Columbanus en de Keltische kerk, Quartodeciman (14-20 Nisan) Viering van Pasen / Pascha

Verspreid de liefde

Door de eeuwen heen is de Keltische kerk blijven strijden tegen de voetstappen van Rome tegen de Bijbelse feesten op de Bijbelse dagen waarvan God zei dat ze "voor altijd" zijn en zullen blijven zoals geboden "feesten van God" (geen feesten van de joden maar "feesten van YAHWEH). ”Is de enige context die“ voor altijd ”is in Leviticus 23 enz.), Zelfs nadat hemel en aarde voorbij zijn gegaan (Matt. 5: 17-19).

Columbanus de Culdee, en zijn volgende discipelen stichtten talrijke pre-Benedictijnse Culdean-kloosters in heel West-Europa, zoals Luxeuil.

Dit kalenderprotest werd voor het eerst populair in de oosterse kerk van de tweede eeuw in Efeze en heel Anatolië (onder Polycarpus en Polycrates, die beweerden in rechtmatige opvolging en traditie te zijn zoals hen werd overhandigd door Johannes de Apostel). Later had een Romeinse paus hen geëxcommuniceerd. en al hun ondergeschikte bisschoppen in heel Anatolië en een groot deel van de wereld.

Een opvallend kenmerk waarvan bekend is de Keltische (Culdean) kerk is de verdediging geweest van het ware Bijbelse Pasen dat landt op dezelfde dagen als het Hebreeuwse Pascha (14-20 Nisan). In plaats van een commerciële benadering te volgen, en in plaats van zich alleen maar aan Rome te onderwerpen omdat het Rome is, heeft de Keltische kerk op dit punt standgehouden. Vanaf de eerste eeuw nam de Keltische kerk (Ierland, Schotland, Engeland en Frankrijk) herhaaldelijk afstand van de Westerse en Roomse kerk, en richtte zich meer op de Oosterse kerk.

Columbanus, ook wel bekend als de duif van de kerk, is onze bekendste stichter van de Keltische kerk op het continent. Hij voerde, net als zijn voorgangers en opvolgers eeuwenlang, een fel debat met de paus. In zijn geval paus Gregory, over de punten. Dit concentreerde zich voornamelijk op de zaken van de juiste viering van Pasen op de Bijbelse Hebreeuwse manier.

Terwijl de Romeinse paus nieuwe verdeeldheid creëerde, promootte Columbanus de orthodoxe eenheid door het bijbelse paasfeest van Pasen te bevorderen. De Keltische viering wordt ook wel de Quartodeciman-viering van Pasen genoemd.

Columbanus had zich in zijn brieven aan de paus gericht op de Schrift die de correcte Hebreeuwse viering van Pasen verplichtte. Het verbaasde hem dat de paus zijn enige reden zou gebruiken om Pasen op de verkeerde datum te houden, namelijk dat het niet op een "Joodse" dag belandt. Columbanus citeerde niet alleen de Schrift om de Keltische viering van Pasen te ondersteunen, maar ook talloze kerkvaders. Hij noemde de Didascalia niet, maar zei wel dat de paus tegen de heilige Hiëronymus en anderen zou ingaan.

De Didascalia (of Apostles Constitutions) is een geweldig voorbeeld dat laat zien dat zelfs soms de Joden de onjuiste vooraf berekende dagen volgen. Het vermeldt alleen de nieuwe maan nadat de equinox gevolgd zou moeten worden. Hoe vaak ook Joden volgden de nieuwe maan ervoor, of een andere vooraf berekende versie van de kalender. Anders, als de equinox niet in de gaten wordt gehouden, vervalt de mogelijkheid om op de verkeerde dagen meerdere feesten tegen de Schrift te vieren, waarvan de Bijbel zegt dat dit maar één keer per jaar kan worden gedaan, zoals bij verzoening. Sommigen vinden een nieuwe betekenis in de wetenschap dat Christus werd gekruisigd als ons grote Paschalam, zoals overal in de Bijbel wordt vermeld. Het op een andere dag vieren is niet gerechtvaardigd. Verschillende bronnen zeggen dat de Romeinse dag de oude voorchristelijke heidense dag van de heidenen was.

Het wordt herhaaldelijk belangrijk herhaald in het Oude en Nieuwe Testament van de Bijbel. Christus zei dat zelfs nadat de hemel en de aarde voorbij zijn gegaan, geen jota of tittel van Gods wetten zal verdwijnen. Zelfs niet nadat de honderden nationale wetten eindelijk zijn vervuld die alleen van toepassing zijn op naties, kan er nog steeds niets van de wet overgaan, totdat hemel en aarde voorbijgaan en ook alle profetieën zijn vervuld (zie Mattheüs hoofdstuk 5 :).

Daarom volgde alleen de Keltische kerk een bijbelse feestdatum.

Columbanus had ook de bisschoppen Polycarpus en Polycrates van Efeze kunnen aanhalen, hoewel hij wel naar Anatolië, het grotere gebied, verwees. Polycrates werd door paus Victor geëxcommuniceerd vanwege zijn verklaringen dat hij bereid zou zijn om gemarteld te worden vanwege zijn letterlijke viering van het Pascha. In zijn brief aan paus Victor haalde hij aan dat hij de 8e bisschop van Efeze is, na de apostel Johannes. Hij gaf aan hoe ze het zuurdeeg op de Hebreeuwse manier uit het huis verwijderen, en zo had de kerk uit de eerste eeuw duidelijk gemaakt dat het gevolgd moest worden.

Paus Gregorius had de Keltische Kerk aangevallen en Columbanus moest een krachtig antwoord geven. Het doel van dit artikel is om zijn evenwichtige reactie te tonen. Gregory zei dat de door Victorius samengestelde kalender van Rome 'had geschreven dat Pasen op de vijftiende dag na de volle maan moest worden gevierd'. Om te voorkomen dat christenen het feest op dezelfde dag na de volle maan houden als de joden, voegde Gregorius in navolging van Victorius 'aanbevelingen toe: “De Kerk van Rome viert feest op de tweeëntwintigste dag. ... Als gevolg daarvan vieren veel mensen in Gallië Pasen op de vijftiende dag, maar ik heb zelf het feest op de tweeëntwintigste dag gehouden. "

In Luxeuil werd Columbanus door paus Gregorius bekritiseerd omdat hij de Keltische cyclus volgde, louter omdat het op dezelfde dagen als de joodse dagen landt. Van al zijn zeer wetenschappelijke reacties op de nieuwe traditie van de mensen van de paus, citeren mensen meestal Columbanus voor een van zijn meest opmerkelijke reacties, waar hij schreef:
'We zijn van plan om geen Pasen te houden met de Joden? Welke relevantie heeft dat voor de werkelijkheid? " en ze laten de rest van zijn zeer overtuigende punten weg. Laten we die eens bekijken.

Hieronder staan enkele uittreksels van een grote analyse van alle brieven van Columbanus, uit het boek "De Keltische en Romeinse tradities: conflict en consensus in de vroegmiddeleeuwse kerk.", pagina's 27-29:

Vanaf pagina 27:

“Columbanus beschuldigt Victorius ook van het overtreden van de oudtestamentische wet. Hij stelt dat Pascha en het Feest van Ongezuurde Broden alleen gevierd mogen worden tussen 14 en 20 luna, zoals vermeld in Deuteronomium. Zegevierend, door lune 21-22 te gebruiken, voegde twee dagen toe die buiten de wet van God vallen (23). Door bovendien de data van Pasen te verschuiven van 14-20 lune naar 16-22 lune, vertelt Victorious God dat er negen dagen moeten zijn voor het Feest van Ongezuurde Broden, zodat Pasen altijd minstens twee dagen na Pesach valt. Terwijl Victorious erin slaagt ervoor te zorgen dat de data voor Feest en Pascha nooit overlappen door te rekenen vanaf lune 16, wijst Columbanus erop dat door dit te doen Victorious (de Romeinse paus / bisschop) het woord van God heeft veranderd. Hij haalt Deutronomy 4: 2 aan: “Je mag niets toevoegen aan het woord dat ik tot je spreek; je mag er ook niets van wegnemen.” (24) Het is geen wonder dat toen Ierse geleerden de zegevierende 'tafel onderzochten, het' belachelijk gemaakt werd of meer toegeeflijkheid dan gezag ”(25)

Columbanus verplaatst de discussie vervolgens naar het probleem van het houden van Pasen tijdens het Pascha met de Joden, de belangrijkste kritiek op de Celtic-84 aangezien het Pasen toestond op luna 14 te vallen. Hij stelt dat Joden Pasen niet vieren en dat het niet van hen is. . Er is dus niets mis mee om Pasen op luna 14 te laten plaatsvinden als het een zondag is, omdat God, en niet de Joden, het Pascha heeft ingesteld. Deze feestdag observeert Gods wonder om de ballingen in Egypte te redden en daarom is het Pascha geen dag om Joden te verheffen of te eren, maar een dag die de genade en genade van de Heer erkent bij het redden van Zijn volk. Pasen viert hetzelfde idee; Christus stierf om zondaars van verdoemenis te redden. Door te zeggen dat lune 14 een “Joodse dag” is, krijgen Joden de autoriteit die ze hebben verspeeld door Christus te verwerpen en negeert ze Gods macht over de hele schepping.

Vervolgens herinnert hij de paus eraan dat tijdens het paasconflict van de late tweede eeuw de bisschoppen in het oosten het niet eens waren met de veroordeling van paus Victor (189-98) om Pasen met de Joden te vieren. Columbanus haalt dit echter enigszins uit zijn verband. In de tweede eeuw was de vraag of Pasen altijd op luna 14 gevierd moest worden, ongeacht de dag van de week. (27) Columbanus was geen voorstander van een terugkeer naar deze praktijk, aangezien hij dacht dat Pasen alleen op zondag gevierd kon worden. Daarom rekt hij zijn betoog een beetje uit door te suggereren dat het Oosten niet alleen het Pascha en Pasen op dezelfde dag toestond, maar dat het ook de paaslimieten van luna 14-20 handhaafde. (28)

Bovendien noemt Columbanus Anatolius, bisschop van Laodicea (ca. 268-283), als een expert die de Keltisch-84 maangrenzen ondersteunde. Er is niet veel bekend over Anatolius behalve de informatie die door Eusebius is verstrekt in de Kerkelijke geschiedenis. Hij vertelt dat de bisschop zeer geleerd was in wiskunde, astronomie en natuurkunde en dat de mensen van Alexandrië Anatolius vroegen om een school voor Aristotelische filosofie op te richten. (29) Eusebius neemt zelfs passages uit Anatolius over ' Op de Pasch in zijn Geschiedenis. Later voegde de heilige Hiëronymus een parafrase van deze informatie over Anatolius 'geleerdheid en vaardigheid toe in zijn Over Illustere Mannen (c392). (30)

In zijn brief citeert Columbanus rechtstreeks uit Anatolius 'bespreking van Paastabellen, waarin staat dat luna 21-22 niet acceptabel is voor Pasen.

De Anatolische passage gaat verder:

“Voor degenen die beweren dat het mogelijk is dat Pasen in deze periode van de maan wordt gevierd, kunnen het niet alleen bevestigen op gezag van goddelijke geschriften, maar worden ze beschuldigd van zowel heiligschennis als onheil, en het gevaar van hun ziel, zolang zij bevestigen dat het ware licht, dat over alle duisternis heerst, kan worden aangeboden terwijl duisternis enige heerschappij heeft. ”(31)

Op basis van deze passage heeft iedereen die pleit voor de Victoriaanse paasgrenzen een fout en sluit hij zich aan bij ketters. (32) Voor het geval de lezer niet zeker weet of Anatolius de complexiteit van de paasdating correct begreep, herhaalt Columbanus de informatie dat Hiëronymus de kennis van Anatolius bewonderde. en sprak goed over de zijne Op de Pasch.

Daarom hebben Ierse geleerden, de bisschoppen van het Oosten, Anatolius en bij uitbreiding Hiëronymus volgens Columbanus allemaal de Victoriaanse tafel en / of haar maangrenzen veroordeeld. Hij was blij met de paus om dit niet te zien als een argument tussen de nederige monnik en Victorius, maar tussen de autoriteiten van de kerk en Victorius. Wie moet er uiteindelijk worden vertrouwd - de Schrift en de kerkvaders of een geestelijke die niet kon achterhalen hoe een paastafel correct kon worden berekend? Columbanus waarschuwt de paus dat “hij die tegen het gezag van de heilige Hiëronymus ingaat, in de ogen van de kerken van het Westen een ketter of verworpen persoon zal zijn, wie hij ook mag zijn; want dezen berusten in alle dingen een onbetwistbaar geloof in de goddelijke Schrift. '(33)

Andere brieven van Columbanus over Pasen

Drie extra brieven van Columbanus zijn bewaard gebleven waarin Pasen wordt besproken. De eerste hiervan werd geschreven in c.603, toen Columbanus door de Bourgondische bisschoppen werd gevraagd om voor een kerkenraad te verschijnen. (34) Hij koos ervoor om niet aanwezig te zijn en stuurde in plaats daarvan een schriftelijk antwoord. Jonas maakt absoluut geen melding van de raad in zijn Het leven van Columbanus, maar de meeste geleerden zijn het erover eens dat deze brief een reactie was op een concilie in Chalon in circa 603.

Een vergelijking van de paastabellen helpt om te laten zien waarom er op dit moment controverse kan zijn ontstaan. Voor aanhangers van de Celtic-84 viel de datum van 7 april op de Victoriaanse tafel in 603 op luna 23, een volstrekt onaanvaardbare datum (tabel 2.2). Volgens de Victoriaanse tafel zou 31 maart, zoals bepleit door de Celtic-84, op luna 14 vallen. Maters waren nog erger in 604 toen de Victoriaanse datum 22 maart was, vóór de equinox van 25 maart voor de Keltische tafel. De paasdata in dat jaar lagen ook vier weken uit elkaar sinds de Celtic-84 19 april als de juiste datum vermeldde. Bovendien is het interessant om op te merken dat in 606 de Celtic-84 aan een nieuwe 84-jarige cyclus zou beginnen en dat de maandata nog een dag zouden verschuiven uit de lijn met de werkelijke maan. (35) Dit alles in gedachten houdend, zou het is niet zo verwonderlijk dat de controverse in c.603 tot een hoogtepunt kwam.

Na Chalon schreef Columbanus opnieuw aan het pausdom. (36) Vanwege het feit dat hij geen specifieke paus noemt, wordt deze brief gewoonlijk gedateerd op 604 tot 607, toen er een korte pauselijke vacature was. Tegen de tijd dat deze brief werd opgesteld, kreeg Columbanus meer druk van de Bourgondische bisschoppen om de Celtic-84 te verlaten. Voorzover bekend ontving hij geen reacties van paus Gregorius, en men mag aannemen dat de Celtic-84 op het concilie van Chalon werd veroordeeld.

Columbanus 'laatste brief waarin Pasen wordt genoemd, werd geschreven nadat hij in 610 uit Bourgondië was verbannen. (37) Hij richt zich tot zijn kloostergemeenschap in Luxeuil en in het bijzonder tot Athala, van wie hij aanneemt dat hij zijn plaats als abt zal innemen. Deze brief bevat adviezen over het bewaren van vrede en eenheid binnen de gemeenschap, met name wat betreft het in acht nemen van de juiste paasdatum.

Deze drie brieven bevatten veel van de punten die in de brief aan paus Gregorius voorkomen. Columbanus stelt opnieuw dat de Victoriaanse tafel zowel het Oude als het Nieuwe Testament schendt en dat het een donker Pasen viert en daarmee de noodzaak voor de mensheid om gered te worden afwijst. (38) Bovendien herhaalt hij het feit dat geleerden Victorious 'table en zijn Paasgrenzen. Een verdere ondermijning van het gezag van deze tafel is het feit dat deze "recentelijk" is samengesteld, na het tijdperk van Martinus van Tours (ca. 316-97), Hiëronymus (ca. 342-420) en paus Damasus (304-84) (39) In het licht van dit alles, stelt Columbanus, zou het duidelijk moeten zijn dat de Celtic-84 en Anatolius gelijk hebben in hun steun aan de maangrenzen van de maan 14-20.

Nieuw in deze brieven is het argument van Columbanus voor een compromisoplossing. In de brief aan de Raad van Chalon stelt hij voor dat beide partijen de twee paastafels onder gebed bekijken. Als elke traditie waardig wordt bevonden, moeten beide worden gevolgd. Echter, net nadat hij erop gewezen heeft dat de Victoriaanse tafel in strijd is met de Schrift, verklaart hij dat alleen die tabellen die overeenstemmen met het Oude en Nieuwe Testament mogen worden geaccepteerd. Hij geloofde duidelijk dat zijn traditie zou zegevieren. (40)

Eeuwen later had St. Colman, een opvolger van Columba, de positie van de kalender krachtig verdedigd in een zeer rechtmatige en wetenschappelijke positie. Dit was hoewel zelfs de koning van Northumbria het in de wet had gesteld dat zijn onderdanen de Romeinse datum in plaats van de Keltische volgden. Zijn nederigheid en vroomheid werden zo gerespecteerd, en hij wordt er tot op de dag van vandaag voor herdacht in Northumbria. Hij werd echter gedwongen zijn post op te geven en de relikwieën van Columba mee te nemen naar het klooster van Lindisfarne.

Er is geen bewijs dat het Concilie van Nicea in 325 n.Chr. Bevolen had om de datum van Pasen te wijzigen. Geen van de kanunniken van het concilie maakt melding van Pasen. Er is (in een recentere versie van de teksten) een brief geweest die geen deel uitmaakt van de bijgevoegde canons, waarin staat dat iedereen nu is overeengekomen om Pasen op dezelfde dag te houden. Dat zegt eigenlijk niets.

Door de eeuwen heen hebben we het bewijs dat Gods kerk is doorgegaan met de Bijbelse feestgeboden. Toch worden zelfs de Roomse kerk en hun afvallige bisschop vaak met genade gevonden. Barmhartigheid gaat vooral door met belijden. Toch belijdt de kerk door de hele kerkwereld onze zonden door het overtreden van een van de geboden (1 Johannes 3: 4 “zonde is de overtreding van de wet”). Veel van de oude en officiële huidige bekentenissen omvatten het belijden van een van Gods wetten. Dit omvat zoals Christus had gezegd, zelfs het belijden van degenen die “voor eeuwig geboden” zijn, zoals de feesten. Dank God voor de genaden die we door Christus hebben. Als de naties Christus vergeten, kan de hemel hen niet langer helpen.

Download het volledige boek: