Gratis hoofdstuk "Verspreiding van de Culdean-kerk" uit "Geschiedenis van de Schotse natie" of De geschiedenis van de Keltische kerk (alle drie de delen): Geschiedenis van de beschaving van prehistorische tijden tot middeleeuwse tijden.

Verspreid de liefde

Free Chapter Preview: CHAPTER XXVIII SPREAD OF CULDEAN CHURCH uit "History of the Scottish Nation or The History of The Celtic Church (All Three Volumes): History of Civilization From Pre-historic Times to Medieval Times."

De Culdees in Frankrijk - Frankrijk bestrooid met Culdee-instellingen Culdees in het Rijnland - Ze christianiseren Gerrmany - Willibrod in Duitsland - Killean - Culdees in IJsland - Vogelvlucht van de Culdee-kerk in Europa - Geschiedenis van de omverwerping - Winfrid, alias Boniface, verzonden als een spion uit Rome - kruipt in het vertrouwen van de leider van Culdee - gaat na drie jaar terug naar Rome - keert terug naar Duitsland als pauselijke legaat - verkrijgt de hulp van de Carlovingiaanse koningen - zet de Culdean-instituten neer en vervangt ze door benedictijnse kloosters Pauselijke Sees geplant - De Culdee Evangelisatie vertrapt - De donkere middeleeuwen volgen.

Download het volledige boek op Amazon:

Alle drie de delen in druk:

e-bookversie voor 1 euro:

 

HOOFDSTUK XXVIII DE CULDEANSE KERK - IN RIJNLAND - IN DUITSLAND - IN HOLLAND, ENZ. - WILLIBROD EN BONIFACE OMWERPEN VAN DE CULDEANSE KERK

We keren terug naar de Keltische evangelisatie. De Culdee-gastheer die wordt gezien in de strijd met de duisternis van Europa, wordt talrijk gerekruteerd zowel uit Iona als uit de hogescholen van Ierland. Het resultaat is dat de Colombiaanse huizen zich vermenigvuldigen en het gebied van de evangelisatie jaar na jaar wordt vergroot. We beginnen met Frankrijk. Zoals we hebben gezegd, brak Fridolt in 501 bij Poitiers de grond. Nadat hij op dit centrale punt met de werkzaamheden was begonnen, vertrok hij naar de Rijn, een rivier die al historisch was, hoewel de bewoners aan de oevers nog steeds heiden waren. Dit donkere land begon nu een groot licht te zien. Uiteindelijk kwam Columbanus, zoals we hebben gezien, naar de Vogezen en plantte, samen met andere kloosters, Luxeuil, die een vruchtbare moeder werd van de Culdee-kloosters, die na verloop van tijd de Frankische vlakten in het westen bezaaiden. Anthurius, een persoonlijke vriend van Columbanus, vinden we ingeschreven in dit leger van evangelische kruisvaarders. Hij stichtte een aantal Culdean-huizen aan de Marne, waarvan de bekendste het klooster van de Rebaix was. Zijn twee zonen, Dado en Ado, waren met hem verenigd in deze vrome arbeid. In Hombeg, nabij Remirmont, waar Arnulf, uit Metz, zich had teruggetrokken [1], was geen klooster maar een enkele cel.

Daar kwam Germanus, de zoon van de senator van Trier, een jongen van zeventien, die was onderwezen in het geloof, en nadat hij in de landbouw was opgeleid, zoals de Culdee-mode was, vertrok hij, in gezelschap van Fridvald, een van de enkele overlevende broeders van Columbanus, op zoek naar een plek om een klooster te bouwen. Hij vond een geschikte plaats aan de oevers van de Birs, een rivier die goed gevuld was met vis, en daar richtte hij een klooster op dat hij Grand Ville noemde. Twee andere huizen danken hun bouw aan hem - St. Paul, aan de Wohrd, en één in Ursetz, aan de Doubs. Na Germanus kwam zijn tijdgenoot Wandregisil, die een meer avontuurlijke carrière had. Hij ging op weg naar Bobbio, maar stopte onderweg in de Jura. Vandaar ging hij naar de bekende Culdee Audoin, die bisschop van Rouen was geworden, door wie hij werd ingewijd als onderdaan. Daarna herstelde hij zich bij de abt-bisschop van Culdee, Anudomar van Boulogne, die hem priester wijdde, en nu stichtte hij het klooster van St. Vaudrille. Zijn exclusieve werk was de bekering van de heidenen in de delen eromheen. Hij leefde tussen de wilde mannen, en hierin toonde hij de echte Culdee-geest. Hij nam als zijn motto: "Niet voor ons, maar voor Uw naam zij de heerlijkheid." [2]

Onder Clodwig II. de rijke Frankische edelman Leudobode stichtte het cenobietenklooster van Fleury, nabij Sully, op de rechteroever van de Loire, ten oosten van Orleans. De oprichtingsbrief bevat als getuigen de naam van Odonus, vier abten, een presbyter, drie diakenen, waarvan er één zichzelf onderschrijft “deacanus et vice-dominus” ook een lekendiaken, een ziekenverzorger en acht lekengetuigen. [3] Culdean-huizen verrezen in Laon, Bourges, Parijs, Solignac, Charenton, aan de bronnen van de Moezel, in de bergen van de Jura en aan de oevers van de Seine. 'Tegen het einde van de zevende eeuw', zegt Ebrard, 'waren er alleen al in het noorden van Frankrijk, dat wil zeggen ten noorden van de Loire en de Rhône, meer dan veertig kloosters, alle dochters en kleindochters van Luxeuil, en allen gehoorzamen aan de heerschappij van Columbanus. " We vinden heel Frankrijk, rond het jaar 600, bezaaid met Culdee-kloosters, met uitzondering van de Languedoc, de Provence en de Dauphine. [4] In die tijd was het niet ongebruikelijk dat mensen helemaal van Constantinopel naar Groot-Brittannië kwamen om de methoden van evangelisatie te leren. [5] In Aquitaine waren er een groot aantal Culdee-huizen. In die provincie, onder de heerschappij van de Westerse Goten, die door Fridolt van het Arianisme waren bekeerd, schijnt de regering van de Culdee Kerk de heersende vorm te zijn geweest; bijna inderdaad de universele vorm. Koning Witiza (701-711) beval al zijn geestelijken te trouwen, of zoals Anisette het uitdrukt: "Hij introduceerde overal de Culdee-vorm van kerkbestuur met zijn gehuwde geestelijken." Dit trok het ongenoegen van de Romeinse geestelijkheid van Spanje, die er uiteindelijk in slaagde hem van zijn troon te verdrijven. [6] Over het uitgestrekte Franse grondgebied dat onder onze ogen is gekomen, 'vonden de Culdees', zegt Ebrard, 'geen tegengestelde instanties, geen rivaliserende kloosters; zij ontmoetten alleen een geseculariseerde en vernederende geestelijkheid. Alle Merovingische vorsten, behalve Brunhilde, heetten hen welkom. " Hun land werd gecultiveerd, hun onderdanen werden onderwezen en de wanorde van de nationale geestelijkheid werd in toom gehouden. Met deze voordelen werd het patronaat dat de Merovingers aan de instellingen van Culdee verleenden, honderdvoudig terugbetaald. Zelfs een zo plichtsgetrouwe zoon van de "Kerk" als Montalemlert kan de eerbetoon van zijn lof niet onthouden aan deze vroege hervormers - protestanten vóór het protestantisme. 'De grote abdij van Sequania (Luxeuil)', zegt hij, 'werd een kinderdagverblijf van bisschoppen en abten, predikers en hervormers voor de hele kerk van deze uitgestrekte landen, en voornamelijk voor de twee koninkrijken Austrasië en Bourgondië. Luxeuil was de meest gevierde school van het christendom in de zevende eeuw en werd het meest bezocht. De monniken en klerken van andere kloosters, en, nog talrijker, de kinderen van de edelste Frankische en Bourgondische rassen, drongen er naartoe. Lyon, Autun, Langres en Straatsburg, de beroemdste steden van Gallië, stuurden hun jeugd daarheen. "[8]

In het oosten drukten de Culdees de grens van Frankrijk over en vestigden zich in het Rijndal. De eerste die een pad brak in deze woestijn van heidendom - want zo was deze mooie vallei toen - die we hebben gezien waren Fridolt en Disibod; maar de volledige verlichting ervan begint met de komst van Columbanus aan het einde van de zesde eeuw. Zijn vervolger, koningin Brunhilde, werd onbewust een medewerker van de grote missionaris. Terwijl hij voor haar vluchtte, ontstak hij lampen van goddelijke kennis in zijn spoor. Terwijl hij zijn weg passeerde, bleven deze branden, en in de zevende eeuw strekte een rij Culdean-kerken en -scholen zich uit langs de hele Rijnloop, van Moire, onder de Grisson-Alpen tot de eilanden van de Rijndelta.

Het was de Culdee-lamp die brandde te Konstanz, Bazel, Spires, Worms, Mainz en Keulen. Bonifatius, de afgezant van Rome, kwam daarna om deze lichten te doven. Waar de abt van Culdee zijn vaderlijke regering had uitgeoefend, installeerde Bonifatius een verstekte hiërarchie met vorstelijke macht; en waar het eenvoudige oratorium van Culdee had gestaan, verrees een schitterende kathedraal, waarin de schriftuurlijke aanbidding van Iona werd vervangen door de nieuwe en prachtige riten van Rome.

Voorbij de Rijn was een uitgestrekt gebied, onderbroken door beboste bergen en doorsneden door grote rivieren, die zich oostwaarts uitstrekten tot aan de bergwallen van Bohemen. In die tijd werd dit brede gebied bewoond door heidense rassen. Het was een gewaagde prestatie voor de Culdee om zijn lamp naar deze grote en vreselijke wildernis te dragen - dit land dat door de schaduw van de dood werd overwonnen; toch stelde de vurigheid van de Culdee hem in staat om deze onuitsprekelijk gevaarlijke, maar onuitsprekelijk glorieuze onderneming te volbrengen. "Een man," is er gezegd, "doet het werk, en een ander rent weg met alle lof." Het was nooit zo signifikant als in dit geval. De man die in de geschiedenis de 'apostel van de Duitsers' wordt genoemd, is Bonifatius, de afgezant van Rome. De echte "apostel van de Duitsers" was de Culdee-kerk. Het was de eerste die een pad naar deze grote heidense wereld brak. Maar daarvoor hadden de Duitsers de aanbidders van Thor kunnen voortzetten totdat Luther arriveerde. De missionarissen van het noorden en het westen kenden de morele toestand van dit land goed, en ze gingen het met opzet binnen om het kruis te planten op de ruïnes van zijn heidense heiligdommen. De grootsheid van de verovering sprak niet minder tot hun verbeelding dan hun vroomheid. En het werk waarvoor ze kwamen, hebben ze volbracht, zij het met oneindig veel moeite en gevaar. Ze verspreidden zich tijdens hun omzwervingen van de oevers van de Rijn tot aan de grens van Bohemen. Ze zochten te midden van de bossen en de moerassen en bergketens van die uitgestrekte uitgestrektheid naar geschikte centra van waaruit ze het licht konden verspreiden, en nadat ze die hadden gevonden, gingen ze verder met het opzetten van hun stadje met blokhutten, met zijn oratorium, zijn school, zijn refter, zijn schuur om hun graan op te slaan en zijn molen om hun meel te malen. Het was weer een Iona op de Duitse vlakte. Hun kleine dorp omsloten ze voorzichtig met een rath; want hun kamp was te midden van barbaren, die waarschijnlijk niet veel aandacht aan de vreemdelingen zouden besteden, totdat ze iets meer wisten van de boodschap waarvoor ze waren gekomen. Christelijk leven was alleen mogelijk in een geïsoleerde christelijke gemeenschap.

De eerste les die de Culdees hun heidense buren gaven, was in de kunsten. De velden rond hun kampement werden geploegd en gemaaid, het visnet werd in het meer of in de rivier geslingerd, de jenever die was gezet om het wilde gevogelte of de ree te strikken, zou de wilde mannen suggereren, in wie de neiging om rond te zwerven nog steeds sterk was , de voordelen van geregeld boven het barbaarse leven. De goede orde van de Culdee-families was een nog hoger beeld van de beschaving dat niet waarschijnlijk zou worden weggegooid op degenen die zowel snel waren om te observeren als geneigd om te leren. Het zou jaren kunnen duren voordat de Duitsers gewonnen waren om naar hogere leringen te luisteren, maar het geduldige werk van de missionarissen, die hun lessen gaven langs de weg, in bossen, waar dan ook, kortom, werden eindelijk met succes gekroond; en over heel West-Duitsland verrezen scholen en kerken, die daar onder de regering van Culdee stonden, en waren fonteinen van de Culdee-theologie.

We kunnen maar een paar van de namen geven die voorkomen in deze eerste kerstening van Duitsland. Van Noord-Friesland en Helgoland tot de Rijndelta, en van de Rijndelta via Hessen tot de Saale; en op de Maine door heel Thüringen, tegenwoordig bekend als het Zwarte Woud, legden de zonen van de Culdees de solide basis van een zendingswerk in overeenstemming met het Woord van God. [8] Een van de meest vooraanstaande van deze missieband was Willibrod, een Angelsaksische van geboorte. Hij wierp zich met grote ijver op de bekering van de Germaanse volken, en aan het einde van de zevende eeuw trok hij met elf van zijn landgenoten naar Holland en begon operaties onder de Friese landgenoten. Van daaruit ging hij naar Helgoland, maar werd wreed behandeld door koning Radbod, die een lid van de missie ter dood bracht, en vertrok naar Denemarken, waar hij evangeliseerde. Ten slotte keerde hij terug naar Holland, waar zijn tweede bediening met opmerkelijk succes werd bijgewoond. We zullen in het vervolg zien dat hij uiteindelijk werd gedwongen om deze evangelische buit aan de voeten van de paus te leggen. Hij stierf in Utrecht en heeft de schade niet meegemaakt die de naleving van zijn ouderdom heeft toegebracht aan die zaak waarvoor hij de kracht van zijn mannelijkheid had besteed, met een toewijding en succes die zijn roem tot op onze dag hebben gedragen. [9]

Omstreeks dezelfde tijd, of iets eerder (685), kwam Killean, geboren in Schotland, het veld op. Op een sabbat, terwijl hij in de kerk zat, kwam de tekst in hem op: "Wie zijn kruis niet opneemt en mij volgt, kan mijn discipel niet zijn", en hij besloot missionaris te worden. Hij vertrok met twaalf metgezellen naar het land van de oostelijke Franken, onder wie het werk van deze kleine groep Schotten werd beloond met talrijke bekeringen. De eerste bekering van Beieren was door Eustasius omstreeks 618, een paar jaar na de dood van Columba. De tweede evangelieprediker, Erfurt, kwam voort uit een aristocratische Frankische familie, en onder hem bloeide de missie enorm. Culdeeism beklom de Donau, ging de Beneden-Pannonië binnen, overal in de regio werden kerken en kloosters gesticht, op de Waller See en op de ruïnes van de Romeinse stad Salzburg. De jaren 696-710 omarmen het werk van deze missionaris. De voetsporen van de Culdees zijn zo ver naar het noorden als IJsland te volgen. Ze hadden daar hun standplaatsen en zetten hun werk voort, elkaar afwisselend verlossend, totdat ze in de negende eeuw door de Noorse indringers werden verdreven. "Er waren toen", zegt Ara, de Noorse historicus, [10] "christenen die de Noren Papas noemen" (vaders). "Ze bleven achter", zegt een andere IJslandse schrijver, "Ierse boeken, klokken en kromme staven, en verschillende andere dingen die erop leken aan te duiden dat het westerse mannen waren", dwz Culdees.

Gedurende de hele omvang van ons onderzoek stond het Culdeeïsme in zijn geloof, in zijn eredienst en in zijn bestuur onderscheiden en apart van de Roomse Kerk. Wat al deze punten betreft, bleef de Culdee-kerk onveranderd gedurende de zesde, zevende en achtste eeuw. Zijn enige hoogste autoriteit was (pagina 158) de Heilige Schrift. Elk huis - dat verenigd was in één kerk, school en kolonie - had een abt gekozen door zijn leden, die geen heerschappij uitoefende, maar vaderlijke macht. Voor hem waren de bisschoppen, of missionaire pastors, onderworpen. Het grootste deel van de geestelijken waren gehuwde mannen. Ze trainden hun eigen zendelingen, en nadat ze hen hadden geordend, stuurden ze hen naar velden waarvan de selectie grotendeels aan henzelf leek te zijn overgelaten. Ze woonden in clusters van houten hutten, en niet in één stenen gebouw, zoals de Romeinse mode in de daaropvolgende eeuwen was. Ze verenigden landbouwarbeid met hun eigen zendingswerk. Enkele van de rijkste provincies van Duitsland en Frankrijk werden op deze dag voor het eerst vanuit de wildernis ingebroken door de industrie van de Culdees. Het waren onvermoeibare transcribenten van theologische verhandelingen, psalters en de Heilige Schrift. De musea van veel van de continentale universiteiten zijn gevuld met de vruchten van hun pen. De Ambrosian Library van Milaan heeft een commentaar van Columbanus op de Psalmen, lang toegeschreven aan Hiëronymus, dat, samen met andere Culdee-relikwieën, een van de meest waardevolle schatten is. De bekroning van de Culdee-pen aan deze vroege kerken was een vertaling van de Bijbel in de volkstaal. De eerste Frankische vertaling van de Schrift, zegt Ebrard, werd in 750 door Oatfridis aan het Duitse volk gegeven. Het maakte geen deel uit van het beleid van de Culdees om onder de geest van hun bekeerlingen te blijven door hun het juk van een vreemde taal op te leggen. , of het gezag van een heersende stad. Het evangelie paste zich aan aan de naties waaronder het reisde, en sprak elk in zijn eigen taal aan. Voor de Duitsers werd het een Duitser; aan de Franken een Frank. De Romeinen nodigden de naties uit om naar Italië te komen als ze het evangelie wilden ontvangen; de Culdees brachten het Evangelie uit Italië naar de naties.

De verkenningen van Ebrard hebben een revolutie teweeggebracht in onze opvattingen over de vroegchristelijke kerk van West-Europa. De geschiedenis wist tot nu toe niets echt van deze grote, wijdverspreide, apostolische kerk. Het had de voetsporen gevolgd van een paar individuele Culdees; het had een paar incidenten van hun verhaal geregistreerd. Maar de feiten die het had opgepikt en doorgegeven, waren fragmentarisch, geïsoleerd, en gaven ons geen enkel goed idee van het belang en de grootsheid van het drama waarvan het afgebroken delen waren. De geschiedenis heeft zichzelf verrijkt door deze ontdekking die ons vertrouwd heeft gemaakt met een onderneming van spirituele ridderlijkheid die zo groots en zo lang volgehouden is dat we nauwelijks weten waar we naar moeten zoeken. Historici hadden hun bladzijde gevuld met de ellendige jaloezie, ruzies en veldslagen van Romeinse bisschoppen en Romeinse concilies toen, zie! de sluier gaat omhoog uit de zesde eeuw, en daar staat een kerk te Iona en Bangor, aan de uiteinden van de wereld, instinctief met de geest van de Bijbel, barstend van missionaire ijver, legers van grondig opgeleide missionarissen uitstortend, die verspreid zich naar het zuiden en noorden - kortom over heel West-Europa, en ondanks duizenden gevaren - oorlogen, woestijnen, zeeën, barbaarse stammen - nodigen de naties uit om te drinken van het Water des Levens uit de gouden bronnen van de Schrift. Het is, zegt Ebrard, "van deze Rome-vrije en in wezen evangelische kerk, die werd bestuurd vanaf het eiland Iona, dat Columba, de jongere, schrijft dat het duizend abten telde, allemaal onder de jurisdictie van één archimandriet." [11]

We zullen onze snelle schets van deze kerk - in de tegenwoordigheid waarvan die van Rome in dezelfde eeuwen in de schaduw staat - samenvatten met de woorden van Ebrard: 'Als we nu terugkijken op al het terrein dat we zijn overgegaan, zonder van mening helemaal de uitbreiding die de Culdean-kerk tot 661 in Ierland, Schotland en Northumberland had verkregen, en onze aandacht beperkend tot de verspreiding ervan op het vasteland, zien we deze religieuze gemeenschap in Frankrijk, aan het begin van de achtste eeuw, in het hart van de Nationale Kerk, en niet alleen getolereerd, maar over het hele land, van de Jura tot Nantes, en van deze lijn zo ver naar het noorden als de delta van de Rijn, Rome-vrij en volledig onbeperkt in zijn interne organisatie , beslist begunstigd door de Merovingische koningen, die zelfs de Nationale Kerk domineerden in de zin van spirituele en intellectuele invloed, en vaak ook deelnamen aan haar externe regering door de benoeming van haar abten op belangrijke plaatsen. We zien dat de hele noordelijke helft van Frankrijk als het ware bezaaid is met kloosters, met al hun eigenaardigheden, in een ongehinderde ontwikkeling. Dan zien we dat het hele Rijnland door deze Culdean-kerk tot het christendom bekeerd is, en er kerkelijk door wordt bestuurd op zijn eigen bijzondere manier; evenzo het hele land dat nu Franken, Alamannia en Beieren heet, bekeerd en kerkelijk bestuurd door Culdeans en Culdeans alleen. En als we het willen hebben over de invloeden van de Britse Kerk, zoals sommigen zeggen, dan moet op zijn minst worden toegegeven dat deze invloeden vergeleken kunnen worden met het overstromen van een rivier die het hele land beslaat. Alle kenmerkende eigenaardigheden van de Culdean-kerk - haar gehuwde priesters, haar zending met twaalf missionarissen, haar praktijk om haar nederzettingen in aparte huizen te bouwen, haar onderwerping van chorepiscopi (of bisschoppen van kloosters) aan de heerschappij van de abten - allemaal dit vinden we in Beieren en Alamannia in 730-739, net zoals het was in Schotland in 565. Het is allemaal een en dezelfde kerkgemeenschap, die van de Viri-Dei, of in het Iers, de Keile De. In het hele zuiden en westen, en in een groot deel van het noorden van Duitsland, voordat 'de apostel van Duitsland werd vernomen, vinden we een bloeiende, goed georganiseerde kerk zonder Rome, waarvan het enige hoogste gezag de Heilige Schrift, en waarvan de prediking het woord was van de gratis verlossende genade van God in Christus Jezus. "

Graag willen we toestaan dat het gordijn neerdaalt op de Culdee-kerk, terwijl de wortel nog stevig in de grond zit en de takken zich uitstrekken van Iona in het westen tot Bohemen in het oosten, en zijn schaduw bedekt Frankrijk en Duitsland bovendien. Graag willen we onszelf en onze lezers de melancholische recital van de tragische uitroeiing van deze eens nobele wijnstok besparen. We moeten ons onderwerp echter wat verder voortzetten. We zien West-Europa op het punt zijn hervorming te voltooien. De spirituele verlichting die vanuit het noorden over haar heen is gevallen, vult jaar na jaar haar hemel met glorie, wanneer alle naties plotseling weer in de nacht worden geworpen. Wat heeft een zo trieste ommekeer veroorzaakt? Het is het ongebruikelijke verhaal van diepe huichelarij aan de ene kant en een te goedgelovig vertrouwen aan de andere kant. Winfrid, een Angelsaksische van geboorte, en een Benedictijner monnik, zoekt in 719 Willibrod op, vervolgens aan het hoofd van de Culdee-evangelisatie, en onder een groot vertoon van argeloosheid en veel vrome ijver, insinueert hij zichzelf in zijn gunst. Hij wil de methoden van evangelisatie bestuderen onder de leider van Culdee. 'Hij sloop naast Willibrod binnen', zegt dr. Ebrard, 'zoals de wolf naast de herder binnensluipt', en woonde drie jaar bij hem, een zogenaamde coadjutor, maar in werkelijkheid een spion. Na drie jaar keerde hij terug naar Rome, waar hij vandaan kwam en waar hij instructies had gekregen. [12] Paus Gregorius II. wijdde hem toe als bisschop, en veranderde zijn naam in Bonifacius, de "goedenaar", alsof hij in afwachting was van de diensten die van hem verwacht worden. Hij keerde terug naar Duitsland, niet langer met het Culdee-masker, maar als buitengewoon legaat van de paus. Hij bracht brieven van de paus mee, gericht aan alle prinsen, waarin hij hen opdroeg hem te helpen bij het regeren van de kerken waarover hij was aangesteld. Gesteund door het gezag van Carloman en Pepijn van Frankrijk, ging hij verder met het onderdrukken van de vestigingen van Culdee door ze te veranderen in bisdommen onder het gezag van Rome. Hij stichtte in Duitsland de Sees of Wartzburg, Burabourg, Erfurt en Aichstadt, en in 744 het klooster van Fulda. Dit was de methode die Bonifatius gebruikte om de Duitsers te evangeliseren, en zelfs de missionarissen van Culdee om te vormen tot benedictijnse monniken, en de colleges van Culdee om, indien mogelijk met eerlijke middelen, met geweld waar kunstgrepen faalden. Op deze manier verdiende hij zijn titel van "apostel van de Duitsers". Zelfs historici die vinden dat hij de eer verdient, verbergen de verrassende ondeugden die zijn leven hebben misvormd niet. Mosheim merkt bijvoorbeeld over hem op dat zijn 'ijver voor de glorie en het gezag van de Romeinse paus evenaarde, zo niet groter was dan zijn ijver voor de dienst van Christus en de verspreiding van zijn religie', en dat hij 'vaak geweld en terreur, en soms kunstgrepen en bedrog, om het aantal christenen te vermenigvuldigen '', en ontdekte een sluwe en verraderlijke geestesgesteldheid 'en' onwetendheid over veel dingen die betrekking hebben op de ware aard en het genie van de christelijke religie. ”[13] De historicus Ranke spreekt in soortgelijke bewoordingen over deze“ apostel van de Duitsers ”. [14] Niettemin schrijven beiden hem, natuurlijk ten onrechte, de glorie toe om de Duitsers van het heidendom te bekeren. We zien dat de fundamenten van Culdeeïsme beginnen te worden ondermijnd.

Wat ongetwijfeld hielp om de weg vrij te maken voor de val van de Culdee Kerk, was de gedeeltelijke afval van Willibrod. In zijn laatste dagen werd hij aangetrokken tot een erkenning van de suprematie van de paus en aanvaardde hij het bisdom Utrecht. Willibrod zou precedenten kunnen bepleiten voor het aanvaarden van een Romeinse mijter. Enkele vooraanstaande Culdees hadden in de vorige eeuw hoge posities in de Nationale Kerk aanvaard van de koningen van Frankrijk, hoewel ze nog steeds binnen de lijnen van het Culdeeïsme bleven. Willibrod aanvaardde zijn benoeming van de paus, een macht waarvoor, als iemand begint te buigen, hij zeker zal vallen. Zijn lokken waren kaalgeschoren en hoewel hij nog steeds de leiding had over de Culdee-kerken van Thüringen, was dat met een verminderde autoriteit. Vervolgens arriveerde Bonifatius uit Rome als buitengewoon legaat, en binnenkort als primaat van Duitsland. In zijn oud-leerling en collega vond Willibrod nu een overste en (Page 160) meester. De pauselijke legaat had niet de neiging om zich in de bossen te begeven en nieuwe wegen in te slaan. Het was niet naar zijn smaak zijn kostbare leven op het spel te zetten onder de Duitsers die nog heidenen waren. Hij gaf er de voorkeur aan voort te bouwen op de fundamenten die Willibrod en andere Culdees hadden gelegd, en een tweede bekering van Duitsland te bewerkstelligen op de ruïnes van zijn eerste bekering.

Ondertussen versnelde een andere oorzaak de ondergang van de Culdean-kerk. De opperste politieke macht van het Westen was overgegaan van het Merovingische naar het Carlovingiaanse ras. Pepijn van Heristal stond op. Hij keerde de moslim bij zijn armen terug en redde Europa. De paus, die het voor zijn belangen zag, sloot zich aan bij dit rijzende huis. Zo kon de paus de Carlovingiaanse macht uitoefenen tegen zijn rivalen en vijanden, de Culdees. Dit veranderde de balans in het conflict. Bonifatius, de pauselijke legaat, werd gesteund door de vriendschap en het gezag van de Franse monarch. Willibrod was gehandicapt in de strijd. Hij moest het opnemen tegen zowel de pauselijke als de koninklijke macht van Bonifatius, nu primaat van heel Duitsland geworden, en aan wie hij als bisschop van Utrecht gehoorzaamheid verschuldigd was. Het probleem was dat Willibrod, na veertig jaar arbeid (680-720), dit hele gebied aan Bonifatius moest overgeven, en de strijd was verloren.

De transformatie van deze landen ging snel. Het werd de politiek van beide rechtbanken, die van Rome en die van Frankrijk, om de Culdees uit te putten en uiteindelijk elk overblijfsel ervan uit te wissen. Waar een oratorium of kerk van Culdee had gestaan, verrees een schitterende kathedraal voor de Romeinse eredienst. Waar een abt van Culdee had geregeerd, heerste daar een diocesane bisschop. Waar een cluster van blokhutten had gestaan, bewoond door Culdee-broeders, stond een groot stenen gebouw, waarin monniken van de benedictijnse orde schuilden. De woorden die bisschop Aungerville tot de broeders van zijn tijd richtte, zijn van toepassing op de verandering die we zien passeren in het Rijnland en de Duitse landen met nog meer punt: - “Nu handelt de basis Thersites over de armen van Achilles; de meest uitgelezen attributen worden op luie ezels geworpen; knipperende nachtvogels heersen erover in het nest van adelaars; en de dwaze vlieger zit op de stok van de havik. " De reiziger, terwijl hij langs het lieflijke Rijndal trekt of de Duitse steden bezoekt, beseft misschien niet dat de kerkelijke gebouwen die hem overal ontmoeten en zijn bewondering wekken, in werkelijkheid de gedenktekens zijn van de grote Keltische evangelisatie van de eerste eeuwen. Deze monumenten van de rijkdom en macht van Rome staan op de plaatsen waar Culdee-bouwers de eersten waren die menselijke bewoning bouwden, waar Culdee-landbouwers de eersten waren die de grond bebouwden, en waar Culdee-missionarissen de eersten waren die het Boek des Levens openden voor de ogen van de onwetende inboorlingen.

Toen het licht van de Culdee-kerstening begon te vervagen en tenslotte uitging, vielen de schaduwen van de donkere middeleeuwen snel en dik. Wie, zo vragen we ons af, is verantwoordelijk voor het verlies van deze tien eeuwen? Er is hier geen ruimte om te aarzelen. De vernietiger van de Culdee-kerk moet aan de balie van het nageslacht antwoorden op deze vreselijke aanklacht. Het fiat dat bepaalde dat de Keltische evangelisatie moest worden onderdrukt, bepaalde ook dat het christendom eeuwenlang zonder licht en zonder vrijheid zou moeten leven. Dat decreet zal nog menig marmeren graf tot stof verpletteren, en van de bladzijde van de geschiedenis menig naam wegvagen die op dit uur daar helder schijnt. De wereld zal zo'n grote misdaad niet gemakkelijk door de vingers zien als ze er eenmaal duidelijk begrip voor heeft. Dit is ondertussen nog lang niet bereikt. Met een vleugje islamitische berusting beschouwt het de donkere middeleeuwen als een bedeling, zo vast en absoluut dat het niet meer in zijn macht was om door zijn duisternis heen te gaan, als het in zijn macht was om een eclips te verbieden, of het ondergang te voorkomen. van de zon. Maar de wereld zal er op een dag rationeler over gaan nadenken, en dan zal ze zich afvragen waarom kennis werd vastgeketend en waarom er zoveel tijdperken werden overgegeven aan oorlogen, bijgeloof en slavernij, die, zonder de onderdrukking van de Keltische evangelisatie, zou zijn veredeld met vrijheid, verrijkt met de buit van kunst en gekroond met de zegeningen van een puur christendom.

Eindnoten

1. Ebrard, Die Iroschottishe Missionskirche des sechten, sieventen und auchten Jahrhunderts, p. 313. (pagina 161)

2. Ebrard, Die Iroschottishe Missionskirche & c. blz.313, 314.

3. Ibid., P. 315.

4. Ebrard, p. 318

5. Ibid., P. 316.

6. Ibid., P. 320.

7. Monks of the West, Boek vii. Dit schitterende werk is niet vrijgesteld van de beschuldiging van misleiding. Het verwart in de geest van de lezer twee zeer verschillende klassen van monniken en kloosters, zelfs de missionarissen van Culdee en de Romeinse monniken die hen opvolgden, mannen met een geheel andere geest, en die voor geheel verschillende doeleinden werkten, en die er uiteindelijk in slaagden het werk van de Culdee-evangelisten. Maar hierin heeft Montalembert alleen het voorbeeld gevolgd van zijn kerk, die beweerde dat veel van deze vroege Culdees haar toebehoorden, door ze in haar kalender van heiligheid te plaatsen. Het zal de lezer amuseren te vernemen dat onder anderen die zij heilig verklaard heeft Columbanus is, de man die in de vroege eeuwen haar grootste en meest compromisloze tegenstander was. We hoeven niet te zeggen dat deze Culdees lang in hun graf zaten voordat Rome het waagde om 'hen te eren', zoals Montalembert het noemt, 'met openbare eredienst'.

8. Ebrard, p. 390.

9. Mosheim, cent. vii. deel i. kerel. ik. Zie ook Alcuin's Life of Willibrod, in Mabillon's Lives of the Saints.

10. Ara, Multeisius, geciteerd door Lanigan.

11. Zeitschrift für die Hiatorische Theologie. Papier 5e. Die Iroschottishe Missionskirche des sechten, sieventen und auchten Jahrhunderts and ihre verbreitung auf dem Festland, p. 389.

12. Ebrard, p. 393.

13. Mosheim, cent. viii., deel i., hfst. IK.

14. Geschiedenis van de pausen, boek i., Klap, i.

 

Mogelijk bent u ook geïnteresseerd in het boek: "Celt, Druid en Culdee " gratis versie op: http://celticorthodoxy.com/2016/03/celtic-culdee-church-excerpt/ 

of in dit boek: "Irish Pope Kings, voorheen de heersers van Groot-Brittannië”Gratis versie op: http://celticorthodoxy.com/2016/08/the-irish-pope-kings-formerly-the-rulers-of-britain/