Hebrew Origins of the Celtic Christian Church

Sprid kärleken

”Moderna historiker ignorerar helt och hållet orsaken till den stora romerska invasionen i Storbritannien när de hanterar de romerska invasionerna. Aldrig en gång nämner de Claudius Edikt eller förklarar att det var ett krig med religiös förintelse, som syftade till att krossa kristendomen vid källan. ”

Drama of the Lost Disciples (1961), George Jowett.

 

Applying the Trivium Method of Learning to this contentious issue, it seems appropriate to start with a selection of the most credible primary, secondary, modern and contemporary sources.

 

Vad var den ursprungliga formen av kristendomen, var och när upprättades den, av vem, varför och hur?

 

Enligt Percy E Corbet i Why Britain (1984):

”Julius Caesar efter sin kampanj i Storbritannien, 55 f.Kr., skrev med beundran över brittisk kultur, deras enastående karaktär och uppfinningsrikedom inom handel och hantverk. Han hänvisade förvånat till antalet befolkade städer, arkitekturen, lärande universitet och särskilt till deras religion med sin tro på själens odödlighet.

Julius Caesars kommentar om religion får en att undra över vad den förkristna brittiska religionen baserades på och denna fråga får oss att överväga Druidismens inverkan i Storbritannien.

Enligt Isabel Hill Elder, en författare om kelterna och tidig brittisk historia, Hu Gadarn Hyscion (Isaacson) son till Isaac, ledde ett parti av bosättare till Storbritannien 1800 f.Kr. Hon säger att datumet bekräftades av Dr. Gerald Hawkins i hans forskar i samband med Stonehenge som en astronomisk cirkel och att Sir Norman Lockyer, Edward Dallies och William Stukeley bekräftar att religionen i antikens Storbritannien var patriarkal. Hon berättar för oss att när den hebreiska religionen grundades av Abrahams och Mose ättlingar, med Levis stam avskild från både civil och religiös förvaltning i nationen (Israel) anlände små avdelningar därifrån ofta till Storbritannien och tog med sig Levitisk utveckling som de kallade "Sanningen". Denna beteckning ändrades aldrig i Storbritannien och Druid (Sanningen) och Druthin (Sanningens tjänare) behölls tillsammans med mottot (Sanningen mot världen) tills slutligen Druidism slogs samman med kristendomen som en helt naturlig sekvens. Hon säger att detta hände på samma sätt som kristendomen blev den naturliga och profeterade sekvensen för den hebreiska tron. ”

 

Från verk av Julius Caesar, (parallell engelska / latin) tr. WA McDevitte och WS Bohn [1869], Gallic Wars Book 5 [54BC]:

”Den inre delen av Storbritannien är bebodd av de av vilka de säger att det överlämnas av tradition att de föddes på själva ön: den maritima delen av dem som hade passerat från landet Belga i syfte att plundra och göra krig; nästan alla kallas med namnen på de stater från vilka de sprang, de gick dit, och efter att ha slagit krig, fortsatte de där och började odla länderna. Antalet människor är otaliga, och deras byggnader är oerhört många, för det mesta mycket som Gallierna: antalet boskap är stort. De använder antingen mässings- eller järnringar, bestämda med en viss vikt, som sina pengar. Tenn produceras i mittlandsregionerna; i sjöfart, järn; men mängden är liten: de använder mässing som importeras. Där, som i Gallien, finns virke av varje beskrivning, utom bok och gran. De anser inte att det är tillåtet att äta haren och hanen och gåsen; de föder emellertid upp dem för nöjen och nöje. Klimatet är mer tempererat än i Gallien, förkylningen är mindre allvarlig. ”

 

Gallic Wars Book 6 [53BC]:

”Men av dessa två ordningar är den ena för druiderna, den andra för riddarna. De förra är engagerade i saker som är heliga, uppför allmänheten och de privata offren och tolkar alla religionsfrågor. Till dessa tillgriper ett stort antal unga män för undervisning, och de [druiderna] är i stor ära bland dem. För de bestämmer att respektera nästan alla kontroverser, offentliga och privata; och om något brott har begåtts, om mord har begåtts, om det finns någon tvist om ett arv, om något om gränser, bestämmer samma personer det; de förordnar belöningar och straff; om någon, antingen i privat eller offentlig egenskap, inte har underkastat sig sitt beslut, förskjuter de honom från offren. Detta bland dem är det hårdaste straffet. De som har blivit så förbjudna uppskattas i antalet de fromma och de kriminella: alla undviker dem och undviker deras samhälle och konversation, så att de inte får något ont från sin kontakt; inte heller får dem rättvisa när de söker det, och inte heller ges någon värdighet åt dem. Över alla dessa druider presiderar man, som har högsta myndighet bland dem. Om någon person bland de övriga är framstående i värdighet efter hans död, lyckas han; men om det finns många lika, görs valet av druiderna. ibland kämpar de till och med om ordförandeskapet med vapen. Dessa samlas under en fast period av året på en invigd plats i Carnutes territorier, som räknas som den centrala regionen i hela Gallien. Varken alla, som har tvister, samlas från alla delar och underkastar sig sina förordningar och beslut. Denna institution ska ha utformats i Storbritannien och ha förts över från den till Gallien; och nu går de som vill få mer exakt kunskap om det systemet i allmänhet dit för att studera det. Druiderna går inte i krig och hyllar inte tillsammans med resten; de har undantag från militärtjänst och dispens i alla frågor. Framkallade av så stora fördelar, många anammar detta yrke av sig själva, och [många] skickas till det av sina föräldrar och relationer. De sägs där för att lära sig ett stort antal verser utantill; följaktligen kvarstår en del under träningen i tjugo år. De anser inte heller att det är lagligt att förbinda dessa att skriva, men i nästan alla andra frågor, i sina offentliga och privata transaktioner, använder de grekiska tecken. Den praxis tycks jag ha använt av två skäl; eftersom de varken önskar att deras läror ska avslöjas bland folkmassan eller de som lär sig att ägna sig mindre åt minnets ansträngningar och förlita sig på att skriva; eftersom det i allmänhet förekommer för de flesta män, att de i deras beroende av skrivning slappnar av sin flit i att lära sig grundligt och att de använder minnet. De vill prägla detta som en av sina främsta principer, att själar inte utrotas, utan passerar efter döden från en kropp till en annan, och de tror att män vid denna princip är i hög grad upphetsade att tappa, rädslan för döden bortses från. De diskuterar och förmedlar ungdomar många saker som respekterar stjärnorna och deras rörelse, respekterar omfattningen av världen och vår jord, respekterar tingenas natur, respekterar de odödliga gudarnas kraft och majestät. ”

 

Seutonius (69 - 122 e.Kr.) uttalade i Claudius liv:

"Han avskaffade fullständigt den grymma och omänskliga religionen för druiderna bland gallerna, som under Augustus bara hade förbjudits för romerska medborgare;"

 

Sozomen (400-450 e.Kr.) berättar i sin eccl. Hist .. lib. icv:

"Det är välkänt att stora Konstantin fick sin kristna utbildning i Storbritannien."

 

St. Gildas the Wise skrev på sjätte århundradet i sin erövring av Storbritannien och visade att den brittiska kristendomen grundades under det sista året av Tiberius Caesars regering, det vill säga 37 e.Kr.

”§8. Under tiden fick dessa öar, stela av kyla och frost, och i ett avlägset område av världen, avlägset från den synliga solen, ljusstrålarna, det vill säga Kristi heliga föreskrifter, den sanna solen, som visar hela världen sin prakt, inte bara från det tidsmässiga himmelsblåget, utan från himmelens höjd, som överträffar allt som är tidsmässigt, i den senare delen, som vi vet, av Tiberius Caesars regeringstid, genom vilken hans religion förökades utan hinder, och döden hotade till dem som störde sina professorer.

§9. Dessa ljusstrålar mottogs med ljumma sinnen av invånarna, men de tog ändå rot bland några av dem i mer eller mindre grad, fram till de nio års förföljelse av tyrannen Diocletian [303-11 e.Kr.], då kyrkorna hela tiden hela världen störtades, alla kopior av de heliga skrifterna som kunde hittas brändes på gatorna, och de utvalda pastorerna från Guds hjord slaktades tillsammans med sina oskyldiga får, så att inte en rest, om möjligt, kunde stanna kvar i några provinser för Kristi religion. ”

 

Den vördnadsfulla bedan, som skrev omkring 740 e.Kr., sade i sin kyrkliga historia:

"Britterna bevarade den tro som de hade fått under kung Lucius okorrumperad och fortsatte i fred och lugn fram till kejsarens Diocletianus tid."

 

Doomsday Book (Survey Folio, sidan 249b) säger:

”Domus Dei, i klostret Glastonbury, kallade vår Herres hemlighet. Denna Glastonbury-kyrka har i sina egna ville XII hudar som aldrig har betalat skatt. ”

 

Polydore Vergil (1470 - 1555 e.Kr.), lib. ii:

"Storbritannien, delvis genom Josef av Arimathea, delvis genom Fugatus och Damianus, var av alla kungariken det första som fick evangeliet."

 

Jesuitforskaren Robert Parsons erkänner i sin Three Conversions of England (1603) att:

"Den kristna religionen började i Storbritannien inom femtio år efter Kristi uppstigning."

 

Sir Henry Spelmans stater i Concilia, publicerad 1773 e.Kr.:

"Vi har rikligt med bevis för att detta Storbritannien av oss fick tron och det från Kristi lärjungar, strax efter Kristi korsfästelse."

Tertullian (c. 155-222A.D.) the theologian, wrote: “The extremities of Spain, the various parts of Gaul, the regions of Britain which have never been penetrated by Roman arms have received the religion of Christ.”
(Tertullian Def. Fidei, page 179)

Enligt Hengwst MSS, Geoffrey of Monmouth, Bk. XI, kap. XII, Humphrey Lloyd, 'Sebright' MSS; Abbot of Bangor Iscoed eller Bangor-on-Dee och skrev till biskopen i Rom på 7-talet:

"Vi önskar att älska alla män, men han som du kallar" påve "har inte rätt att göra sig till" faderns far "och det enda underkastelse vi kan ge honom är det som vi är skyldiga varje kristen."

 

Cadvan, prins av Wales, 610 e.Kr., uttrycker sig sålunda till abboten i Bangor om ämnet för ömsesidig exklusivitet mellan kyrkorna i Storbritannien och Rom:

”Alla människor kan ha samma sanning, men ändå kan ingen härmed dras till slaveri för en annan. Om Cymry trodde på allt som Rom tror, skulle det vara en lika stark anledning för att Rom skulle lyda oss som för att vi skulle lyda Rom. Det räcker för oss att vi lyder sanningen. Om andra män lyder sanningen, ska de därför bli underställda oss? Då blev Kristi sanning slaveri och inte frihet. ”

 

Nathanial Bacon (1593–1660 e.Kr.), uttalade i Englands regering:

”Britterna sa till Augustine att de inte skulle bli föremål för honom eller låta honom förvränga de gamla lagarna i deras kyrka. Detta var deras resolution, och de var lika bra som deras ord, för de behöll sin kyrkas frihet fem hundra år efter hans tid och var de sista av alla kyrkor i Europa som gav upp sin makt till det romerska odjuret. . . ”

 

Alford's Regia Fides Brittanica 1663, Vol. 1, s. 19:

"Den tro som adopterades av brittenas nation under vår Herres år 165 bevarades okränkt och i fridens njutning till kejsaren Diocletianus tid."

 

Sir William Blackstone, Kommentarer till Englands lagar 1765–1769, Vol. IV, s.105:

"Den forntida brittiska kyrkan av den som planterade var en främling för biskopen i Rom och alla hans låtsade myndigheter."

 

RW Morgan, St. Paul i Storbritannien, s. 111:

"Den brittiska kyrkan var representerad under hans [Konstantins] regeringstid av infödda biskopar vid Arles råd, 308 AD och Nice, 325 AD."

 

Från Lionel Smithett Lewis 'St. Joseph of Arimathea i Glastonbury (1922):

”Det är säkert att Storbritannien fick tron i den första åldern från de första avlopparna i Ordet. Av alla kyrkor vars ursprung jag har undersökt i Storbritannien är kyrkan Glastonbury den äldsta. ”

 

Isabel Hill Elder skrev i Celt, Druid and Culdee (1973):

”... i sju släktforskningslistor som visar hans stamtavla, visas Arviragus vara son till Cunobelinus och barnbarn till Lucius (i vars regeringstid kristendomen grundades som den nationella religionen); i stamtavlan enligt klassikerna, dvs. Julius Caesar, Tacitus, Suetonius, Dion Cassius och Orosius, visas Caractacus vara son till Cunobelinus; i Rom var Caractacus också känt av sin titel, Arviragus, och det hänvisas så till av poeten Juvenal. I stamtavlan enligt Tysilio och i de walesiska krönikorna visas Caractacus under hans titel Gueirdd (Justiciary), son till Cunobelinus och barnbarn till Lucius. Vidare framträder Caractacus i triaderna och några av de walesiska släktforskningarna som son till Bran och barnbarn till Lucius. Kli, en sammandragning av Brenhan, dvs 'kung', nämns i triaderna som 'kli den välsignade' (den välsignade kungen). Detta var beteckningen av Cunobelinus efter hans acceptans av kristendomen och hans avgång av kronan till förmån för hans tredje son, Caractacus. Kli den välsignade blev ärkedruiden av Siluria för att ägna resten av sitt liv åt kristendomen där druidismen började smälta samman.

[…] I nästan två århundraden hade Storbritannien varit befriat från det kejserliga Romets dominans; detta faktum gjorde det möjligt för den brittiska kyrkans anhängare vid denna tid att citera den andra kanonen för Konstantinopelrådet, som hölls år 381 e.Kr., som förordnade att kyrkorna som är utan det romerska riket skulle styras av sina forntida seder (papper i Ecclesiastic 'för april 1864 om Dr. Todds' St. Patrick ', Concilia Constantiano Theodore-Martin (Lovar), 1517). Men kanonen hölls inte tillräckligt av Augustine och hans efterträdare för att rättfärdiga den brittiska kyrkan i dess påstående.

Även om de doktrinära kontroverserna som delade brittiska och romerska kyrkor kan tyckas oviktiga för oss, visar de tydligt vårt ursprungliga kyrkliga oberoende och det envisa motståndet från våra kyrkofäder till påvliga anspråk på överhöghet (McCallum, 'History of the Culdees', s.60 , 61). Utöver alla frågor tillhör den nationella kyrkan Storbritannien den överlägsenhet som de gamla brittiska triaderna hävdade för att den var 'primär i förhållande till kristendomen.'

 

Drama of the Lost Disciples (1961), George F. Jowett:

”Det är intressant att notera att Bethany-gruppen som landade i Storbritannien aldrig kallades kristna av det brittiska prästadömet, inte ens senare när namnet var vanligt. De kallades "Culdees", liksom de andra lärjungarna som senare följde Josephian-uppdraget till Storbritannien. Det finns två tolkningar som ges till ordet "Culdee" eller "Culdich", båda orden rent av det keltisk-brittiska språket, den första betyder "vissa främlingar", och den andra som förklarats av Lewis Spence, som säger att "Culdee" härrör från 'Ceile-De', vilket betyder 'Herrens tjänare'. I båda fallen är betydelsen lämplig. Denna titel, som tillämpas på Josef av Arimathea och hans följeslagare, visar tydligt att de ansågs vara mer än vanliga främlingar. Namnet skiljer dem ut som någon speciell. Eftersom de anlände till Storbritannien på ett speciellt uppdrag med ett speciellt budskap kan vi i det här fallet med rätta acceptera titeln som är avsedd att identifiera dem som "vissa främlingar, Herrens tjänare" ... I de forntida brittiska triaderna, Joseph och hans tolv följeslagare kallas alla Culdees, liksom även Paul, Peter, Lazarus, Simon Zelotes, Aristobulus och andra. Det här är viktigt. Namnet var inte känt utanför Storbritannien och kunde därför bara ha tilldelats de som faktiskt hade bott bland brittiska Cymri. Namnet applicerades aldrig på någon lärjunge som inte var associerad med de tidiga brittiska uppdragen. Trots att Gallien var keltisk användes aldrig namnet där. Under senare år fick namnet Culdee en extra betydelse och betonade det faktum att Culdee Christian Church var den ursprungliga kyrkan på jorden. Namnet Culdee och Culdich höll fast vid den skotska kyrkan och dess prelater mycket längre än någon annanstans.

[...] Rig-Vedas, de forntida religiösa böckerna i Indien, skrevs 1500 f.Kr. och den Druidiska religionen daterade den för Indien, omkring 1800 f.Kr.

De vise männen i Indien registrerar Jesu besök bland dem och säger att han bodde i Nepal. De gör också flera hänvisningar till Storbritannien som ett stort centrum för religiöst lärande, därför skulle Jesus på flera punkter känna till det framträdande av Druidisk religiös visdom. Han skulle veta från sin farbror Joseph, som ofta besökte Storbritannien på sina tennbrytningsekspeditioner. Det var populär kunskap bland grekerna och romarna som befolkade starkt Judeen. Han skulle veta det från personlig kontakt med Storbritannien, som gjordes när hans farbror Joseph tog honom på sina sjöfartsresor till det landet. Östlig och västerländsk tradition hävdar att Jesus avslutade sina studier i Storbritannien. Detta kan vara möjligt. Druidiska universitet var vid den tiden de största i världen, både i storlek och närvaro med en lista över sextio stora universitet och en genomsnittlig närvaro på över sextio tusen studenter. (Gildas, 'Cottonian MS' och Morgan, 'Britain's History') Detta bekräftas av det grekiska och romerska vittnesbördet som säger att de adliga och rika i Rom och andra nationer skickade sina barn för att studera lag, vetenskap och religion i Storbritannien. ”

 

Från Bharath Khand från Bhavishya Purana (tros ha skrivits omkring 1500 f.Kr.):

”Uppenbarelsen av Gud som är evig, helig, medkännande och ger frälsning; som bor i vårt hjärta manifesteras. Han heter Yeesha (Jesus) Masih (Kristus). ”

 

I Varför Storbritannien? (1984) skrev Percy E. Corbett:

"William of Malmesbury antecknar i sin" De Antiquitate Glastoniae "att St. David AD 540, när han kom till Glastonbury för att återanvända den nya kyrkan, hade en dröm som ändrade sig. Under den första natten som S: t David sov på Glastonbury, visade Jesus sig för honom i en dröm som berättade för David att omfördelning var onödig och sade ”Han själv hade länge tidigare ägnat kyrkan till ära för sin mor och sakramentet borde inte vanhelgas. genom mänsklig upprepning.

För att upprätthålla den historiska början av kyrkan uppförde David en ny sten utöver den gamla kyrkan år 546 med en mässingstavla som lyder: - ”Guds första mark, de första helgonen i Storbritannien, uppkomsten och grunden för all religion i Storbritannien och de heligas gravplats. ”

 

William of Malmesbury skrev också om den ursprungliga kyrkan i Glastonbury:

”När det gällde vattelarbete åtnjöt det till en början något av himmelsk helighet även från grunden och utandade det över hela landet och hävdade överlägset vördnad. En modell av wattle-kyrkan finns i British Museum. ”

 

I sin allt men förlorade, History of Britain from the Flood to AD 700, skrev RW Morgan:

”Den romersk-katolska kyrkan har inga anspråk på att vara Storbritanniens primitiva eller apostoliska kyrka. Det kom in så sent som ett halvt sekel efter Saxon och fyra århundraden efter den nationella inrättandet av den infödda brittiska kyrkan. ”

 

Morgan fortsatte på sidan 37:

”När druidismen slog sig samman i kristendomen, blev dessa ritualer, festivaler och kanoniker de kristna kyrkans. Liten variation existerar mellan de moderna ceremonierna av religion, som bevittnat i en romersk-katolsk katedral, och de i Druidiska Storbritannien två tusen år sedan. Deras härledning från Druidism är inte mer tydlig än den slående kontrasten de presenterar för den primitiva kristendomens enkla och osmyckade ritual. Några av dessa observationer är vanliga för judendomen och druidismen - andra finns bara i druidismen. ”

 

På sidan 51 anser Morgan de misslyckade julianska invasionerna av Storbritannien, 55-54 f.Kr.:

”Konsekvenserna av att delta i den andra julianska invasionen, skickligt glansade och färgade som de är i kommentarerna från den romerska generalen, visar att både Rom och kontinenten betraktades som ett allvarligare misslyckande än det första .__

I nittiosju år vågade ingen romare igen att plantera en fientlig fot på vår ö. Och när den romerska örnen under Claudius än en gång utvidgade sina vingar till Storbritanniens stormiga vindar, var det när ingen annan fiende som inte erövrade mötte sitt öga från Eufrat till Gibraltar, och det imperium det symboliserade hade frihet att vända hela sina stora styrkor mot det enda fria folket i väst. ”

 

Morgan överväger sedan den misslyckade Claudian-invasionen, inklusive den slutliga utvisningen av romarna från Storbritannien 86 e.Kr.:

”Den Claudianska invasionen som påbörjas här, 43 e.Kr., och avslutades efter ett krig av fyrtiotre års varaktighet med fluktuerande framgång, vid utvisning av romarna från Storbritannien, 86 e.Kr., är anmärkningsvärt för arvet av skickliga kommandrar. produceras av den på båda sidor. Storbritannien under denna period tjänade samma syfte för Rom som Hindustan har gjort under det senaste århundradet för Storbritannien - det var barnkammaren för att höja generaler och upprätthålla effektiviteten i hennes trupper. Med undantag för Corbulos kampanjer, i Tyskland (47 AD) och Armenien (58 AD) och erövringen av Dacia som genomfördes i en kampanj (86 AD), engagerade inga andra utländska fientligheter uppmärksamheten hos de romerska vapen . Kejsarna hade frihet att rikta hela imperiets kraft mot denna ö ensam - ett faktum eftersom det noggrant har ignorerats av de romerska historikerna, så det väcker ingen överraskning att det inte borde ha observerats av de moderna författarna som kan se inget brittiskt i dessa heroiska gamla tider utom genom det fientliga och förvrängande mediet av romerska ögon. ”

 

Om den ovanstående grammatiken eller till och med vissa delar av den visar sig vara korrekt, trots vissa fel och utelämnanden, verkar det logiskt att dra slutsatsen att kristendomen i sin ursprungliga form mycket väl kan ha varit en naturlig följd av den forntida brittiska Druidiska religionen, som var epitomized genom tron på själens odödlighet, vikarierande försoning och den bardiska maximin, Sanningen mot världen, medan epicentret verkar ha varit de västra öarna i de länder som nu kallas Irland och Skottland.

 

Det verkar också något uppenbart, trots århundraden av förvirring, förvirring och bedrägeri, att den antika kyrkan i Culdees eller kaldeerna i Ur kan ha varit prototypen för den apostoliska kristna kyrkan i Storbritannien, som föregår St. Augustines försök att införa katoliken. tron på britterna i mer än ett halvt årtusende, med tanke på det överflöd av trovärdiga källor som hävdar att kristendommens främsta säte etablerades i Glastonbury, året som nu kallas 37 e.Kr., medan St. Augustines korståg började 597 e.Kr.

Dessutom, om avdraget från William Comyns Beaumont i Storbritannien - Key to World History visar sig vara korrekt, då åtminstone tills det jämnades till marken omkring 135 e.Kr. av kejsare Hadrian, Jerusalem, där Joseph tros ha behållit ett hem och högt kontor, var den heliga staden som byggdes på den plats som vi nu känner till Edinburgh i Skottland, som i biblisk tid var känd som Judea. Detta ämne, tillsammans med frågan om Kristus existens, kommer att diskuteras i detalj i efterföljande artiklar.

När det gäller vem som grundade kristendommens ursprungliga säte verkar det troligt att den ursprungliga kyrkan grundades på Islands of Britain, men detaljerna om vem som grundade den är fortfarande mindre säkra. Även om det finns många påståenden om att Josef av Arimathea och de främsta lärjungarna av Kristus och / eller Kristus själv byggde den ursprungliga kattkyrkan i eller nära Glastonbury, verkar det mer än troligt att den grundades av dem som ansågs vara kuldeer eller kaldeare av de gamla britterna.

 

Många har missförstått termen ”Culdees”. På grund av detta har Culdees ortodoxa kyrka följande definitioner i bilagan till många av våra publikationer:

CULDEES
(Quidam advanae - 'vissa främlingar' - gammalt latin. På senare latin, "Culdich" eller Anglicised, "Culdees.") (E. Raymond Capt, "The Traditions of Glastonbury", s. 41
När Joseph och Betania-gruppen landade på öarna, och även senare lärjungar som skulle komma från Gallien, kallades de inte kristna, utan snarare '' Culdees '', vilket betyder 'vissa främlingar', som härstammar från 'Ceile De', vilket betyder ' Herrens tjänare '. I de forntida brittiska triaderna kallas Joseph och hans tolv följeslagare som Culdees, liksom Paul, Peter, Lazarus, Simon Zelotes, Aristobulus och andra som går, och namnet är inte känt utanför Storbritannien. Det tillskrivs Cymric, och även om Gallien var keltisk användes aldrig namnet "Culdee" där.
Under senare år betonade ordet Culdee att det var den 'Culdee' kristna kyrkan som var den ursprungliga kyrkan på jorden. Det kallades Culdee Church så sent som 939 AD, i kyrkodokument vid Saint Peter's Church, York. Enligt uppgifter kallades Canons of York Culdees så sent som kung Henry II (1133-1189 AD). I Irland hette ett helt län så. Den skotska kyrkan var där den senaste användningen av namnen 'Culdee' och 'Culdish' hittades. De första konvertiterna från Culdees eller 'judiska flyktingar' var Druiderna i Storbritannien.
 
Från boken
“Celt, Druid and Culdee” (1973)
förbi
Isabel Hill Elder
Att spåra Culdees historia från St. Columbas dagar är en relativt lätt uppgift. att hitta sitt ursprung är svårare. I den minutundersökning som en sådan undersökning involverar namnet Culdee upptäcks det ha ett helt annat ursprung än det som vanligtvis tilldelats det.

Oklarheten om Culdich (Anglicized Culdees) ursprung har lett till att många författare antar att deras namn härstammar från deras liv och arbete. Tolkningarna 'Cultores Dei' (Guds tillbedjare) och 'Gille De' (Guds tjänare) är geniala men går inte långt för att lösa problemet. Culdich är fortfarande i bruk bland några av Gael, av Cultores Dei och Gille De de vet ingenting. (1)
John Calgan, den berömda hagiologen och topografen, översätter Culdich 'quidam advanae' - vissa främlingar (2) - särskilt främlingar på avstånd; detta verkar vara en oförklarlig tolkning av namnet för dessa tidiga kristna om det inte var för uttalandet av Freculphus (3) att vissa vänner och lärjungar av vår Herre, under förföljelsen som följde hans uppstigning, fann tillflykt i Storbritannien år 37 AD. ( 4) Vidare är här den starka, oföränderliga traditionen i västra England för ankomsten till detta land i de tidiga dagarna e.Kr. av vissa 'judiska flyktingar'. Det verkar omöjligt att undvika slutsatsen att Colgans Culdich, "vissa främlingar", var en och samma med dessa flyktingar som fann asyl i Storbritannien och mottogs gästvänligt av Arviragus (Caractacus), kung av västbritterna eller Silures och tillfälligt bosatte sig i en Druidisk högskola. Mark till tolv hudar eller plogar, på vilka de byggde den första kristna kyrkan, överlämnades till dem i gratis gåva av Arviragus. Denna mark har aldrig beskattats. Av de tolv hudar som Arviragus tilldelat denna kyrka levererar Domesday Survey, AD 1088, konformation. 'Domus Dei, i det stora klostret i Glastonbury. Denna Glastngbury-kyrka har i sin egen villa XII hudar som aldrig har betalat skatt. (5)
I Spelmans 'Concilia' (6) är en gravyr av en mässingsplatta som tidigare fästes på en kolumn för att markera den exakta platsen för kyrkan i Glastonbury. (7) 'Guds första mark, de första marken för de heliga i Storbritannien, uppkomsten och grunden för all religion i Storbritannien, de heligas gravplats. '(8) Denna tallrik grävdes upp i Glastonbury och kom i Spelmans ägo.
Från en 'bevismassa' som William av Malmesbury studerade noggrant, var antiken i kyrkan Glastonbury obestridlig. Han säger:
'Från sin antikhet, som urskiljning, kallad "Ealde Chirche", det vill säga den gamla kyrkan i vattnet i början, åtnjöt något av himmelsk helighet, till och med från dess grundval, och andades ut det över hela landet och hävdade överlägset vördnad, även om strukturen var genomsnittlig. Därför samlades här hela stammar av lägre ordningar och trängde alla vägar; därav samlades de överdådiga, avyttrade av deras pompa; därav blev det den trånga bostaden för religiösa och litterära. För, som vi har hört från män i äldre tider, tog Gildas, en historiker, varken olärd eller inelegant, fängslad av platsens helighet, sin vistelse i en serie år. Denna kyrka är alltså verkligen den äldsta jag är bekant med i England, och från denna omständighet härstammar från dess namn. Dessutom finns det dokument av ingen liten kredit, som har upptäckts på vissa platser, med följande effekt: Inga andra händer än de av Kristi lärjungar uppförde kyrkan i Glastonbury…. för om aposteln Phillip sträckte sig till gallerna, som Freculphus berättar i fjärde kapitlet i sin andra bok, kan man tro att han också planterade ordet på den båda sidan av kanalen. '(19)
Kuldeernas första konvertiter var druider. Druiderna i Storbritannien, i att anamma kristendomen, fann inga svårigheter att förena undervisningen från Culdees, eller 'judiska flyktingar', med sin egen lära om det eviga livets uppståndelse och arv. Många författare har kommenterat den anmärkningsvärda slumpen som fanns mellan de två systemen - Druidism och kristendom. (Bland de Druidiska namnen på den Högsta Guden som de använde före införandet av kristendomen var termerna: 'Distributör', 'Governor', 'The Mysterious One', 'The Wonderful', The Ancient of Days ', termer strikt av Gamla testamentets ursprung. (10)
Taliesen, en bard från 600-talet, förklarar:
'Kristus, Ordet från början, var från början vår lärare, och vi förlorade aldrig hans undervisning. Kristendomen var en ny sak i Asien, men det fanns aldrig en tid då Druiderna i Storbritannien inte hade sina läror. '(11)
Från 'Cclesry and Antiques' av Cymry lär vi oss att de siluriska druiderna omfamnade kristendomen vid dess första utfärdande på dessa öar, och att de till sin rätt uteslutande valdes till kristna ministrar, även om deras anspråk på nationella privilegier som sådan inte var slutligen sanktionerade fram till Lles ap Coels regering (Lucius), AD 156. Trots detta erkändes alla bardiska privilegier och immuniteter enligt lag före denna kung.
‘And those Druids that formerly had dominion of the Britons’ faith become now to be helpers of their joy and are become the leaders of the blind, which through God’s mercy hath continued in this Island ever since through many storms and dark mists of time until the present day.'(12)
En walesisk triad nämner Amesbury (Avebury) i Wiltshire som en av de tre stora Druidic 'Cors' eller colleges i Storbritannien, och en av de tidigaste som konverterades till kristna användningar. I kyrkan som var knuten till denna högskola fanns det två tusen fyrahundra 'heliga', det vill säga det fanns hundra för varje timme på dagen och natten i rotation, och fortsatte att berömma Gud utan uppehåll. Detta sätt att dyrka var mycket vanligt i den tidiga kyrkan. (13)
Den kristna kungen Lucius, tredje i härkomst från Winchester, och sonson till Pudens och Claudia (14) byggde den första predikanten på platsen för en Druidic Cor i Winchester, och vid ett nationellt råd som hölls där i AD156 etablerade kristendomen den nationella religionen som naturlig efterträdare till Druidism, när det kristna ministeriet infördes i alla rättigheterna i den Druidiska hierarkin, inklusive tionde. (15)
Övergången från Druidism var inte enbart godtycklig handling av kungen, för enligt den Druidiska lagen fanns det tre saker som krävde nationens enhälliga omröstning: Deposition av suveränen, upphävande av lag, införande av nyheter i religionen . (16)
Archbishop Usher quotes twenty-three authors, including Bede and Nennius, on this point and also brings in proof from ancient British coinage.(17)
So uncontested was the point that at the Council of Constance it was pleaded as an argument for British precedence.
'' Det finns många omständigheter '', skriver Lewis Spence, '' kopplade till kuldeerna för att visa att om de utövade en art av kristendom, behöll deras doktrin fortfarande en stor del av den druidiska filosofin, och att de verkligen var de direkta ättlingarna till den druida kasten ....
Kuldeerna som bodde på Iona och bekännde Columbas styre var kristna druider och blandade med sin tro ett stort element i den forntida druidiska kultusen. . . . Men all sin kraft tillskrev de Kristus - Kristus är min druid, sade Columba. '(18)
Toland säger att:
'... Druidical college of Derry omvandlades till ett Culdee-kloster. I Wales upphör druidism att utövas i slutet av det FÖRSTA århundradet, men långt efter tillkomsten av St.Patrick följde Irlands huvudmonarker Druidism ... Laegaire och alla Irlands provinskungar gav dock varje man fri frihet att predika och bekänna den kristna religionen om han ville göra det. '' (19)
De kumulativa bevisen från tidiga historiker lämnar ingen skugga av tvivel om att Storbritannien var ett av de första, om inte DET FÖRSTA landet som fick evangeliet, och att de apostoliska missionärerna var viktiga för att påverka förändringen genom vilken den inhemska religionen av druidism gick samman i kristendomen. (20)
Det är en anmärkningsvärd omständighet att även om statyer av gudar och gudinnor råder över de hedniska platserna för egyptiska, grekiska, romerska, hinduiska och andra avgudadyrkor har INTE en VESTIGE av en avgud eller en bild hittats i Storbritannien.
Om Mithraism argumenteras för att bestrida detta uttalande bör det observeras att inkräktare inte var fria från avgudadyrkan. Mithra-dyrkan var en romersk import. Brittarna var helt fria från alla former av avgudadyrkan; de antog aldrig Mithraism. Druidenes åkallande var EN ALL-helande och räddande kraft. Kan vi bli förvånade över att de så lätt anammade Kristi evangelium?
Ytterligare stöd för det tidiga införandet av kristendomen till Storbritannien samlas från följande mycket olika källor:
EUSEBIUS of Ceasarea talar om apostoliska uppdrag till Storbritannien som berömda frågor. 'Apostlarna passerade bortom havet till de öar som heter Brittanic Isles.' (21)
TERTULLIUS i Carthage, AD208, förkroppsligandet av den högsta lärandet i den tiden, berättar att den kristna kyrkan under det andra århundradet sträckte sig till 'alla gränser för Spanien, och de olika nationerna i Gallien och delar av Storbritannien oåtkomliga för romarna men underkastad Kristus. '(22)
ORIGEN, under det tredje århundradet säger: 'Herrens makt är hos dem som i Storbritannien är separerade från våra kuster.' (23)
`` Från Indien till Storbritannien '', skriver St.JEROME, AD378, `` alla nationer resungar med Kristi död och uppståndelse. '' (24)
ARNOBIUS, om samma ämne, skriver: 'Så snabbt går Guds ord att hans ord inom några år är dolt varken för indianerna i öst eller från britterna i väst.' (25)
CHRYSOSTOM, patriark av Konstantinopel, AD402, levererar bevis med dessa ord: 'De brittiska öarna som ligger bortom havet och som ligger i havet, har fått ordets dygd. Kyrkor finns där och altare uppförda. Även om du skulle gå till havet, till de brittiska öarna, där borde du höra alla män överallt diskutera saker ur Skrifterna. '' (26)
GILDS, den brittiska historikern, som skrev i AD542, säger: 'Vi vet verkligen att Kristus, den sanna solen, gav sitt ljus, kunskapen om sina föreskrifter, vår ö under det sista året av Tiberias Caesars regeringstid, AD37.' (27)
Sir HENRY SPELMAN säger: 'Vi har rikliga bevis för att detta Storbritannien av oss tog emot tron och det från Kristi lärjungar själv strax efter korsfästelsen', (28)
POLYDORE VERGIL konstaterar: 'att Storbritannien var av alla riken det första som fick evangeliet'. (29)
Det faktum att Lucius grundade kristendomen som statsreligion utesluter påståendet från den latinska kyrkan till detta framträdande. Att denna tidiga etablering erkändes utanför Storbritanniens gränser uttrycks väl av Sabellius, AD250. 'Kristendomen uttrycktes privat någon annanstans, men den första nationen som förkunnade den som sin religion och kallade sig kristen, efter Kristi namn, var Storbritannien'. (30) och Ebrard säger: 'Storbritanniens ära består inte bara i detta , att hon var det första landet som i nationell egenskap offentligt bekände sig kristen, men att hon bekände detta när det romerska riket själv var hedniskt och en grym förföljare av kristendomen. '
Författaren till 'Vale Royal' säger: 'Den kristna tron och dopet kom till Chester under Lucius, brittens kung, troligen från Cambria, cirka AD140.' (31)
Missionärer sägs ha kommit från Glastonbury, bara trettio mil bort, för att instruera Druiderna i Amesbury i den kristna tron. När druiderna adopterade och predikade kristendomen förvandlades deras universitet till kristna högskolor och druidprästerna blev kristna ministrar; övergången var en naturlig övergång till dem.
På Giraldus Cambrensis tid (tolfte århundradet), som ett resultat av den romersk-katolska läran, var martyrskap och celibat mycket överskattade, och man ansåg att det var en smäd för druiderna att ingen av deras heliga hade "cementerat" kyrkans grund deras blod, alla är bekännare, och inte någon som får martyrdomens krona. (32)
En absurd anklagelse som skyller på folket för deras rimlighet, måttlighet och mänsklighet och beskattar de nya konvertiterna för att inte provocera förföljelse för att vinna martyrskap.
Det hävdas inte att varje enskild druid och bard accepterade kristendomen vid sin första utfärdande i Storbritannien Även efter att kristendomen hade blivit en nationell religion behöll småkungar, prinsar och adeln i många fall druider och bards. Druidismen upphörde inte helt förrän nästan tusen år efter Kristus.
Hade den stora samlingen av brittiska arkiv och MSS deponerats i Verulum så sent som AD860 kom ner till vår tid, skulle ovärderligt ljus ha kastats på detta som på många andra ämnen av infödd intresse.
Vi läser i en historisk uppsats, 'The Ancient British Church', av pastor John Pryce, som tilldelades priset vid National Eisteddfod 1876, dessa ord:
'' I detta avlägsna hörn av jorden (Storbritannien), avskuren från resten av världen, utan förekommande förutom av köpmän från Galliens motsatta kust, förbereddes ett folk som bara förmedlade till det romerska sinnet tanken på otämd hårdhet för Herre. De gudomliga logotyperna förutspådde sig själva från början och långt ifrån arbetet till ett huvud, och avslöjade sig själva för dem i Kristi person, som förverkligandet av deras sökande instinkter och uppfyllandet av deras högsta förhoppningar. Det skulle vara svårt att tänka sig att kristendomen predikas för något folk för första gången under mer gynnsamma förhållanden. Det fanns knappast något inslag i deras nationella karaktär där det inte skulle hitta ett ackord som svarade och vibrerade vid dess beröring. Deras var inte den grekiska skeptiska tanken eller den förslitna civilisationen hos romaren, som till och med kristendomen misslyckades med att snabba upp i livet, utan en religiös, impulsiv fantasi - barn i känsla och kunskap, och möter därför mottagarna av de goda nyheterna. av himmelriket.
För ett folk vars känsla av framtida existens var så uppslukande att dess upplevelse nästan för djupt kändes av dem, skulle predikandet av Jesus och uppståndelsen tilltala med oemotståndlig kraft. Det fanns ingen våldsam skilsmässa mellan den nya läran och deras egna druider, och de uppmanades inte heller så mycket för att vända sin forntida tro för att lägga den för en fullständigare och mer fullkomlig uppenbarelse.
Den svenska poeten Tegner har i 'Frithiofs Saga' föreställt sig glimtarna från evangeliets daggry, då han beskrev den gamla prästen som profeterande
'Hela hagel, ni generationer ännu ofödda
Än oss mycket lyckligare; ni ska en dag dricka
Den tröstkoppen, och se
Sanningens fackla lyser upp världen,
Ändå föraktar vi inte; ty vi har sökt
Med allvarlig iver och oövervakat öga,
För att fånga en stråle av det eteriska ljuset,
Alfader är fortfarande en, och fortfarande densamma;
Men många är hans gudomliga budbärare. '
1. Pastor T. McLauchlan, 'The Early Scottish Church', s.431.
2. Trias Thaumaturga, s.156b.
3. Freculphus apud Godwin, s.10. Se Hist. Lit., II, 18.
4. Baronius tillägg. ann. 306. Vatikanstaten MSS. Nova Legenda.
5. Domesday Survey Fol., S.449.
6. Se Epistolae ad Gregorium Papam.
7. Se Joseph of Arimathea, av Rev.L.Smithett Lewis.
8. Concilia, Vol.I, s.9.
9. Malmes., 'Kungarnas historia', s. 19,20.
10.G.Smith, 'Religion of Ancient Britain', kap. II, s.37.
11. Morgan, 'St. Paul i Storbritannien', s.73.
12.Nath. Bacon, 'Laws and Government of England', s.3.
13.Baronius ad Ann 459, ex. Actis Marcelli.
14. Moncaeus Atrebas, 'In Syntagma', s.38.
15.Nennius (ed.Giles), s.164. Llandaus bok, s. 26,68,289.
16. Morgan's 'British Cymry.'
17.Ussher (ed.1639), s.5,7,20.
18. 'The Mysteries of Britain', s.62,64,65.
19.Dudley Wright, 'Druidism', s.12.
20. Holinshed, 'Chronicles', s.23.
21. 'De Demostratione Evangelii,' Lib. III.
22. 'Avdelning Judaeos', kap. VII. Def.
Fidei, s.179.
23.Origen, 'Hom. VI i Lucae. '
24.'Hom. i Jesaja, 'kap.
LIV och Epist. XIII ad Paulinum.
25. 'Ad Psalm,' CXLV, III.
26. Chrysostom, 'Orat O Theo Xristos.'
27. 'De Excidio Britanniae,' Sekt. 8, s.25.
28.'Concilia, 'fol., S.1.
29.Lib. II.
30. märke. Enno, Lib. VII, kap. V.
31. King's 'Vale Royal', Bk. II, s.25.
32. topograf. Hibern Distinct. III, kap. XXIX.

Lämna ett svar