Boers dör i läger - igen

Sprid kärleken

Varför dör så många afrikaner i hakläger? Och vad kan du göra för att hjälpa till?

Av Adriana Stuijt. 7 april 2014 - Ända sedan 1994, när ANC-regimen kom till makten, har jag som pensionerad SA-holländsk journalist hållit reda på Afrikanerfolks växande fattigdom - som medvetet skapas av ANC-regimens mer än 100 lagar att hindra "vita" från den sydafrikanska arbetsmarknaden. 

Nedan följer en sammanfattning av denna pågående process av avsiktligt folkmordsbeteende som leder till att många afrikaner dör när de svävar i fattigdom.

På senare tid har det rapporterats att Afrikanerfolket dör av vattenburna sjukdomar som kolera i dessa läger. De dör också av andra förebyggbara smittsamma sjukdomar som TB - som under apartheid hölls så bra under kontroll att de hade en botningshastighet på 95%. Många afrikaner dör också i bränder i sina husbågar eftersom de inte har tillgång till el. Många barn lemlästas också i sådana bränder och måste spendera resten av sina liv som förlamade funktionshindrade.

 Undvikbara kolera-dödsfall i Afrikaner-hakläger rapporterade:

KoleraDödInBoerAfrikanerSquatterCampANRådetBlamedMar272014

Detta är den senaste händelsen - en (medicinskt bekräftad) kolerdöd i ett av de fattiga vita lägren Nehemiah-projektet: Folket på Afrikaner Journal försöker lindra problemet och behöver desperat hjälp - särskilt rena vattensystem och soldrivna apparater - för att installeras i dessa läger. Man kan kontakta dem direkt: Röst: +27825236699 - (082523 6699) Fax: +27867184596 - (086718 4596) och via:
http://afrikanerjournal.wordpress.com https://www.facebook.com/afrikanerjournal

Kolera dödsfall kan undvikas med billigt rentvattensystem för familjer:

Dessa kolera-dödsfall är helt onödiga: de kan förhindras med en enkel anordning som rensar bort 99% från alla skadliga organismer från till och med det smutsigaste dricksvattnet: om några givare är villiga att komma fram för att hjälpa de fattiga afrikanerfamiljerna med ett sådant liv- spara enheter med rent vatten skulle det vara till stor hjälp. (Nedan)

CleanDrinkingWaterForPoorPeopleLIFESTRAWFAMILY

ANC-regimen vägrar fattiga vita samhällen med rent vatten.

För all denna elände är ALL på grund av ANC-regimens avsiktliga försummelse mot fattiga afrikaner - de vägrar att lägga på de kostnadsfria kommunala tjänsterna till 'vita', som de alltid ger till fattiga svarta samhällen så snart de har ställt in upp ett annat litet hakläger var som helst - dessa läger får en viss lägsta mängd kommunalt vatten- och el- och ablusionsanläggningar som helt nekas de afrikanska fattiga.   http://www.censorbugbear.org/farmitracker/reports/view/2268

Jag hänvisar till 'Afrikaner fattiga' eftersom undersökningar har visat att i de flesta av dessa små läger är mer än 98 procent av alla lägerna afrikaner. Därför har det också främst varit de afrikanska kulturstrukturerna som kämpar en tappra kamp - i domstolarna och med praktisk hjälp - för att försöka stoppa denna tsunami av Afrikanerfattigdom. Det uppskattas konservativt att åtminstone 1 miljon av de 3,4 miljoner Afrikanerfolket nu lever i allvarlig fattigdom, många i dessa läger och i bakgårdshanties.

Etnisk rensning av afrikaner från byarna, städerna och gårdarna de har byggt:

Människor rengörs etniskt från traditionella '' Afrikaner '' - områden och tvingas flytta till marginella platser - som dessutom alltmer kränks av mycket aggressiva, mycket krävande och mycket stora svarta grupper, ofta olagliga utlänningar från andra afrikanska länder som kräver gratis kommunala tjänster. .

LandinvasionIncitedByEFFmalemaPietersburgApr22014

 
Bloemhof attackerades av 3000 välorganiserade terroristbensinbomber ungdomar: svarta polismyndigheter beordrade afrikanerförsvarare att stå ner:
i en ny fas i Afrikas etniska rensningskampanj, de senaste veckorna från 3 april till 15 april 2014, i en välorganiserad terroriststilkampanj, förde cirka 3000 svarta ett tre dagar långt krig mot invånarna och näringslivet människor i de fria statliga jordbruksstäderna Bloemhof & Christiana - och när afrikaner grupperade sig och monterade ett framgångsrikt försvar mot vågorna av bensinbombanfallare, körde en svart polisgeneral i hög hastighet till Bloemhof och beordrade stadens försvarare att stå ner:

BloemhofYouthsMakingBensinBomberSABCvideoGrabBloemhofOchChristianaRiotingByTousandsOfBlackYouthsWithPetrolBombsApr102014Volksblad

Afrikaner dödstal ökar:

Antalet dödsfall bland afrikanerna - ofta fruktansvärt slaktat och stympt i hatbrott - ökar med månaden:

AfrikanerTortureSurvivorsTAbitaOrganizationExamples

 ser http://www./reportscensorbugbear.org/farmitracker

År 1994 levde cirka 20 000 vita på statliga förmåner på grund av fattigdom - 2014 åtminstone 1 miljon av de 3,4 miljoner afrikaner och boers har inga hem, inga jobb och inga inkomster ...

Afriforum och Solidariteit och Helpende Hand har genom åren alla gjort underbart arbete - ofta ekonomiskt stöttat av deras fackföreningsmedlemmar, mestadels gruvarbetare, och av nära sammanslagna jordbrukssamhällen, för att försöka stoppa denna allvarliga stup i svält och fattigdom. Före 1994 fanns det cirka 20 000 "fattiga vita" på de officiella uppgifterna. Mestadels med fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar som fick små pensioner från NP-regeringen och bodde i en lågkostnadsgrupp med välskötta lägenheter i centrala Pretoria och liknande sociala bostadsområden i andra städer också. Som journalist besökte jag dessa lägenheter i Pretoria många gånger. Människor där var "stolta fattiga" - skämdes för sin fattigdom och räknade sina öre. Byggnaden var bevakad och lägenheterna själva var snygga, rena och ofta inspekterade av socialvårdsavdelningen för att vissa saker skulle fungera bra där. Dessa lägenheter gav också sjuksköterskorna billigt boende på de närliggande sjukhusen och det var därför en blandning av fattiga fattiga människor och sjuksköterskor. Det fungerade.  
Strax efter 1994, när Mandelas terrorister kom tillbaka från sina våldsridna flyktingläger som Camp Quatro i Angola och bombades till regeringsministrar, var det allra första som denna grupp män gjorde att börja riva ned dessa lägenheter och social välfärdsstruktur. som sprang dem så bra. Det utgjorde tydligen en integrerad del av deras propagandakampanj som hävdade att "inget gott som någonsin gjordes av apartheid-regeringen". Så de satte igång att förstöra alla motstridiga avsikter för att "bevisa" innehållet i deras propaganda. 

 • Till en början förstörde de lokala ANC-rådsmedlemmarna och deras sociala välfärdsminister dessa lägenheter genom att uppmuntra invasioner av kriminella gäng, mestadels narkotikahandlare, som satte upp butik där och började handla.
  Det är alltid det bästa sättet att förstöra alla välordnade samhällen och det fungerade. Idag driver människohandel och narkotikagäng gatorna i Sydafrika. I centrala Pretoria 2014 - det finns knappt några vita invånare kvar om de inte står och tigger på gatan.
  Dessa byggnader förstördes så småningom medvetet av en serie stora bränder. I den sista branden som förstörde dem plockades personer med funktionsnedsättning från hustaken av militära och polishelikoptrar för att rädda sina liv. Dessa människor fick inga alternativa bostäder av Pretoria-rådet: de flesta hamnade på arbetarnas småföretag, mest gruvarbetare och regeringstjänstemän som använde sina ålderspensionärer och deras sparande för att köpa dessa småföretag.
  Ofta ställdes dessa människor upp i Wendy-husen - lite "lekstugor" för barn. Många flyttade till Daspoort, där folk lade upp dem i tält och så småningom i stugor:
  http://www.censorbugbear.org/farmitracker/reports/view/892

  Ingen trodde någonsin att detta emellertid skulle bli ett permanent sätt att leva - men så växte dessa läger: hundratusentals välutbildade afrikanerarbetare sparkades ur regeringstjänsten på grund av ANC: s "svarta ekonomiska bemyndigande" -lagar. Dessa utesluter alltmer ”vita” från alla permanenta jobb. Detta är en väg - en avsiktlig etnisk rensningskampanj av ANC-regimen riktad mot afrikaner i deras traditionella städer, byar, småbruk, gårdar och städer över hela Sydafrika. Närhelst en afrikanersamhälle balar och invänder mot afrikaniseringen av sina skolor och förstörelsen av deras afrikanerkulturella rättigheter, hoppar ANC-propagandamaskinen i full växel och anklagar dessa små afrikanersamhällen för "rasism". Det är en kampanj som har fungerat bra för ANC genom åren.

AfrikanerSquattersChasedOffBlackSquattersGetM kommunalServices2011

 

Fattiga vita riktas fortfarande mot våldsamma attacker från svarta i hakläger - även om de är smutsfattiga

Och även när dessa afrikanerfamiljer flyttar in i ett läger är de inte ensamma: även om de är smutsfattiga och svälter fortsätter mordattackerna. Afrikanerpojkarna och -flickorna riktas mot de stora, organiserade ”människohandlare” -gängen med svarta män som väntar och kidnappar dessa ungdomar - även från sina skolor, säljer dem till sexuellt slaveri och en kort livslängd med diskuterade droger -missbruk:

https://OrthodoxChurch.nl/2010/01/katrina-hendrika-van-den-berg-65.html

http://www.censorbugbear.org/farmitracker/reports/view/822

Afrikaners politiska rättigheter i hakläger:

Och när kulturorganisationer försökte organisera de fattiga afrikanerna politiskt var det störningar, inte bara från regeringstjänstemän som skrek "rasism" och attackerade dessa små samhällen fysiskt som vid Kleinfontein - http://www.censorbugbear.org/farmitracker/reports/view/1029men också från de "traditionella Afrikaner" -politiska strukturerna från 1994. Grupper som Frihetsfronten Plus försöker hålla fast vid sin väljarbas och till och med se till att förvisade "vita" skulle få rösta på ambassader utomlands. Samtidigt, för att försöka få fler väljare, har de också skiftat åt vänster och tenderar att "förbise" sitt eget folks lidande - till och med att ge dem ett nytt namn: "Afrikaanses".

Massmigrationen till hakläger skapade också problemet med att omregistrera varje ny vuxen i röstningsåldern vid dessa häktläger. Det är inte känt hur många afrikaner som redan har rengjorts etniskt från väljarrullarna på grund av deras migration från traditionella afrikanerområden till de vita haklägerna men under denna nuvarande valkampanj gjordes förnyade ansträngningar för att registrera dem. Ett huvudproblem: dessa afrikaner är för fattiga för att ens ha råd med identitetshandlingar som de behöver under registrering och omröstning. 
https://OrthodoxChurch.nl/2011/07/afrikaners-sign-up-enmasse-for.html

ANC vet att 'fattiga vita' finns - trots deras förnekelser:

ANC i detta kommande presidentval i maj har till och med väldigt cyniskt tagit fattiga Afrikaner-haklägerboende till sina politiska möten och lovat dem matpaket och filtar om de sitter i de främsta raderna av valmöten och låter sig fotograferas - bär ANC-t-shirts: Men det rapporterades att ingen fick de utlovade livräddande matpaketen eller filtar tills afrikanska nyhetsmediajournalister tog upp en offentlig rad om det.
http://www.censorbugbear.org/farmitracker/reports/view/994

Afrikaner-folkmord enbart blogg visas mer än 50 artiklar om detta ämne ensamt med bilder, källor och tidningsartikelcitat. Man ser ofta förlängda afrikanerfamiljer som förlitar sig på farfar och farmors små pensioner för deras överlevnad. Det är en förlorande kamp: ANC försöker också "uppmuntra" fattiga "vita" att flytta till svarta townships där deras barn kommer att bli alienerade från sin egen kultur och "afrikaniserade". Hur fungerar det här sociala experimentet med tvångsintegration?

Läs igenom posterna och bestäm dig själv. Om du känner till några långsiktiga "framgångshistorier" om västerländska afrikaner som integreras i "svarta" samhällen - snälla meddela mig snarast på ajstuijt@knid.nl

Källor:

Bekräftad av klinik: Man dör kolerdöd i vit hakläger
http://www.censorbugbear.org/farmitracker/reports/view/2268
http://www.censorbugbear.org/farmitracker/reports/view/822
Sarah Bezuidenhout sultdöd i svart hakläger:
http://www.censorbugbear.org/farmitracker/reports/view/1899
Louiza Prestons död av TB:
http://www.censorbugbear.org/farmitracker/reports/view/1993

bildalbum på min blogg censorbugbear rapporter om FB från 2013:
https://www.facebook.com/censorbugbear/photos_stream )

Etnisk rensning av fattiga afrikaner fortsätter 2012:
https://OrthodoxChurch.nl/2012/09/anc-s-ethnic-cleansing-of-poor.html
Fattiga Boer-familjer protesterar fredligt mot ANC-politik 2011:
https://OrthodoxChurch.nl/2011/02/poor-boers-march-against-ethnic.html
Etnisk rengöring av afrikaner i Pretoria:
https://OrthodoxChurch.nl/2011/03/ethnic-cleansing-of-afrikaners-pretoria.html
Afrikanerfattigdom och hunger sprider sig 2009:
https://OrthodoxChurch.nl/2009/11/afrikaner-poverty-hunger-spreading.html
ANC: s etniska rening av fattiga vita 2012:
https://OrthodoxChurch.nl/2012/09/anc-s-ethnic-cleansing-of-poor.html
Afrikanerkulturledare Dan Roodt och Steve Hofmeyr varnar för folkmord på Afrikaner:
https://OrthodoxChurch.nl/2013/07/afrikaner-leaders-hofmeyr-and-roodt.html
Det hemliga kriget mot Afrikaner i Middelburg, Mpumalanga:
https://OrthodoxChurch.nl/2012/10/secret-war-against-middelburg-afrikaners.html
SA-kommunister ber att besöka Afrikaner-hakläger:
https://OrthodoxChurch.nl/2010/06/sa-communists-asked-to-visit-afrikaner.html
   ”Vit fattigdom får lite sympati i Sydafrika”:
https://OrthodoxChurch.nl/2010/06/white-poverty-little-sympathy-in-south.html

http://nolstuijt.wordpress.com/2014/04/07/why-are-so-many-afrikaners-dying-in-squatter-camps/

 

Lizzie van Zyl dog av svält och tyfus i koncentrationslägret i Bloemfontein den 9 maj 1901

VanZylLizzieBloemfonteinKoncentrationCampBesökt avEmilyHobhouse1901

Ovan: Lizzie Van Zyl (1894 - 9 maj 1901) var en fånge i koncentrationslägret i Bloemfontein som dog av tyfus under det brittiska brända jordkriget mot Boers i Sydafrika. Britterna fängslade Lizzie van Zyl henne i ett koncentrationsläger efter att hennes far, en Boer-stridande, vägrade ge upp. Aktivisten Emily Hobhouse använde sin död som ett exempel på de svårigheter som Boer-kvinnor och barn mötte i de brittiska koncentrationslägren under kriget. Hon beskriver Lizzie som ”ett svagt, svagt litet barn i desperat behov av god vård”, som placerades på de lägsta ransonerna och efter en månad flyttades till det nya sjukhuset cirka 50 kilometer från koncentrationslägret och led av svält. . Enligt Hobhouse behandlades hon hårt på sjukhuset. Eftersom hon inte kunde tala engelska, märktes hon som en idiot av en engelsktalande läkare och hennes sjuksköterskor som inte kunde förstå henne. En dag började hon ringa efter sin mor; en dam gick över för att trösta henne, men ”avbröts brutalt av en av sjuksköterskorna som sa att hon inte skulle störa barnet eftersom hon var en olägenhet.
http://en.wikipedia.org/wiki/Emily_Hobhouse

Emily Hobhouse:
När andra boerkriget bröt ut i Sydafrika i oktober 1899, bjöd en liberal parlamentsledamot, Leonard Courtney, Hobhouse att bli sekreterare för kvinnafilialen i Sydafrikas förlikningskommitté, som han var president för. Hon skrev
    ”Det var sent på sommaren 1900 att jag först fick veta om de hundratals boerkvinnor som fattades och lämnades trasiga av våra militära operationer ... de fattiga kvinnorna som drevs från pelare till post, behövde skydd och organiserad hjälp. [ 3]
Hon grundade nödfonden för sydafrikanska kvinnor och barn och seglade till Kapkolonien den 7 december 1900 för att övervaka distributionen och anlände den 27 december. Hon skrev senare:
    "Jag kom helt naturligt, i lydnad mot känslan av enhet eller enhet av kvinnlighet ... det är när samhället skakas till grunden, att avgrundiga djup av förtrollning kallar varandra och att en djupare enhet av mänskligheten visar sig själv. [3 ]
När hon lämnade England visste hon bara om koncentrationslägret i Port Elizabeth, men fick vid ankomsten reda på de många andra lägren (totalt 45). Hon hade ett introduktionsbrev till den brittiska högkommissionären, Alfred Milner, från sin moster, fru till Arthur Hobhouse, själv son till Henry Hobhouse, ständig under-sekreterare vid inrikesministeriet under Sir Robert Peel, och som kände Milner. Från honom fick hon användning av två järnvägsbilar, med förbehåll för godkännande av armébefälhavaren Lord Kitchener, som hon fick två veckor senare, även om det bara tillät henne att resa så långt som till Bloemfontein och ta en lastbil med förnödenheter till lägren. , cirka 12 ton.

Villkor i lägren: ”Att hålla dessa läger igång är barnmord”:

Hon hade övertalat myndigheterna att låta henne besöka flera läger och leverera hjälp - hennes rapport om förhållandena i lägren, som anges i en rapport med titeln ”Rapport om ett besök i läger för kvinnor och barn i Cape and Orange River Colonies”, Levererades till den brittiska regeringen i juni 1901. Som ett resultat inrättades en formell kommission och ett team av officiella utredare under ledning av Millicent Fawcett skickades för att inspektera lägren. Överbefolkning under dåliga ohygieniska förhållanden på grund av försummelse och brist på resurser var orsakerna till en dödlighet som under de arton månader under vilka lägren var i drift nådde totalt 26 370 dödsfall (som registrerats vid den tiden: sedan dess, många fler massor gravar hittades och nutida historiker tror nu att minst 40 000 fångar från Boerleger dog). 24 000 av de fångar i koncentrationslägret som dog av brittiska "vårdslöshet" var barn. Barnen dör med cirka 50 per dag.

Följande utdrag ur Emily Hobhouse-rapporten visar tydligt omfattningen av skyldig försummelse från myndigheterna:
   ”I vissa läger upptar två och till och med tre uppsättningar ett tält och 10, och till och med 12, samlas ofta personer i tält vars kubik kapacitet är cirka 500 cf
    Jag kallar detta lägrsystem en grov grymhet ... Att hålla dessa läger igång är mord för barnen.
    Det kan aldrig torkas ut ur minnena från folket. Det pressar hårdast på barnen. De hänger i den fruktansvärda värmen och med otillräcklig olämplig mat; vad du än gör, vad myndigheterna gör, och de gör, tror jag, sitt bästa med mycket begränsade medel, det är allt bara en eländig lapp på en stor sjuk. Tusentals, fysiskt olämpliga, placeras i livsvillkor som de inte har styrka att uthärda. Framför dem är tomt ruin ... Om bara det engelska folket skulle försöka utöva lite fantasi - bild hela den eländiga scenen. Hela byar rotade upp och dumpades på en konstig, bar plats.
    Kvinnorna är underbara. De gråter väldigt lite och klagar aldrig. Själva storleken på deras lidanden, deras indigniteter, förlust och ångest verkar lyfta dem bortom tårarna ... bara när det skärs på dem igen genom sina barn blinkar deras känslor ut.
    Vissa människor i stan hävdar fortfarande att lägret är en oas av lycka. Jag var i lägret idag, och bara i ett litet hörn är det här jag hittade - Sjuksköterskan, undermatad och överansträngd, sjunker bara ner i sängen och kan knappt hålla upp sig själv efter att ha klarat ett trettiotal tyfus och andra patienter, med endast otränad hjälp av två Boer-tjejer - att laga mat och amma för att göra sig själv. Nästa tält, en sex månaders bebis som suger sitt liv ut på, är mors knä. Två eller tre andra hänger sjuka i det tältet.
    Därefter låg en tjej på tjugo år döende på en bår. Fadern, en stor, mild boer som knäböjer bredvid henne; medan hans fru, nästa tält, såg på ett barn på sex, också döende, och ett av ungefär fem hängande. Redan detta par hade förlorat tre barn på sjukhuset och skulle därför inte släppa dessa, även om jag tiggde hårt för att ta ut dem från det heta tältet. Jag kan inte beskriva vad det är att se dessa barn ligga i kollaps. Det är precis som bleka blommor som kastas bort. Och man måste stå och se på sådan elände och kunna göra nästan ingenting.
    Det var ett fantastiskt barn och det minskade till hud och ben ... Barnet hade blivit så svagt att det var återhämtat. Vi försökte vad vi kunde men idag dog det. Det var bara tre månader men en sådan söt liten sak ... Den levde fortfarande i morse; när jag ringde på eftermiddagen vinkade de mig in för att se den lilla saken lagt ut, med en vit blomma i sin lilla hand. För mig verkade det vara en ”mördad oskyldig”. Och en timme eller två efter att ytterligare ett barn dog. Ett annat barn hade dött på natten, och jag hittade alla tre små lik som fotograferades för de frånvarande fäderna att se någon dag. Två små små vita kistor vid porten väntar och en tredje önskad. Jag var glad att se dem, för på Springfontein var en ung kvinna tvungen att begravas i en säck, och det skadade deras känslor sorgligt.
    Det är en så underlig position, ihålig och ruttna till hjärtat, att ha gjort hela staten till stora obekväma samhällen av människor som du kallar flyktingar och säger att du skyddar, men som kallar sig krigsfångar, tvångsmässigt fängslade och avskyr Ditt Skydd. De är trötta på att berättas av officerare att de är flyktingar under ”brittarnas snälla och gynnsamma skydd”. I de flesta fall finns det inget förevändning om att det var förräderi eller ammunition dold, eller mat eller något. Det var bara en order att tömma landet. Även om lägren kallas flykting finns det i själva verket ett fåtal av dessa - kanske bara ett halvt dussin i vissa läger. Det är lätt att berätta för dem, för de läggs i de bästa tältramarna och har fått tid att ta med möbler och kläder och är mestadels självtillfredsställda och mycket överlägsna människor. Mycket få, om någon av dem, är i behov.
    De som lider hårdast och som har tappat mest, antingen av sina barn genom döden eller sina ägodelar genom eld och svärd, som de koncentrerade kvinnorna i lägren, har det mest iögonfallande tålamodet och uttrycker aldrig en önskan att deras män bör vara de som viker. De måste utkämpas nu, tror de, till det bittra slutet. Det är ett mycket kostsamt företag som England har inlett, och till och med till en sådan kostnad kan knappast de skarpaste nödvändigheterna tillhandahållas och inga bekvämligheter.

 • Det är så konstigt att tänka att varje tält innehåller en familj, och varje familj är i problem - förlust bakom, fattigdom framför, sjukdom, förhållanden och död i nuet. Men de är väldigt bra och säger att de har gått med på att vara glada och göra det bästa av allt. Mafekings lägerfolk var mycket förvånade över att höra att engelska kvinnor brydde sig om dem eller deras lidande. Det har gjort dem mycket bra att höra att verklig sympati känns för dem hemma, så jag är glad att jag kämpade mig hit, om bara av den anledningen.

Tälten
    Föreställ dig värmen utanför tälten och kvävningen inuti! ... solen flöt genom den enda duken, och flugorna låg tjocka och svarta på allt; ingen stol, inget bord eller något utrymme för sådana; bara en affärslåda, som stod på änden, fungerade som ett litet skafferi. I detta tält bor fru B: s fem barn (tre ganska vuxna) och en liten Kaffer-tjänarinna. Många tält har fler passagerare. Fru M. ... har sex barn i lägret, alla sjuka, två på tennhospitalet med tyfus och fyra sjuka i tältet. En fruktansvärd ondska just nu är daggen. Det är så tungt och kommer genom tältens enda duk och vätar allt ... Hela morgonen är landgångarna fyllda med filtar och odds och ändar, som regelbundet visar sig torka i solen. Läkaren sa till mig idag att han mycket ogillade tält för små barn och förväntade sig en hög dödlighet före juni.
Hygien
    Tvål har varit ouppnåelig och ingen ges i ransonerna. Med mycket övertalning och veckor efter rekvisition ges tvål nu ibland i mycket små mängder - verkligen inte tillräckligt för kläder och personlig tvätt.
    Vi har mycket tyfus och fruktar ett utbrott, så jag riktar mina energier till att få koka vattnet i Modderfloden. Svälja också tyfusbakterier hela som att dricka det vattnet - så säger läkare.
    Ändå kan de inte koka allt, för - först är bränsle mycket knappt; det som levereras varje vecka skulle inte laga en måltid om dagen ... och de måste söka i de redan nakna kopjorna för en leverans. Det finns knappast lite att få. För det andra har de inget extra redskap för att hålla i vattnet när de kokas. Jag föreslår därför att ge varje tält en hink eller lerkruka och få en proklamation utfärdad att allt dricksvatten måste kokas.

Det ”grymma systemet
    Framför allt skulle man hoppas att det engelska folks goda känsla, om inte barmhärtigheten, kommer att ropa mot den fortsatta utvecklingen av detta grymma system som faller med krossande effekt på de gamla, de svaga och barnen. Må de behålla ordningen att ta in mer och ännu mer. Sedan Gamla testamentets dagar någonsin fördes en hel nation i fångenskap?
Sent 1901 upphörde lägren att ta emot nya familjer och förhållandena förbättrades i vissa läger; men skadan skedde. Historikern Thomas Pakenham skriver om Kitcheners politik:
    Utan tvekan hjälpte den fortsatta ”hullabaloo” vid dödsfallet i dessa koncentrationsläger och Milners sena överenskommelse att ta över deras administration, ändrade K: s åsikt [någon gång i slutet av 1901]. I mitten av december hade Kitchener i alla fall redan cirkulerat alla kolumnbefälhavare med instruktioner att inte ta in kvinnor och barn när de rensade landet, utan att lämna dem med gerillorna ... Betraktas som en gest till liberaler, inför kvällen parlamentets nya session i Westminster, var det ett klokt politiskt drag. Det gav också utmärkt militär mening, eftersom det väsentligt handikappade gerillorna, nu när enheterna var i full gång ... Det var effektivt just för att det, i motsats till de liberala övertygelserna, var mindre humant än att föra dem in i läger, även om detta var av ingen stor oro för Kitchener.
Charles Aked, baptistminister i Liverpool, sade den 22 december 1901, fredagssöndagen: ”Storbritannien kan inte vinna striderna utan att tillgripa den sista föraktliga fegheten av den mest avskyvärda botten på jorden - handlingen att slå en modig människas hjärta genom hans fruens ära och hans barns liv. Det fegliga kriget har förts med metoder för barbarism ... koncentrationslägren har varit Mordläger. ”[4] Därefter följde en folkmassa honom hem och bröt fönstren i hans hus. [4]

Koncentrationsläger i Bloemfontein
Hobhouse anlände till lägret i Bloemfontein den 24 januari 1901 och var chockad över de förhållanden hon mötte:
    ”De somnade utan att någon försörjning hade gjorts för dem och utan något att äta eller dricka. Jag såg folkmassor av dem längs järnvägslinjer i bittert kallt väder, i strömmande regn - hungriga, sjuka, döende och döda. Tvål delades inte ut. Vattenförsörjningen var otillräcklig. Ingen sängbädd eller madrass var anskaffbar. Bränslet var knappt och måste samlas upp från de gröna buskarna på kopjes (små kullar) av folket själva. Ransonerna var extremt magra och när, som jag ofta upplevde, den faktiska utdelade kvantiteten underskred den föreskrivna mängden, innebar det helt enkelt hungersnöd. ”[3]

Lizzie van Zyl, besökt av Emily Hobhouse i koncentrationslägret i Bloemfontein 
Det mest nödställda Hobhouse var de undernärda barnens lidanden. Sjukdomar som mässling, bronkit, lunginflammation, dysenteri och tyfus hade invaderat lägret med dödliga resultat. De få få tält räckte inte för att hysa en eller flera sjuka personer, de flesta av dem barn. I samlingen Stemme uit die Verlede påminde hon om situationen för Lizzie van Zyl (c. 1894 - 9 maj 1901), dotter till en Boer-stridande som vägrade ge upp. Flickan dog i Bloemfontein-lägret. Enligt Hobhouse behandlades flickan hårt och placerades på de lägsta ransonerna. [Varför?] Efter en månad flyttades hon till det nya sjukhuset cirka 50 kilometer från koncentrationslägret och led av svält. Det gick inte att prata engelska, och hon märktes som en "idiot" av sjukhuspersonalen som inte kunde förstå henne. En dag började hon ringa efter sin mamma. En afrikansk kvinna, fru Botha, gick över för att trösta henne och för att berätta för henne att hon skulle träffa sin mor igen, men "avbröts brutalt av en av sjuksköterskorna som sa att hon inte skulle störa barnet eftersom hon var en olägenhet." [ 5] [6] [7]
När Hobhouse begärde tvål för folket fick hon höra att tvål var en lyx. Hon lyckades ändå efter en kamp att få det listat som en nödvändighet tillsammans med halm, fler tält och fler vattenkokare att koka dricksvattnet i. Hon delade ut kläder och försåg gravida kvinnor, som fick sova på marken, med madrasser, men hon kunde inte förlåta vad hon kallade
    ”Krassa manlig okunnighet, hjälplöshet och rörelse ... Jag gnuggar lika mycket salt i de ömma platserna i deras sinnen ... för det är bra för dem; men jag kan inte låta bli att smälta lite när de är mycket ödmjuka och erkänner att det hela är en allvarlig och gigantisk misstag och ger nästan olösliga problem, och de vet inte hur man ska möta det ... ”[3]
Hobhouse besökte också läger vid Norvalspont, Aliwal North, Springfontein, Kimberley och Orange River.

Fawcett-kommissionen
När Hobhouse återvände till England fick hon hård kritik och fientlighet från den brittiska regeringen och många av medierna, men lyckades så småningom få mer finansiering för att hjälpa offren för kriget. Den brittiska liberala ledaren vid den tiden, Sir Henry Campbell-Bannerman, fördömde vad han kallade ”barbarismens metoder”. Den brittiska regeringen gick så småningom överens om att inrätta Fawcett-kommissionen för att undersöka hennes påståenden, under Millicent Fawcett, vilket bekräftade hennes redogörelse för de chockerande förhållandena. Hobhouse återvände till Kapstaden i oktober 1901, fick inte landa och deporterades så småningom fem dagar efter ankomsten, utan anledning. Hon åkte sedan till Frankrike där hon skrev boken The Brunt of the War and Where it Fell on what she saw under the war. [Citat behövs]
Hon besökte Sydafrika igen 1903. Hon bestämde sig för att starta Boer-hemindustrier och att lära unga kvinnor snurra och väva när hon återvände 1905. Då hälsa, från vilken hon aldrig återhämtade sig, tvingade henne att återvända till England 1908. Hon reste till Sydafrika igen 1913 för invigningen av National Women's Monument i Bloemfontein men var tvungen att stanna vid Beaufort West på grund av hennes sviktande hälsa.
http://en.wikipedia.org/wiki/Emily_Hobhouse