Culdee-ledaren. ”Han kröp in bredvid Willibrod”, säger doktor Ebrard, “när vargen stjäl in bredvid herden,” och bodde i tre år med honom, en känd medhjälpare, men i verkligheten en spion. I slutet av tre år återvände han till Rom, varifrån han hade kommit och var han hade fått instruktioner. [12] Påven Gregorius II. invigde honom som biskop och ändrade sitt namn till Bonifacius, ”godgöraren”, som i väntan på de tjänster som förväntades av honom. Han återvände till Tyskland, inte längre bär Culdee-masken, utan som påvens legat extraordinära. Han tog med sig brev från påven, riktade till alla furstar, och uppmanade dem att hjälpa honom att styra de kyrkor som han hade ställts över. Stöttad av auktoriteten från Carloman och Pepin i Frankrike fortsatte han med att undertrycka Culdee-anläggningarna genom att ändra dem till biskopsråd som omfattas av Rom. Han grundade i Tyskland Sees of Wartzburg, Burabourg, Erfurt och Aichstadt, och 744 klostret Fulda. Detta var metoden som Boniface antog för att evangelisera tyskarna, till och med omvandla Culdee-missionärer till benediktinermunkar, och Culdee-colleges till Romish Sees, på rättvisa sätt om möjligt, med våld där konstgjordhet misslyckades. Det var på detta sätt som han fick titeln "tyskarnas apostel". Även historiker som tycker att han förtjänar äran döljer inte de häpnadsväckande lasterna som deformerade hans liv. Mosheim konstaterar till exempel om honom att hans ”iver för den romerska påvens ära och auktoritet motsvarade, om det inte överträffade, hans iver för Kristi tjänst och förökningen av hans religion” och att han ”ofta anställde våld och terror, och ibland föremål och bedrägerier, för att multiplicera antalet kristna, "" och upptäckte en listig och snedig sinnesstämning, och "okunnighet om många saker som hör till den kristna religionens sanna natur och geni. ”[13] Historikern Ranke talar i liknande termer om denna” tyskarnas apostel. ”[14] Ändå tillskriver båda honom, naturligtvis felaktigt, ära att konvertera tyskarna från hednism. Vi ser grunden till kuldeismen börjar sippras.

Det som utan tvekan hjälpte till att bana väg för Culdee-kyrkans fall var Willibrods partiella avfall. Under de sista dagarna drogs han in i ett erkännande av påvens överhöghet och accepterade biskopsrådet i Utrecht av hans händer. Willibrod kunde åberopa prejudikat för att acceptera en romersk miter. Några framstående kuldeer under århundradet tidigare hade accepterat höga positioner i nationalkyrkan från kungarna i Frankrike, även om de fortfarande förblev inom ramen för kuldeism. Willibrod accepterade sitt utnämning från påven, en makt innan han, om man börjar böja sig, äntligen är säker på att falla. Hans lås var klippta, och även om han fortfarande styrde Culdee-kyrkorna i Thüringen, var det med en minskad auktoritet. Därefter anlände Boniface från Rom som extraordinär legat och snart snart primat i Tyskland. I sin tidigare elev och kollega hittade Willibrod nu en överlägsen och (Sida 160) mästare. Påvens legat hade ingen benägenhet att överge sig själv till skogarna och bryta upp ny mark. Det var inte för hans smak att riskera sitt dyrbara liv bland tyskarna som fortfarande var hedningar. Han föredrog att bygga på de grunder som Willibrod och andra Culdees hade lagt och att genomföra en andra omvandling av Tyskland på ruinerna av dess första omvändelse.

Samtidigt påskyndade en annan sak Culdean-kyrkans undergång. Västens högsta politiska makt hade gått från Merovingian till Carlovingian-rasen. Pepin från Heristal stod upp. Han vände tillbaka muslimen med sina armar och räddade Europa. Påven såg det för sina intressen, och allierade sig med detta stigande hus. Således kunde påven utöva den Carlovingiska makten mot sina rivaler och fiender Culdees. Detta vände balansen i konflikten. Boniface, det påvliga arvet, fick stöd av den franska monarkens vänskap och auktoritet. Willibrod var handikappad i kampen. Han var tvungen att kämpa mot både den påvliga och den kungliga makten som utövades av Boniface, som nu blev primat i hela Tyskland, och som han som biskop i Utrecht var skyldig lydnad. Frågan var att Willibrod, efter fyrtio års arbete (680-720), var tvungen att ge upp hela regionen till Boniface, och striden förlorades.

Transformationen av dessa länder fortsatte snabbt. Det blev båda domstolarnas politik, Rom och Frankrikes, att slita ut kuldeerna och så småningom utplåna alla spår av dem. Där en Culdee-talare eller kyrka hade stått, steg en fantastisk katedral för den romerska tillbedjan. Där en Culdee-abbot hade regerat, där bar en biskopsbiskop sväng. Där ett kluster av timmerstugor, bebodda av Culdee-bröder, hade stått, uppfördes en stor stenbyggnad där munkar i benediktinernas ordning skyddade sig. De ord som biskop Aungerville riktade till hans tiders krigare gäller för den förändring som vi ser passera Rheinland och de tyska länderna med ännu mer poäng: - Nu handlar bas-thersiterna om Achilles armar; de valligaste fällorna kastas på lata åsnor; blinkande nattfåglar är herrar i örnen, och den fåniga draken sitter på haukens abborre. ” Resenären, när han passerar längs den vackra Rhindalen eller besöker de tyska städerna, misslyckas med att reflektera, det kan vara, att de kyrkliga byggnaderna som överallt möter hans öga och väcker hans beundran är i sanning minnet av den stora keltiska evangelisering av de tidiga århundradena. Dessa monument av Roms rikedom och makt stiger på de platser där Culdee-byggare var de första som uppfostrade mänskliga bostäder, där Culdee-jordbrukare var de första som odlade marken och där Culdee-missionärer var de första som öppnade Livets bok för de okunniga infödingarnas ögon.

När kristuliseringen av Culdee började blekna och slutligen gick ut, skuggade mörkeråldern snabbt och tjockt. Vem, frågar vi, är ansvarig för förlusten av dessa tio århundraden? Det finns inget utrymme här att tveka. Destroyer of the Culdee Church måste svara i eftervärldens bar på denna fruktansvärda anklagelse. Den fiat som förordade att den keltiska evangeliseringen skulle undertryckas, föreskrev också att kristenheten skulle stanna i evigheter utan ljus och utan frihet. Det dekretet kommer fortfarande att krossa i damm många en marmorgrav och sopa från historiens sida många ett namn som vid denna tid lyser starkt där. Världen kommer inte lätt att tolerera ett så stort brott när det har kommit till en klar uppfattning om det. Under tiden är det långt ifrån att ha uppnått detta. Med en touch av islam avgång ser det på de mörka åldrarna som en dispens, så fast och absolut att det inte längre var i sin makt att undvika att passera genom sitt mörker än det är i sin makt att förbjuda en förmörkelse, eller förbli att gå ner av solen. Men världen kommer en dag att tänka mer rationellt om det, och sedan kommer det att fråga varför kunskapen förankrades och varför så många tidsåldrar överlämnades till krig och vidskepelse och slaveri, som, men för att undertrycka den keltiska evangeliseringen, skulle ha adlats med frihet, berikats med konstens byte och krönt med välsignelserna från en ren kristendom.

Slutnot

1. Ebrard, Die Iroschottishe Missionskirche des sechten, sieventen und auchten Jahrhunderts, s. 313. (Sida 161)

2. Ebrard, Die Iroschottishe Missionskirche & c. s. 313, 314.

3. Ibid., S. 315.

4. Ebrard, s. 318.

5. Ibid., S. 316.

6. Ibid., S. 320.

7. Monks of the West, Book vii. Detta lysande arbete är inte undantaget från anklagelsen om vilseledande. Det förväxlar i läsarens sinne två mycket olika klasser av munkar och kloster, till och med Culdee-missionärerna och de romerska munkarna som efterträdde dem, män med en helt annan anda, och som arbetade för helt andra ändamål och som i slutändan lyckades ångra Culdee-evangelisternas arbete. Men i detta har Montalembert bara följt exemplet med sin kyrka, som har hävdat att många av dessa tidiga kuldeer tillhör sig sig själv, genom att placera dem i hennes kalender för helgon. Det kommer att roa läsaren att lära sig att bland andra som hon har kanoniserat är Columbanus, mannen som var hennes största och mest kompromisslösa motståndare i de tidiga åldrarna. Vi behöver inte säga att dessa Culdees hade varit länge i sin grav innan Rom vågade "hedra dem", som Montalembert kallar det, "med allmän tillbedjan."

8. Ebrard, s. 390.

9. Mosheim, cent. vii. del i. kille. i. Se även Alcuins liv av Willibrod, i Mabillons liv av de heliga.

10. Ara, Multeisius, citerad av Lanigan.

11. Zeitschrift für die Hiatorische Theologie. Papper 5: e. Die Iroschottishe Missionskirche des sechten, sieventen und auchten Jahrhunderts und ihre verbreitung auf dem Festland, s. 389.

12. Ebrard, s. 393.

13. Mosheim, cent. viii., del i., kap. I.

14. Påvens historia, bok i., Klappa, jag.

 

Du kanske också är intresserad av boken: “Celt, Druid och Culdee ” gratis version på: http://christsassembly.com/2016/03/celtic-culdee-church-excerpt/ 

eller i den här boken: “Irish Pope Kings, Tidigare härskare i Storbritannien”Gratis version på: http://christsassembly.com/2016/08/the-irish-pope-kings-formerly-the-rulers-of-britain/