De oändliga sista dagarna och dess konsekvenser för teologin

Sprid kärleken

De oändliga sista dagarna?

"Det här är de sista dagarna" ropar en radiopredikant som kallar sig en Guds profet; så läs många nyhetsbrev och religiösa publikationer; så lär TV-evangelisten med en bok om profetior till salu; så säg och tänk berörda medborgare över hela landet. Så har det sagts i 2000 år!

Som Bibeln säger finns det inget nytt under solen och så är det med män och deras sista dagsteologi. Gary DeMar i sin bok “Last Days Madness,” som visar listan över sådana män är lång och daterad och går tillbaka så tidigt som under andra och tredje århundradet. Till exempel fanns Montanus, en självutnämnd Guds profet som förutsade slutet.

”Under det tredje århundradet samlade en profet som heter Novatian en enorm efterföljare och ropade: 'Kom, Lord Jesus!' Donatus, en profet från det fjärde århundradet, uppmärksammade när han betonade att endast 144 000 människor skulle väljas av Gud. Han hittade denna magiska figur i Uppenbarelseboken 14: 1 (en vers som Jehovas vittnen använder för att förkunna sin egen version av hans kätteri). Både Novatian och Donatus märktes som kättare av kyrkan. ” (The Sky is Falling, in Future, John C. Souter, Wheaton, IL, Tyndale 1984)

Martin Luther skrev 1532: ”De sista dagarna är nära. Min kalender har slut. Jag vet ingenting mer i mina skrifter. ” (Misreading the Signs of the Times, Mark Noll; Christianity Today (6 februari 1987), s. 10-11; se även Mark U. Edwards, Jr., Apocalyptic Expectations: The Scourge of God, in Luther's Last Battles: Politics och polemik, 1531-46 (Ithaca, NY: Cornell University Press, 1983) s. 97-114) När år 1000 e.Kr. närmade sig trängdes den gamla Peterskyrkan med gråtande, darrande massor som väntade på världens ände . Sedan fanns en liknande övertygelse år 1100, 1200 och 1245. "År 1531 meddelade Melchior Hofmann att den andra ankomsten skulle äga rum år 1533 ... Nicholas Casa hävdade att världen inte skulle hålla över 1734." (The Sky is Falling, in Future, John C. Souter, Wheaton, IL, Tyndale, 1984)

Listan över dagens ”Sista dagars förkunnare,” om korrekt undersökt och sammanställt, skulle det antagligen vara häpnadsväckande. Här är bara några: Edgar C. Whisent lade ut en bok, “88 skäl till varför bortfallet är 1988.” 1992, Charles R. Taylor i “Bibelns profetianyheter” sa: ”Det som du börjar läsa är förmodligen mitt sista nummer av Bibelns profetianyheter, eftersom bibelns profetior uppfylls indikerar att Jesus Kristus, vår Herre, troligen kommer att återvända för oss vid kyrkans borttagning innan utgåvan av hösten 1992 kan skrivas ut.”

“1994?” var ett skrift av Harold Camping som förutspådde att Jesus skulle återvända någon gång hösten 1994. David Allen Lewish skrev en bok ”Prophecy 2000: Rushing to Armageddon.” Skrev Dave Hunt "Fred och uppkomsten av Antikrist." Låt oss inte glömma Hal Lindsey mest lönsamma bok “Den sena stora planeten jorden” med en försäljning på 25 000 000 exemplar.

Men vad lär Bibeln om de sista dagarna?: Om den frågan besvarades ordentligt, skulle de sista dagarna inte sälja många böcker eller skörda mycket i donationer för att stanna kvar i luftvågorna. Last Days existerade för 2000 år sedanenligt Bibeln. Tänk på orden i Hebreerbrevet 1: 1-2: ”Gud, som vid olika tider och på olika sätt talade tidigare till fäderna genom profeterna, har i de sista dagarna talat till oss av hans son ... ” (KJV)

Nedan följer några bibliska frågor till dig. Enligt Hebreerbrevet 1: 1-2 ansåg författaren till hebreerna att de sista dagarna var:

a). Något som kommer inom en avlägsen framtid (som 2000 e.Kr.)

b). De allra sista dagarna då han skrev orden "Har de sista dagarna."

c). Omöjligt att förstå och förutsäga utan att läsa en bok om profetior eller höra en självutnämnd profet.

Låt oss överväga ett annat avsnitt i Bibeln: ”Men Peter tog ställning med de elva och höjde sin röst och förklarade för dem; Män i Judeen och alla ni som bor i Jerusalem, låt detta bli känt för er och lyssna på mina ord. Ty dessa män är inte fulla, som ni antar, för det är bara den tredje timmen på dagen; men detta är det som talades om genom profeten Joel; 'Och det ska det vara under de sista dagarna, Säger Gud, att jag kommer att utgjuta av min ande över hela mänskligheten; Och dina söner och dina döttrar ska profetera, och dina unga män ska se syner och dina gamla män ska drömma drömmar ... '” (Apostlagärningarna 2: 14-17, NASV)

Låt oss nu ha en ny biblisk testfråga. Enligt Apostlagärningarna 2: 14--17 ansåg aposteln Petrus den dagen han talade till vara de dagar som Joel hade profeterat om och kallat sista dagar.

   a). Sann

   b). Falsk

   c). Omöjligt att säga från texten.

De rätta svaren på dessa två frågor är självklara precis som det är självklart dessa två skriftställen lär de sista dagarna fanns för nästan 2000 år sedan! 2 Timoteus 3: 1 lyder: "Detta vet också, att i de sista dagarna farliga tider kommer. ” (KJV) 2 Petrus 3: 3 verkar också indikera de sista dagarna som något i framtiden: ”Först med att veta detta, att det kommer under de sista dagarna hånar och går efter sina egna lustar. ” (KJV) Hur kan det hända att de sista dagarna fanns vid tidpunkten för Hebreerbrevet 1: 1-2 och Apostlagärningarna 2:17 och att det ändå skulle vara dagar som skulle komma i framtiden? Svaret på det kommer att förstå bibelns betydelse av sista dagar.

När män använder termen sista dagar tänker de som regel i slutet av världen. Billy Graham skrev till exempel: ”Om du tittar i någon riktning, oavsett om det är tekniskt eller fysiologiskt, kommer världen som vi känner den att ta slut. Forskare förutspår det, sociologer pratar om det. Oavsett om du åker till Sovjetunionen eller någonstans i världen pratar de om det. Världen lever i ett tillstånd av chock. ” (The Return, Mike Evans, Nashville, TN: Thomas Nelson, 1986, s. 122)

Bibelns term, "sista dagar," har inte denna betydelse. Det är därför de sista dagarna kan vara på en gång och sedan en annan. För att bevisa att Bibelns betydelse av de sista dagarna inte är världens ände, låt oss titta på hur termen används i en gammaltestamentlig biblisk avsnitt, Hesekiel kapitel 38. Det är ett kontroversiellt avsnitt som handlar om invasionen av Gog. Vi kommer inte att ta itu med vem, vad, var, varför invasionen eller om det redan har hänt, utan med när. Vers 16 berättar när. ”Det kommer att ske i sista dagar att jag ska föra dig mot mitt land. ” Så vad händer då? Slutar världen?

När man läser i kapitel 38 och 39 om den invasionen och konflikten lär man sig hur den avslutar och det världen fortsätter. Vers 22 i Hesekiel 39 säger "Och Israels hus kommer att veta att jag är Herren, deras Gud, från och med den dagen." Notera orden "Från och med den dagen," visar oss världen slutade inte under de sista dagarna av Hesekiel 38. 

När man förstår att bibelns term, de sista dagarna inte betyder världens ände, att de sista dagarna fanns för nästan 2000 år sedan, och skulle existera någon tid i framtiden, kan man gå vidare till en annan viktig biblisk sanning om sista dagar.

Det finns mer än en sista dag: Med andra ord, det har varit sista dagar och det kommer att vara sista dagar. Om frasen "sista dagar" betyder inte världens ände, vad betyder det då slutet på? Vad sägs om slutet på en era eller ålder! Hebréerna 6: 5 talar om en "Ålder som kommer." Om en ålder ska komma, betyder det att en ålder kommer att avslutas innan en ny tidsålder kommer; så det skulle finnas sista dagar i en ålder! 1 Korinthierna 10:11 säger: ”Nu hände dessa saker dem som exempel och de skrevs för vår uppmaning som ändarnas ändar har kommit.” (NASV)

King James-versionen använder ordet "värld" istället för "Åldrar." "På vilken världens ändar har kommit." Det grekiska ordet är “Ajon” och enligt “Holmans uttömmande överensstämmelse,” innebär att ”Fortsatt varaktighet, ett tidsrymd, en ålder.” Detta avsnitt lär tydligt att det finns åldrar och slutet på tiderna hade kommit över de människor som bodde i Korinth för 2000 år sedan. Det är olyckligt att detta ord vanligtvis översätts som värld i King James-översättningen, eftersom det i de flesta fall är mycket mer korrekt att översätta det som "ålder."

Ta till exempel Hebreerbrevet 9:26. King James säger: ”För då måste han ofta ha lidit sedan världens grundläggande: men nu en gång i slutet av världen har han dykt upp för att undanröja synden genom att offra sig själv. ” The New American Standard säger, “... men nu en gång vid tidernas fulländning Han har manifesterats för att undanröja synd genom sitt självoffer. ” Youngs bokstavliga översättning säger, “…i hela slutet av tiderna…” 

Noah levde de sista dagarna, dvs slutet på en ålder. De var de sista dagarna för människor att omvända sig och räddas från förstörelse. De sista dagarna i en tid där ondskan och synden hade kulminerat.

Moses levde de sista dagarna: eller i slutet av en ålder. Vi har hört frasen "Romerska rikets sista dagar." Jo, Moses levde under de sista dagarna av faraos egyptiska imperium. De var de sista dagarna för otaliga förstfödda manliga barn.

Apostlarna och deras lärjungar levde under de sista dagarna: Precis som Peter sade i Apostlagärningarna 2: 16-17. Dagar precis före Jerusalems förstörelse som avslutade tiden för det gamla levitiska prästadömet och tempeloffren. Det var inte bara slutet på en tid utan också "Fulländning av tiderna." (Hebréerna 9:26, NASV) 

Många Nya testamentets skrifter avser slutet på den tiden eller de sista dagarna som fanns för 2000 år sedan. Johannes döparen varnade för upprättandet av sin tid (fariséerna och saddukéerna) till slutet genom att säga: ”Och yxan har redan lagts vid trädens rot; därför huggas varje träd som inte bär god frukt och kastas i elden. ” (Matteus 3:10, NASV)

En viktig punkt för de senaste dagarna: Hittills har du läst några mycket viktiga sanningar angående de sista dagarnas ämne. Låt oss kort sammanfatta dem.

1). Män har gråtit och varnat för att vi befinner oss i de sista dagarna i nästan 2000 år.

2). De sista dagarna fanns för 2000 år sedan och skulle existera i framtiden. Hur kan det vara såhär? Därför att…

3). Det finns mer än en sista dag.

4). Sista dagar betyder slutet på en ålder inte slutet på   världen!

Dessa är viktiga sanningar att förstå men viktigare är detta: MÄNNESKAR ÖVERLEVDA DE SISTA DAGARNA. Du ser inte bara att Noah levde de sista dagarna, utan han levde också bortom dem. Moses och hans folk bodde de sista dagarna och därefter. Aposteln och lärjungarna levde under de sista dagarna och därefter. Dessa människor var inte bara ÖVERLIVARE menÖVERVINNARE och ERVINARE! Människor med tro och hopp.

Den fördömliga konsekvensen av denna falska moderna tid, (jud) deo-kristen SISTA DAGAR TEOLOGI är det erövrar och besegrar de kristna soldaterna som själva borde vara mer än erövrare. Victors tar herravälde, övervinner världen genom tro, hopp och kärlek. Det får människor att vrida sina händer i förtvivlan och tro att saker och ting kommer att bli allt sämre på nästan alla områden i livet tills Jesus återvänder med sina änglar.

En författare beskrev effekten som, ”Upptaget med slutet kan fungera som ett kulturellt lugnande medel och lämna världen till sina egna oundvikliga eskatologiska säkerheter, vilket ger människan liten drivkraft för att åstadkomma förändring utöver sin egen isolerade individualistiska värld. Medan samhället kollapsar växer befolkningen i sin förtvivlan och ansluter sig till "kulten av utökat medvetande, hälsa och personlig" tillväxt "som är så vanligt idag." Om slutet uppfattas som precis runt hörnet, varför bry sig då? 'Låt oss äta och dricka, för i morgon kan vi dö.' (Last Days Madness, Gary DeMar, Atlanta, Georgia: American Vision, Inc., s.9)

Den viktigaste punkten för de senaste dagarna: Den viktigaste punkten angående "sista dagar" är hur man inte låter dem vara din eller din familjs sista dagar. Med andra ord, hur man överlever, övervinner och segrar.

Lämna ett svar