Van de sabbatdienst, een onthullende preek van de dagelijkse lezing voor 17 februari 2018

Verspreid de liefde

Zoals gesyndiceerd LIVE elke sabbat, een expositie van de avondlezing (van de avonddienst).

We zijn wekelijks (en ook enkele extra dagen) beschikbaar en online voor volledige deelname aan de chatroom op orthodoxchurch.nl, christsassembly.com, facebook.com en via de hoofd-url op http://www.talkshoe.com/talkshoe/web/talkCast.jsp?masterId=73940&cmd=tc

Psalmodie: Psalm 89 en Psalm 160

Eerste lezing: Jeremia 4.1-18

'Als u wilt terugkeren, o Israël, zegt de Heer, keer dan terug naar mij; en als u uw gruwelen uit mijn ogen wilt wegdoen, dan zult u niet verwijderen. En u zult zweren: de Heer leeft in waarheid, in het oordeel. en in gerechtigheid; en de heidenen zullen zich in hem zegenen, en in hem zullen zij roemen; want zo zegt de Heer tot de mannen van Juda en Jeruzalem: Breek uw braakliggende grond af en zaai niet tussen de doornen; besnijdt u voor de Heer en neemt weg. de voorhuid van uw hart, gij mannen van Juda en inwoners van Jeruzalem! opdat mijn grimmigheid niet zal uitgaan als vuur, en zal verbranden, zodat niemand het kan blussen vanwege het kwaad uwer daden. Verklaart u in Juda en verkondigt in Jeruzalem; en zeg: Blaas op de bazuin in het land; roep, vergader samen en zeg: Verzamel u, en laat ons naar de verdedigde steden gaan; zet de standaard op naar Sion: trek u terug, blijf niet, want ik zal kwaad van de noorden, en een grote vernietiging. De leeuw is opgekomen uit zijn struikgewas, en de vernietiger van de heidenen is onderweg; hij is uit zijn plaats gegaan om uw land woest te maken; en uw steden zullen verwoest worden, zonder inwoner; want deze omgordt u met zakken, klaagt en huilt; want de hevige toorn des HEEREN is niet van ons afgekeerd; en het zal te dien dage geschieden, zegt de Here. , dat het hart van de koning zal vergaan, en het hart van de vorsten; en de priesters zullen versteld staan, en de profeten zullen zich verwonderen; toen zei ik: Ach, Heer God! Voorwaar, gij hebt dit volk en Jeruzalem zeer bedrogen, zeggende: gij zult vrede hebben; terwijl het zwaard tot de ziel reikt; op dat moment zal er tot dit volk en tot Jeruzalem gezegd worden: Een droge wind van de hoge plaatsen in de woestijn naar de dochter van mijn volk toe, niet om te waaien of te reinigen, zelfs een volle wind uit die plaatsen zal tot mij komen; nu zal ik ook tegen hen vonnis zeggen; zie, hij zal opkomen als wolken, en zijn wagens zullen zijn als een wervelwind; zijn paarden zijn sneller dan arenden. Wee ons! want wij zijn bedorven. o Jeruzalem, was uw hart van goddeloosheid, opdat gij behouden wordt. Hoelang zullen uw ijdele gedachten in u blijven, want een stem verkondigt van Dan, en verkondigt verdrukking van de berg Efraïm; maakt gij melding aan de volken; zie, verkondig tegen Jeruzalem, dat wachters uit een ver land komen, en hun stem laten horen tegen de steden van Juda. Als bewakers van een veld zijn zij rondom tegen haar; want zij is tegen Mij in opstand gekomen, zegt de Heer. Uw weg en uw handelingen hebben u deze dingen gebracht; dit is uw boosheid, want het is bitter, omdat het tot uw hart reikt.
Magnificat Ofwel het Magnificat (als volgt) of Cantate Domino (Psalm 98) wordt gezegd of gezongen. 1 Mijn ziel verheerlijkt de Heer; en mijn geest verheugt zich in God, mijn Heiland. 2 Want hij heeft gezien: de nederigheid van zijn dienstmaagd. 3 Want zie, van nu af aan: alle geslachten zullen mij gezegend noemen. 4 Want de machtige heeft mij groot gemaakt; en heilig is zijn naam. 5 En zijn barmhartigheid is over hen die hem vrezen: van geslacht tot geslacht. 6 Hij heeft kracht getoond met zijn arm; hij heeft de hoogmoedigen verstrooid in de verbeelding van hun hart. 7 Hij heeft de machtigen van hun zetel afgezet, en heeft de nederigen en zachtmoedigen verhoogd. 8 Hongerigen heeft Hij met goed gevuld, en rijken heeft Hij met lege handen weggestuurd. 9 Hij gedenkend aan zijn barmhartigheid heeft zijn knecht Israël holt; zoals hij beloofd heeft aan onze voorvaders, Abraham en zijn zaad in eeuwigheid. Luke 1.46-55 Geprezen zij de Vader en de Zoon: en de Heilige Geest; zoals het was in het begin, is nu en zal altijd zijn: wereld zonder einde. Amen.

 

Lezen van het Nieuwe Testament

Tweede lezing:

John 4.43-einde

“Nu, na twee dagen vertrok hij vandaar, en ging naar Galilea. Want Jezus zelf getuigde dat een profeet geen eer heeft in zijn eigen land. Toen hij in Galilea kwam, ontvingen de Galileeërs hem, nadat ze alles hadden gezien wat hij had gezien. te Jeruzalem op het feest, want zij gingen ook naar het feest; dus kwam Jezus wederom in Kana in Galilea, waar hij het water wijn maakte. En er was een zekere edelman, wiens zoon ziek was in Kapernaüm; toen hij hoorde dat Jezus uit Judea naar Galilea was gekomen, ging hij naar hem toe, en smeekte hem dat hij zou komen en zijn zoon zou genezen. Toen zei Jezus tegen hem: Als je geen tekenen en wonderen ziet, zul je niet geloven. De edelman zei tegen hem: Heer, kom naar beneden voordat mijn kind sterft. Jezus zei tegen hem: Ga heen; uw zoon leeft. En de man geloofde het woord dat Jezus tot hem had gesproken, en hij ging heen; en terwijl hij nu afdaalde, ontmoetten zijn dienaren hem en vertelden hem, zeggende: Uw zoon leeft; en hij vroeg hun het uur waarop hij begon te verbeteren. En zij zeiden tot hem: Gisteren op het zevende uur verliet de koorts hem; dus de vader wist dat het op hetzelfde uur was, waarin Jezus tot hem zei: Uw zoon leeft, en hijzelf geloofde, en zijn hele huis. is opnieuw het tweede wonder dat Jezus deed, toen hij uit Judea naar Galilea kwam. "

 

Gecombineerde heiligen werden op 17 februari geëerd en herdacht:

Merk op dat deze heiligen allemaal sabbatvierders waren: http://christsassembly.com/2015/05/honoring-of-the-sabbath-in-the-historic-orthodox-church/

Gevierd op de oude kalender (of 4 februari op de nieuwe kalender)

Westerse heiligen vóór het schisma gevierd op 17 februari (of 4 februari op de nieuwe kalender)