Utdrag från “Celt, Druid and Culdee”

Sprid kärleken

Gratis kapitelförhandsvisning från boken "Celt Druid and Culdee" om Culdees historia.

 

Från boken

“Celt, Druid and Culdee” (1973)

förbi

Isabel Hill Elder

Att spåra Culdees historia från St. Columbas dagar är en relativt lätt uppgift. att hitta sitt ursprung är svårare. I den minutundersökning som en sådan undersökning involverar namnet Culdee upptäcks det ha ett helt annat ursprung än det som vanligtvis tilldelats det.
Oklarheten om Culdich (Anglicized Culdees) ursprung har lett till att många författare antar att deras namn härstammar från deras liv och arbete. Tolkningarna 'Cultores Dei' (Guds tillbedjare) och 'Gille De' (Guds tjänare) är geniala men går inte långt för att lösa problemet. Culdich är fortfarande i bruk bland några av Gael, av Cultores Dei och Gille De de vet ingenting. (1)

John Calgan, den berömda hagiologen och topografen, översätter Culdich 'quidam advanae' - vissa främlingar (2) - särskilt främlingar på avstånd; detta verkar vara en oförklarlig tolkning av namnet för dessa tidiga kristna om det inte var för uttalandet av Freculphus (3) att vissa vänner och lärjungar av vår Herre, under förföljelsen som följde hans uppstigning, fann tillflykt i Storbritannien år 37 AD. ( 4) Vidare är här den starka, oföränderliga traditionen i västra England för ankomsten till detta land i de tidiga dagarna e.Kr. av vissa 'judiska flyktingar'. Det verkar omöjligt att undvika slutsatsen att Colgans Culdich, "vissa främlingar", var en och samma med dessa flyktingar som fann asyl i Storbritannien och mottogs gästvänligt av Arviragus (Caractacus), kung av västbritterna eller Silures och tillfälligt bosatte sig i en Druidisk högskola. Mark till tolv hudar eller plogar, på vilka de byggde den första kristna kyrkan, överlämnades till dem i gratis gåva av Arviragus. Denna mark har aldrig beskattats. Av de tolv hudar som Arviragus tilldelat denna kyrka levererar Domesday Survey, AD 1088, konformation. 'Domus Dei, i det stora klostret i Glastonbury. Denna Glastngbury-kyrka har i sin egen villa XII hudar som aldrig har betalat skatt. (5)

I Spelmans 'Concilia' (6) är en gravyr av en mässingsplatta som tidigare fästes på en kolumn för att markera den exakta platsen för kyrkan i Glastonbury. (7) 'Guds första mark, de första marken för de heliga i Storbritannien, uppkomsten och grunden för all religion i Storbritannien, de heligas gravplats. '(8) Denna tallrik grävdes upp i Glastonbury och kom i Spelmans ägo.

Från en 'bevismassa' som William av Malmesbury studerade noggrant, var antiken i kyrkan Glastonbury obestridlig. Han säger:
'Från sin antikhet, som urskiljning, kallad "Ealde Chirche", det vill säga den gamla kyrkan i vattnet i början, åtnjöt något av himmelsk helighet, till och med från dess grundval, och andades ut det över hela landet och hävdade överlägset vördnad, även om strukturen var genomsnittlig. Därför samlades här hela stammar av lägre ordningar och trängde alla vägar; därav samlades de överdådiga, avyttrade av deras pompa; därav blev det den trånga bostaden för religiösa och litterära. För, som vi har hört från män i äldre tider, tog Gildas, en historiker, varken olärd eller inelegant, fängslad av platsens helighet, sin vistelse i en serie år. Denna kyrka är alltså verkligen den äldsta jag är bekant med i England, och från denna omständighet härstammar från dess namn. Dessutom finns det dokument av ingen liten kredit, som har upptäckts på vissa platser, med följande effekt: Inga andra händer än de av Kristi lärjungar uppförde kyrkan i Glastonbury…. för om aposteln Phillip sträckte sig till gallerna, som Freculphus berättar i fjärde kapitlet i sin andra bok, kan man tro att han också planterade ordet på den båda sidan av kanalen. '(19)

Kuldeernas första konvertiter var druider. Druiderna i Storbritannien, i att anamma kristendomen, fann inga svårigheter att förena undervisningen från Culdees, eller 'judiska flyktingar', med sin egen lära om det eviga livets uppståndelse och arv. Många författare har kommenterat den anmärkningsvärda slumpen som fanns mellan de två systemen - Druidism och kristendom. (Bland de Druidiska namnen på den Högsta Guden som de använde före införandet av kristendomen var termerna: 'Distributör', 'Governor', 'The Mysterious One', 'The Wonderful', The Ancient of Days ', termer strikt av Gamla testamentets ursprung. (10)

Taliesen, en bard från 600-talet, förklarar:

'Kristus, Ordet från början, var från början vår lärare, och vi förlorade aldrig hans undervisning. Kristendomen var en ny sak i Asien, men det fanns aldrig en tid då Druiderna i Storbritannien inte hade sina läror. '(11)

Från 'Cclesry and Antiques' av Cymry lär vi oss att de siluriska druiderna omfamnade kristendomen vid dess första utfärdande på dessa öar, och att de till sin rätt uteslutande valdes till kristna ministrar, även om deras anspråk på nationella privilegier som sådan inte var slutligen sanktionerade fram till Lles ap Coels regering (Lucius), AD 156. Trots detta erkändes alla bardiska privilegier och immuniteter enligt lag före denna kung.

'Och de druider som tidigare hade herraväldet över britenes tro blev nu till hjälpare av deras glädje och har blivit ledare för de blinda, som genom Guds barmhärtighet har fortsatt på denna ö ända sedan genom många stormar och mörka tidtimmar fram till idag. '(12)

En walesisk triad nämner Amesbury (Avebury) i Wiltshire som en av de tre stora Druidic 'Cors' eller colleges i Storbritannien, och en av de tidigaste som konverterades till kristna användningar. I kyrkan som var knuten till denna högskola fanns det två tusen fyrahundra 'heliga', det vill säga det fanns hundra för varje timme på dagen och natten i rotation, och fortsatte att berömma Gud utan uppehåll. Detta sätt att dyrka var mycket vanligt i den tidiga kyrkan. (13)

Den kristna kungen Lucius, tredje i härkomst från Winchester, och sonson till Pudens och Claudia (14) byggde den första predikanten på platsen för en Druidic Cor i Winchester, och vid ett nationellt råd som hölls där i AD156 etablerade kristendomen den nationella religionen som naturlig efterträdare till Druidism, när det kristna ministeriet infördes i alla rättigheterna i den Druidiska hierarkin, inklusive tionde. (15)

Övergången från Druidism var inte enbart godtycklig handling av kungen, för enligt den Druidiska lagen fanns det tre saker som krävde nationens enhälliga omröstning: Deposition av suveränen, upphävande av lag, införande av nyheter i religionen . (16)

Ärkebiskop Usher citerar tjugotre författare, inklusive Bede och Nennius, om denna punkt och ger också bevis från forntida brittisk mynt. (17) Så obestridd var punkten att det vid Constance Council vädjades som ett argument för brittisk företräde.

'' Det finns många omständigheter '', skriver Lewis Spence, '' kopplade till kuldeerna för att visa att om de utövade en art av kristendom, behöll deras doktrin fortfarande en stor del av den druidiska filosofin, och att de verkligen var de direkta ättlingarna till den druida kasten ....
Kuldeerna som bodde på Iona och bekännde Columbas styre var kristna druider och blandade med sin tro ett stort element i den forntida druidiska kultusen. . . . Men all sin kraft tillskrev de Kristus - Kristus är min druid, sade Columba. '(18)

Toland säger att:

'... Druidical college of Derry omvandlades till ett Culdee-kloster. I Wales upphör druidism att utövas i slutet av det FÖRSTA århundradet, men långt efter tillkomsten av St.Patrick följde Irlands huvudmonarker Druidism ... Laegaire och alla Irlands provinskungar gav dock varje man fri frihet att predika och bekänna den kristna religionen om han ville göra det. '' (19)

De kumulativa bevisen från tidiga historiker lämnar ingen skugga av tvivel om att Storbritannien var ett av de första, om inte DET FÖRSTA landet som fick evangeliet, och att de apostoliska missionärerna var viktiga för att påverka förändringen genom vilken den inhemska religionen av druidism gick samman i kristendomen. (20)

Det är en anmärkningsvärd omständighet att även om statyer av gudar och gudinnor råder över de hedniska platserna för egyptiska, grekiska, romerska, hinduiska och andra avgudadyrkor har INTE en VESTIGE av en avgud eller en bild hittats i Storbritannien.

Om Mithraism argumenteras för att bestrida detta uttalande bör det observeras att inkräktare inte var fria från avgudadyrkan. Mithra-dyrkan var en romersk import. Brittarna var helt fria från alla former av avgudadyrkan; de antog aldrig Mithraism. Druidenes åkallande var EN ALL-helande och räddande kraft. Kan vi bli förvånade över att de så lätt anammade Kristi evangelium?

Ytterligare stöd för det tidiga införandet av kristendomen till Storbritannien samlas från följande mycket olika källor:

EUSEBIUS of Ceasarea talar om apostoliska uppdrag till Storbritannien som berömda frågor. 'Apostlarna passerade bortom havet till de öar som heter Brittanic Isles.' (21)

TERTULLIUS i Carthage, AD208, förkroppsligandet av den högsta lärandet i den tiden, berättar att den kristna kyrkan under det andra århundradet sträckte sig till 'alla gränser för Spanien, och de olika nationerna i Gallien och delar av Storbritannien oåtkomliga för romarna men underkastad Kristus. '(22)

ORIGEN, under det tredje århundradet säger: 'Herrens makt är hos dem som i Storbritannien är separerade från våra kuster.' (23)

`` Från Indien till Storbritannien '', skriver St.JEROME, AD378, `` alla nationer resungar med Kristi död och uppståndelse. '' (24)

ARNOBIUS, om samma ämne, skriver: 'Så snabbt går Guds ord att hans ord inom några år är dolt varken för indianerna i öst eller från britterna i väst.' (25)

CHRYSOSTOM, patriark av Konstantinopel, AD402, levererar bevis med dessa ord: 'De brittiska öarna som ligger bortom havet och som ligger i havet, har fått ordets dygd. Kyrkor finns där och altare uppförda. Även om du skulle gå till havet, till de brittiska öarna, där borde du höra alla män överallt diskutera saker ur Skrifterna. '' (26)

GILDS, den brittiska historikern, som skrev i AD542, säger: 'Vi vet verkligen att Kristus, den sanna solen, gav sitt ljus, kunskapen om sina föreskrifter, vår ö under det sista året av Tiberias Caesars regeringstid, AD37.' (27)

Sir HENRY SPELMAN säger: 'Vi har rikliga bevis för att detta Storbritannien av oss tog emot tron och det från Kristi lärjungar själv strax efter korsfästelsen', (28)

POLYDORE VERGIL konstaterar: 'att Storbritannien var av alla riken det första som fick evangeliet'. (29)

Det faktum att Lucius grundade kristendomen som statsreligion utesluter påståendet från den latinska kyrkan till detta framträdande. Att denna tidiga etablering erkändes utanför Storbritanniens gränser uttrycks väl av Sabellius, AD250. 'Kristendomen uttrycktes privat någon annanstans, men den första nationen som förkunnade den som sin religion och kallade sig kristen, efter Kristi namn, var Storbritannien'. (30) och Ebrard säger: 'Storbritanniens ära består inte bara i detta , att hon var det första landet som i nationell egenskap offentligt bekände sig kristen, men att hon bekände detta när det romerska riket själv var hedniskt och en grym förföljare av kristendomen. '

Författaren till 'Vale Royal' säger: 'Den kristna tron och dopet kom till Chester under Lucius, brittens kung, troligen från Cambria, cirka AD140.' (31)

Missionärer sägs ha kommit från Glastonbury, bara trettio mil bort, för att instruera Druiderna i Amesbury i den kristna tron. När druiderna adopterade och predikade kristendomen förvandlades deras universitet till kristna högskolor och druidprästerna blev kristna ministrar; övergången var en naturlig övergång till dem.

På Giraldus Cambrensis tid (tolfte århundradet), som ett resultat av den romersk-katolska läran, var martyrskap och celibat mycket överskattade, och man ansåg att det var en smäd för druiderna att ingen av deras heliga hade "cementerat" kyrkans grund deras blod, alla är bekännare, och inte någon som får martyrdomens krona. (32)

En absurd anklagelse som skyller på folket för deras rimlighet, måttlighet och mänsklighet och beskattar de nya konvertiterna för att inte provocera förföljelse för att vinna martyrskap.

Det hävdas inte att varje enskild druid och bard accepterade kristendomen vid sin första utfärdande i Storbritannien Även efter att kristendomen hade blivit en nationell religion behöll småkungar, prinsar och adeln i många fall druider och bards. Druidismen upphörde inte helt förrän nästan tusen år efter Kristus.

Hade den stora samlingen av brittiska arkiv och MSS deponerats i Verulum så sent som AD860 kom ner till vår tid, skulle ovärderligt ljus ha kastats på detta som på många andra ämnen av infödd intresse.

Vi läser i en historisk uppsats, 'The Ancient British Church', av pastor John Pryce, som tilldelades priset vid National Eisteddfod 1876, dessa ord:

'' I detta avlägsna hörn av jorden (Storbritannien), avskuren från resten av världen, utan förekommande förutom av köpmän från Galliens motsatta kust, förbereddes ett folk som bara förmedlade till det romerska sinnet tanken på otämd hårdhet för Herre. De gudomliga logotyperna förutspådde sig själva från början och långt ifrån arbetet till ett huvud, och avslöjade sig själva för dem i Kristi person, som förverkligandet av deras sökande instinkter och uppfyllandet av deras högsta förhoppningar. Det skulle vara svårt att tänka sig att kristendomen predikas för något folk för första gången under mer gynnsamma förhållanden. Det fanns knappast något inslag i deras nationella karaktär där det inte skulle hitta ett ackord som svarade och vibrerade vid dess beröring. Deras var inte den grekiska skeptiska tanken eller den förslitna civilisationen hos romaren, som till och med kristendomen misslyckades med att snabba upp i livet, utan en religiös, impulsiv fantasi - barn i känsla och kunskap, och möter därför mottagarna av de goda nyheterna. av himmelriket.
För ett folk vars känsla av framtida existens var så uppslukande att dess upplevelse nästan för djupt kändes av dem, skulle predikandet av Jesus och uppståndelsen tilltala med oemotståndlig kraft. Det fanns ingen våldsam skilsmässa mellan den nya läran och deras egna druider, och de uppmanades inte heller så mycket för att vända sin forntida tro för att lägga den för en fullständigare och mer fullkomlig uppenbarelse.
Den svenska poeten Tegner har i 'Frithiofs Saga' föreställt sig glimtarna från evangeliets daggry, då han beskrev den gamla prästen som profeterande
'Hela hagel, ni generationer ännu ofödda
Än oss mycket lyckligare; ni ska en dag dricka
Den tröstkoppen, och se
Sanningens fackla lyser upp världen,
Ändå föraktar vi inte; ty vi har sökt
Med allvarlig iver och oövervakat öga,
För att fånga en stråle av det eteriska ljuset,
Alfader är fortfarande en, och fortfarande densamma;
Men många är hans gudomliga budbärare. '

1. Pastor T. McLauchlan, 'The Early Scottish Church', s.431.
2. Trias Thaumaturga, s.156b.
3. Freculphus apud Godwin, s.10. Se Hist. Lit., II, 18.
4. Baronius tillägg. ann. 306. Vatikanstaten MSS. Nova Legenda.
5. Domesday Survey Fol., S.449.
6. Se Epistolae ad Gregorium Papam.
7. Se Joseph of Arimathea, av Rev.L.Smithett Lewis.
8. Concilia, Vol.I, s.9.
9. Malmes., 'Kungarnas historia', s. 19,20.
10.G.Smith, 'Religion of Ancient Britain', kap. II, s.37.
11. Morgan, 'St. Paul i Storbritannien', s.73.
12.Nath. Bacon, 'Laws and Government of England', s.3.
13.Baronius ad Ann 459, ex. Actis Marcelli.
14. Moncaeus Atrebas, 'In Syntagma', s.38.
15.Nennius (ed.Giles), s.164. Llandaus bok, s. 26,68,289.
16. Morgan's 'British Cymry.'
17.Ussher (ed.1639), s.5,7,20.
18. 'The Mysteries of Britain', s.62,64,65.
19.Dudley Wright, 'Druidism', s.12.
20. Holinshed, 'Chronicles', s.23.
21. 'De Demostratione Evangelii,' Lib. III.
22. 'Avdelning Judaeos', kap. VII. Def. Fidei, s.179.
23.Origen, 'Hom. VI i Lucae. '
24.'Hom. i Jesaja, 'kap. LIV och Epist. XIII ad Paulinum.
25. 'Ad Psalm,' CXLV, III.
26. Chrysostom, 'Orat O Theo Xristos.'
27. 'De Excidio Britanniae,' Sekt. 8, s.25.
28.'Concilia, 'fol., S.1.
29.Lib. II.
30. märke. Enno, Lib. VII, kap. V.
31. King's 'Vale Royal', Bk. II, s.25.
32. topograf. Hibern Distinct. III, kap. XXIX.

En annan bok du kanske är intresserad av:

 

DE IRLÄSA POP-KONGARNA FÖREMÅLS REGLERNA AV BRITTANIEN

(fullständig förhandsvisningstext från boken ”Irish Wisdom Preserved In Bible And Pyramids”)

Läs hela artikeln: “DE IRLÄSA POP-KONGARNA FÖREMÅLS REGLERNA”(Författaren vet kanske inte hela sanningen, men boken är full av bra information!)

Du kanske också är intresserad av:

eller tänd e-bokversion för 1 euro:

Lämna ett svar