Boeren sterven in kampen - opnieuw

Verspreid de liefde

Waarom sterven zoveel Afrikaners in krakerskampen? En wat kunt u doen om te helpen?

Door Adriana Stuijt. 7 april 2014 - Sinds 1994, toen het ANC-regime aan de macht kwam, volg ik als gepensioneerde SA-Nederlandse journalist de groeiende armoede van het Afrikaner-volk - die opzettelijk is gecreëerd door de meer dan 100 wetten van het ANC-regime om 'blanken' van de Zuid-Afrikaanse arbeidsmarkt te weren. 

Hieronder volgt een samenvatting van dit voortdurende proces van opzettelijk genocidaal gedrag dat leidt tot de dood van veel Afrikaners terwijl ze in armoede vervallen.

De laatste tijd is er een groeiend aantal berichten dat Afrikaner-mensen in deze kampen sterven aan door water overgebrachte ziekten zoals cholera. Ze sterven ook aan andere te voorkomen overdraagbare ziekten zoals tuberculose - die tijdens de apartheid zo goed onder controle werd gehouden dat ze een genezingspercentage van 95% hadden. Veel Afrikaners komen ook om bij branden in hun krakershutten omdat ze geen toegang hebben tot elektriciteit. Veel kinderen raken ook verminkt bij dergelijke branden en moeten de rest van hun leven als kreupele invaliden doorbrengen.

 Vermijdbare cholera-sterfgevallen in Afrikaner-krakerskampen meldden:

CholeraDoodInBoerAfrikanerSquatterCampANCraadBlamedMar272014

Dit is het meest recente incident: een (medisch bevestigde) choleradood in een van de arme blanke kampen die door de Nehemia-project: De mensen van de Afrikaner Journal proberen het probleem te verlichten en hebben dringend hulp nodig - vooral schone watersystemen en apparaten op zonne-energie - om in deze kampen te worden geïnstalleerd. Men kan rechtstreeks contact met hen opnemen: Voice: +27825236699 - (082523 6699) Fax: +27867184596 - (086718 4596) en via:
http://afrikanerjournal.wordpress.com https://www.facebook.com/afrikanerjournal

Sterfgevallen door cholera zijn te vermijden met een goedkoop schoonwatersysteem voor gezinnen:

Deze cholera-sterfgevallen zijn totaal niet nodig: ze kunnen worden voorkomen door een eenvoudig apparaat dat 99% van alle schadelijke organismen zuivert uit zelfs het smerigste drinkwater: als er donoren bereid zijn om naar voren te komen om de arme Afrikaner gezinnen met zo'n leven te helpen, besparende apparaten voor schoon water zou het erg nuttig zijn. (hieronder)

CleanDrinkingWaterForPoorPeopleLIFESTRAWFAMILY

ANC-regime weigert reticulatie van schoon water aan arme blanke gemeenschappen:

Want al deze ellende is ALLEMAAL te wijten aan de opzettelijke verwaarlozing door het ANC-regime jegens arme Afrikaners - ze weigeren de gratis gemeentelijke diensten op te leggen aan 'blanken', die ze altijd verlenen aan arme zwarte gemeenschappen zodra ze zich ergens anders een klein krakerskamp oprichten - deze kampen krijgen een bepaalde minimumhoeveelheid gemeentelijk water en elektriciteits- en wasfaciliteiten die de armen van Afrikaners totaal worden ontzegd.   http://www.censorbugbear.org/farmitracker/reports/view/2268

Ik verwijs naar de 'armen Afrikaners' omdat uit enquêtes is gebleken dat in de meeste van deze kleine kampen meer dan 98 procent van alle kampbewoners Afrikaners zijn. Dat is waarom het ook vooral de Afrikaanse culturele structuren zijn geweest die een dappere strijd hebben geleverd - in de rechtbanken en met praktische hulp - om te proberen deze tsunami van Afrikaner armoede te stoppen. Er wordt conservatief geschat dat minstens 1 miljoen van de 3,4 miljoen Afrikaner-mensen nu in grote armoede leven, velen in deze kampen en in shanties in de achtertuin.

Etnische zuivering van Afrikaners uit de dorpen, steden en boerderijen die ze hebben gebouwd:

Mensen worden etnisch gezuiverd van traditionele 'Afrikaner'-gebieden en worden gedwongen te verhuizen naar marginale locaties - die bovendien steeds meer worden aangetast door zeer agressieve, zeer veeleisende en zeer grote zwarte groepen, vaak illegale buitenlanders uit andere Afrikaanse landen die gratis gemeentelijke diensten eisen. .

LandInvasionIncitedByEFFmalemaPietersburgApr22014

 
Bloemhof aangevallen door 3.000 goedgeorganiseerde terroristische benzinebombardementen op jongeren: zwarte politieagenten bevelen Afrikaner-verdedigers af te treden:
in een nieuwe fase in de etnische zuiveringscampagne van Afrikaners, de afgelopen weken van 3 april tot 15 april 2014, voerden in een goed georganiseerde campagne in terroristische stijl zo'n 3.000 zwarten een driedaagse mini-oorlog tegen de inwoners en het bedrijfsleven mensen in de landbouwsteden Bloemhof & Christiana in Vrijstaat - en toen Afrikaners zich verzamelden en een succesvolle verdediging opbouwden tegen de golven van aanvallers met benzinebommen, reed een zwarte politie-generaal met hoge snelheid naar Bloemhof en beval de verdedigers van de stad te staan beneden:

BloemhofJongerenBrandstofBommenSABCvideoGrabBloemhofAndChristianaRellenByThousandsOfZwartJongerenMetPetrolBommenApr102014Volksblad

Afrikaner dodental stijgt:

Het dodental onder de Afrikaners - vaak vreselijk afgeslacht en verminkt in haatmisdrijven - stijgt met de maand:

AfrikanerMartelingOverlevendenTAbitaOrganisatie Voorbeelden

 zien http://www./reportscensorbugbear.org/farmitracker

In 1994 leefden er ongeveer 20.000 blanken van overheidsuitkeringen wegens armoede - in 2014 hebben minstens 1 miljoen van de 3,4 miljoen Afrikaners en Boeren geen huis, geen baan en geen inkomen ...

Afriforum en Solidariteit en Helpende Hand hebben door de jaren heen allemaal prachtig werk verricht - vaak financieel gesteund door hun vakbondsleden, meestal mijnwerkers, en door hechte boerengemeenschappen, om te proberen deze halsstarrige duik in honger en armoede te stoppen. Vóór 1994 stonden er ongeveer 20.000 'arme blanken' op de officiële archieven. Meestal met fysieke of mentale handicaps, die kleine pensioenen van de NP-regering kregen, en die in een goedkope groep goed onderhouden appartementen in het centrum van Pretoria en vergelijkbare sociale huisvestingssites in andere steden verbleven. Als journalist heb ik die flats in Pretoria vaak bezocht. Mensen daar waren 'trotse armen' - schaamden zich voor hun armoede, hun centen meegerekend. Het gebouw werd bewaakt en de flats zelf waren netjes, schoon en werden regelmatig gecontroleerd door de sociale dienst om er zeker van te zijn dat bepaalde zaken daar goed liepen. Deze flats boden ook goedkope huisvesting voor de verpleegsters in de nabijgelegen ziekenhuizen en dus was het een mix van arme mensen en verpleegsters. Het werkte.  
Net na 1994, toen de terroristen van Mandela terugkwamen uit hun door geweld geteisterde vluchtelingenkampen zoals Camp Quatro in Angola en werden gebombardeerd met ministers van de regering, was het allereerste wat deze groep mannen deed om die flats en de sociale voorzieningen af te breken. waardoor ze zo goed liepen. Dat vormde blijkbaar een integraal onderdeel van hun propagandacampagne die beweerde dat 'niets goeds ooit door de apartheidsregering is gedaan'. Dus begonnen ze elke tegengestelde waarheid te vernietigen om de inhoud van hun propaganda te 'bewijzen'. 

 • Aanvankelijk vernietigden de lokale ANC-raadsleden en hun minister van sociaal welzijn deze flats door het aanmoedigen van invallen van criminele bendes, meestal drugsdealers, die zich daar vestigden en gingen handelen.
  Dat is altijd de beste manier om een goedgeordende gemeenschap te vernietigen en het werkte. Tegenwoordig lopen de mensenhandel en de drugsbendes door de straten van Zuid-Afrika. In het centrum van Pretoria in 2014 - er zijn nauwelijks blanke inwoners meer, tenzij ze op straathoeken staan te bedelen.
  Deze gebouwen zelf werden uiteindelijk opzettelijk verwoest door een reeks grote branden. Bij de laatste brand die hen verwoestte, werden mensen met een handicap door militaire en politiehelikopters van de daken geplukt om hun leven te redden. Die mensen kregen geen alternatieve huisvesting van de Pretoria ANC-raad: de meesten van hen kwamen terecht op de kleine boerderijen van Afrikaners uit de arbeidersklasse, meestal mijnwerkers en overheidsfunctionarissen die hun gepensioneerden en hun spaargeld gebruikten om deze kleine boerderijen te kopen.
  Vaak werden deze mensen ondergebracht in Wendy Houses - kleine speelhuisjes in de achtertuin voor kinderen. Velen verhuisden naar Daspoort, waar mensen ze in tenten en uiteindelijk in huisjes opsloegen:
  http://www.censorbugbear.org/farmitracker/reports/view/892

  Niemand had ooit gedacht dat dit een permanente manier van leven zou worden - maar zo groeiden deze kampen: honderdduizenden goed opgeleide Afrikaner-arbeiders werden uit overheidsdienst gezet vanwege de 'zwarte economische empowerment'-wetten van het ANC. Deze sluiten steeds meer 'blanken' uit van alle vaste banen. Dit is een uitval - een opzettelijke etnische zuiveringscampagne door het ANC-regime gericht tegen Afrikaners in hun traditionele steden, gehuchten, kleine bedrijven, boerderijen en steden in heel Zuid-Afrika. Telkens wanneer een Afrikanergemeenschap weigert en bezwaar maakt tegen de Afrikanisering van hun scholen en de vernietiging van hun Afrikaner culturele rechten, springt de ANC-propagandamachine in volle gang en beschuldigt deze kleine Afrikanergemeenschappen van 'racisme'. Het is een campagne die door de jaren heen goed heeft gewerkt voor het ANC.

AfrikanerSquattersChasedOffBlackSquattersGetGemeentelijke Diensten2011

 

Arme blanken worden nog steeds het doelwit van gewelddadige aanvallen van zwarten in krakerskampen - ook al zijn ze straatarm

En zelfs wanneer deze Afrikaner-families naar een kamp verhuizen, blijven ze niet alleen: ook al zijn ze straatarm en hongerig, de moordaanslagen gaan door. De Afrikaner jongens en meisjes worden aangevallen door de grote, georganiseerde 'mensenhandelaars'-bendes van zwarte mannen die op de loer liggen en deze jongeren ontvoeren - zelfs van voor hun scholen, ze verkopen als seksuele slavernij en een kort leven van opzettelijke drugs -verslaving:

https://OrthodoxChurch.nl/2010/01/katrina-hendrika-van-den-berg-65.html

http://www.censorbugbear.org/farmitracker/reports/view/822

Politieke rechten van Afrikaners in krakerskampen:

En telkens als er een poging was van culturele organisaties om de arme Afrikaners politiek te organiseren, was er inmenging, niet alleen van overheidsfunctionarissen die 'racisme' schreeuwden en deze kleine gemeenschappen fysiek aanvielen, zoals in Kleinfontein - http://www.censorbugbear.org/farmitracker/reports/view/1029maar ook van de 'traditionele Afrikaner'-politieke structuren die dateren van vóór 1994. Groepen zoals het Freedom Front Plus proberen de kiezersbasis vast te houden en zorgen er zelfs voor dat verbannen' blanken 'mogen stemmen op buitenlandse ambassades. Tegelijkertijd zijn ze, om te proberen meer kiezers te krijgen, ook naar links opgeschoven en hebben ze de neiging het lijden van hun eigen mensen over het hoofd te zien - en ze zelfs een nieuwe naam te geven: 'Afrikaanses'.

De massale migratie naar krakerskampen veroorzaakte ook het probleem van het opnieuw registreren van elke nieuwe volwassene met stemgerechtigde leeftijd in deze krakerskampen. Het is niet bekend hoeveel Afrikaners al etnisch van de kiezerslijsten zijn gezuiverd vanwege hun migratie van traditionele Afrikaner-gebieden naar de blanke krakerskampen, maar tijdens deze huidige verkiezingscampagne waren er hernieuwde pogingen om hen te registreren. Een groot probleem: deze Afrikaners zijn te arm om zich zelfs maar identiteitspapieren te veroorloven die ze nodig hebben tijdens registratie en stemmen. 
https://OrthodoxChurch.nl/2011/07/afrikaners-sign-up-enmasse-for.html

ANC weet dat er 'arme blanken' bestaan - ondanks hun ontkenningen:

Het ANC heeft bij deze aanstaande presidentsverkiezingen in mei zelfs op zeer cynische wijze arme Afrikaner krakerskampbewoners naar hun politieke bijeenkomsten meegenomen en hen voedselpakketten en dekens beloofd als ze op de eerste rijen van verkiezingsbijeenkomsten zitten en zichzelf laten fotograferen - dragen ANC-t-shirts: Er werd echter gemeld dat niemand de beloofde levensreddende voedselpakketten of dekens kreeg totdat Afrikaanse journalisten er in het openbaar ruzie over maakten.
http://www.censorbugbear.org/farmitracker/reports/view/994

Op de Afrikaner genocide blog alleen al verschijnen er meer dan 50 artikelen over dit onderwerp, met afbeeldingen, bronnen en krantenartikels. Je ziet vaak uitgebreide Afrikaner families die voor hun overleving vertrouwen op de kleine pensioenen van opa en oma. Het is een verloren strijd: het ANC probeert ook 'arme' blanken 'aan te moedigen om naar zwarte townships te verhuizen waar hun kinderen vervreemd raken van hun eigen cultuur en' afrikaniseren '. Hoe verloopt dit sociale experiment van gedwongen integratie?

Bestudeer de records en neem een besluit. Als u op de lange termijn 'succesverhalen' kent van de West-Afrikaners die integreren in 'zwarte' gemeenschappen, laat het me dan dringend weten op ajstuijt@knid.nl

Bronnen:

Bevestigd door kliniek: man sterft aan choleradood in blank krakerskamp
http://www.censorbugbear.org/farmitracker/reports/view/2268
http://www.censorbugbear.org/farmitracker/reports/view/822
De hongerdood van Sarah Bezuidenhout in het zwarte kraakkamp:
http://www.censorbugbear.org/farmitracker/reports/view/1899
Louiza Preston's dood door tbc:
http://www.censorbugbear.org/farmitracker/reports/view/1993

fotoalbum op mijn blog censorbugbear reportages over FB uit 2013:
https://www.facebook.com/censorbugbear/photos_stream )

Etnische zuivering van arme Afrikaners gaat door in 2012:
https://OrthodoxChurch.nl/2012/09/anc-s-ethnic-cleansing-of-poor.html
Arme Boerenfamilies protesteren vreedzaam tegen ANC-beleid 2011:
https://OrthodoxChurch.nl/2011/02/poor-boers-march-against-ethnic.html
Etnische zuivering van Afrikaners in Pretoria:
https://OrthodoxChurch.nl/2011/03/ethnic-cleansing-of-afrikaners-pretoria.html
De armoede en honger van de Afrikaner verspreiden zich in 2009:
https://OrthodoxChurch.nl/2009/11/afrikaner-poverty-hunger-spreading.html
ANC's etnische zuivering van arme blanken 2012:
https://OrthodoxChurch.nl/2012/09/anc-s-ethnic-cleansing-of-poor.html
Afrikaner culturele leiders Dan Roodt en Steve Hofmeyr waarschuwen voor Afrikaner genocide:
https://OrthodoxChurch.nl/2013/07/afrikaner-leaders-hofmeyr-and-roodt.html
De geheime oorlog tegen de Afrikaners van Middelburg, Mpumalanga:
https://OrthodoxChurch.nl/2012/10/secret-war-against-middelburg-afrikaners.html
SA-communisten vragen om Afrikanerkrakerskamp te bezoeken:
https://OrthodoxChurch.nl/2010/06/sa-communists-asked-to-visit-afrikaner.html
   "Blanke armoede krijgt weinig sympathie in Zuid-Afrika":
https://OrthodoxChurch.nl/2010/06/white-poverty-little-sympathy-in-south.html

http://nolstuijt.wordpress.com/2014/04/07/why-are-so-many-afrikaners-dying-in-squatter-camps/

 

Lizzie van Zyl stierf op 9 mei 1901 door honger en tyfus in het concentratiekamp Bloemfontein

VanZylLizzieBloemfonteinConcentratieCampBisitedByEmilyHobhouse1901

Boven: Lizzie Van Zyl (1894 - 9 mei 1901) was een kindgevangene van het concentratiekamp Bloemfontein die stierf aan buiktyfus tijdens de Britse verschroeide-aardeoorlog tegen de Boeren in Zuid-Afrika. De Britse zette Lizzie van Zyl haar op in een concentratiekamp na de weigering van haar vader, een Boerenstrijder, zich over te geven. Activiste Emily Hobhouse gebruikte haar dood als een voorbeeld van de ontberingen waarmee de Boerenvrouwen en -kinderen tijdens de oorlog in de Britse concentratiekampen werden geconfronteerd. Ze beschrijft Lizzie als "een broos, zwak kind dat dringend goede zorg nodig heeft", dat op de laagste rantsoenen werd geplaatst en na een maand werd overgebracht naar het nieuwe ziekenhuis op ongeveer 50 kilometer afstand van het concentratiekamp, leed aan de honger. . Volgens Hobhouse werd ze hard behandeld in het ziekenhuis. Omdat ze geen Engels sprak, werd ze bestempeld als een idioot door een Engels sprekende arts en haar verpleegsters, die haar niet konden verstaan. Op een dag begon ze haar moeder te bellen; een dame ging naar haar toe om haar te troosten, maar “werd bruusk onderbroken door een van de verpleegsters die haar vertelde dat ze het kind niet moest hinderen omdat ze vervelend was.
http://en.wikipedia.org/wiki/Emily_Hobhouse

Emily Hobhouse:
Toen in oktober 1899 in Zuid-Afrika de Tweede Boerenoorlog uitbrak, nodigde een liberaal parlementslid, Leonard Courtney, Hobhouse uit om secretaris te worden van de vrouwentak van het Zuid-Afrikaanse bemiddelingscomité, waarvan hij voorzitter was. Zij schreef
    “Het was laat in de zomer van 1900 dat ik voor het eerst hoorde van de honderden Boerenvrouwen die verarmd raakten en haveloos werden achtergelaten door onze militaire operaties… de arme vrouwen die van het kastje naar de muur werden gedreven, hadden bescherming en georganiseerde hulp nodig. [ 3]
Ze richtte het Noodfonds voor Zuid-Afrikaanse vrouwen en kinderen op en voer op 7 december 1900 naar de Kaapkolonie om toezicht te houden op de distributie, en arriveerde op 27 december. Ze schreef later:
    “Ik ben heel natuurlijk gekomen, in gehoorzaamheid aan het gevoel van eenheid of eenheid van de vrouw… het is wanneer de gemeenschap op haar grondvesten wordt geschud, dat erbarmelijke diepten van ontbering elkaar oproepen en dat een diepere eenheid van de mensheid zichzelf bewijst. [3] ]
Toen ze Engeland verliet, wist ze alleen van het concentratiekamp in Port Elizabeth, maar bij aankomst hoorde ze van de vele andere kampen (45 in totaal). Ze had een introductiebrief aan de Britse Hoge Commissaris, Alfred Milner, van haar tante, de vrouw van Arthur Hobhouse, zelf de zoon van Henry Hobhouse, permanent onder-secretaris van het ministerie van Binnenlandse Zaken onder leiding van Sir Robert Peel, en die Milner kende. Van hem kreeg ze het gebruik van twee treinwagons, onder voorbehoud van de goedkeuring van de legeraanvoerder, Lord Kitchener, die ze twee weken later ontving, hoewel het haar alleen toestond tot Bloemfontein te reizen en één vrachtwagen met voorraden voor de kampen te nemen. , ongeveer 12 ton.

Voorwaarden in de kampen: "Om deze kampen gaande te houden is moord op de kinderen":

Ze had de autoriteiten overgehaald om haar verschillende kampen te laten bezoeken en hulp te verlenen - haar rapport over de omstandigheden in de kampen, uiteengezet in een rapport getiteld 'Verslag van een bezoek aan de kampen van vrouwen en kinderen in de Kaap en de Oranjerivierkolonies”, Werd in juni 1901 aan de Britse regering overhandigd. Als gevolg hiervan werd een formele commissie opgericht en werd een team van officiële onderzoekers onder leiding van Millicent Fawcett gestuurd om de kampen te inspecteren. Overbevolking in slechte onhygiënische omstandigheden als gevolg van verwaarlozing en gebrek aan middelen waren de oorzaken van een sterftecijfer dat in de achttien maanden dat de kampen in bedrijf waren in totaal 26.370 doden bereikte (zoals toen geregistreerd: sindsdien zijn er veel meer -graven werden gevonden en hedendaagse historici geloven nu dat ten minste 40.000 Boerenkampbewoners zijn omgekomen). 24.000 van de gevangenen in concentratiekampen die stierven door Britse 'nalatigheid' waren kinderen. De kinderen stierven met een snelheid van ongeveer 50 per dag.

De volgende uittreksels uit het rapport van Emily Hobhouse maken heel duidelijk de omvang van verwijtbare verwaarlozing door de autoriteiten:
   “In sommige kampen bezetten twee, en zelfs drie groepen mensen een tent en 10, en zelfs 12 personen worden vaak bijeengedreven in tenten waarvan de cilinderinhoud ongeveer 500 cf is.
    Ik noem dit kampsysteem een grootschalige wreedheid ... Deze kampen gaande houden is moord op de kinderen.
    Het kan nooit uit de herinneringen van de mensen worden weggevaagd. Het drukt het hardst op de kinderen. Ze hangen in de vreselijke hitte en met het onvoldoende ongeschikte voedsel; wat je ook doet, wat de autoriteiten ook doen, en ze doen, geloof ik, hun best met zeer beperkte middelen, het is allemaal slechts een ellendige patch bij een grote ziekte. Duizenden, lichamelijk ongeschikt, worden in levensomstandigheden geplaatst die ze niet kunnen verdragen. Voor hen is een lege ruïne ... Als het Engelse volk maar zou proberen een beetje fantasie te oefenen - beeld het hele ellendige tafereel uit. Hele dorpen verankerd en gedumpt op een vreemde, kale plek.
    De vrouwen zijn geweldig. Ze huilen heel weinig en klagen nooit. De omvang van hun lijden, hun vernedering, verlies en angst lijkt hen boven de tranen uit te tillen… alleen wanneer het via hun kinderen opnieuw bij hen snijdt, komen hun gevoelens naar boven.
    Sommige mensen in de stad beweren nog steeds dat het kamp een oase van gelukzaligheid is. Ik was vandaag in het kamp, en net in een klein hoekje vond ik dit het soort dingen dat ik vond: de verpleegster, ondervoed en overwerkt, zakte gewoon op haar bed neer, kon zichzelf nauwelijks overeind houden, na een tyfus en andere patiënten, met alleen de ongetrainde hulp van twee Boerenmeisjes - zowel koken als verplegen om zichzelf te doen. De volgende tent, een baby van zes maanden die naar adem snakt, is moeders knie. Twee of drie anderen hingen ziek neer in die tent.
    Vervolgens lag een meisje van eenentwintig stervende op een brancard. De vader, een grote, vriendelijke Boer die naast haar knielde; terwijl, naast de tent, zijn vrouw naar een kind van zes keek, eveneens stervend, en een van ongeveer vijf neerhangend. Dit echtpaar had al drie kinderen verloren in het ziekenhuis en wilde deze dus niet laten gaan, hoewel ik er hard voor smeekte om ze uit de hete tent te halen. Ik kan niet beschrijven wat het is om deze kinderen in een staat van instorten te zien rondslingeren. Het is precies zoals vervaagde bloemen die worden weggegooid. En men moet naar zulke ellende blijven kijken en bijna niets kunnen doen.
    Het was een geweldig kind en het verviel tot huid en botten ... De baby was zo zwak geworden dat het niet meer hersteld was. We hebben geprobeerd wat we konden, maar vandaag stierf het. Het was maar 3 maanden, maar zo lief klein ding… Het leefde nog vanmorgen; Toen ik 's middags belde, wenkten ze me om het kleine ding te zien liggen, met een witte bloem in zijn kleine hand. Voor mij leek het een "vermoorde onschuldige". En een uur of twee nadat een ander kind stierf. Een ander kind was 's nachts gestorven en ik vond dat alle drie de kleine lijkjes op een dag werden gefotografeerd zodat de afwezige vaders het konden zien. Twee kleine witte doodskisten bij de poort te wachten, en een derde wilde. Ik was blij ze te zien, want in Springfontein moest een jonge vrouw in een zak worden begraven, en het deed hun gevoelens jammerlijk pijn.
    Het is zo'n merkwaardige positie, hol en verrot van het hart, om overal in de staat grote ongemakkelijke gemeenschappen te hebben gemaakt van mensen die je vluchtelingen noemt en zegt dat je beschermt, maar die zichzelf krijgsgevangenen noemen, dwangmatig vastgehouden en verafschuwend. uw bescherming. Ze zijn het zat om van officieren te horen dat ze vluchtelingen zijn onder "de vriendelijke en weldadige bescherming van de Britten". In de meeste gevallen is er geen voorwendsel dat er verraad was, of munitie verborgen was, of voedsel werd gegeven of zoiets. Het was alleen dat er een bevel werd gegeven om het land leeg te maken. Hoewel de kampen vluchteling worden genoemd, zijn er in werkelijkheid maar een paar, misschien slechts een half dozijn in sommige kampen. Het is gemakkelijk om ze te vertellen, omdat ze in de beste feesttenten zitten en de tijd hebben gehad om meubels en kleding mee te nemen, en meestal zelfvoldane en buitengewoon superieure mensen zijn. Er zijn er maar heel weinig, of geen van hen, die gebrek hebben.
    Degenen die het meest lijden en die het meest hebben verloren, hetzij hun kinderen door de dood, hetzij hun bezittingen door vuur en zwaard, zoals de herconcentreerde vrouwen in de kampen, hebben het meest opvallende geduld en drukken nooit de wens uit dat hun mannen moeten degenen zijn die moeten wijken. Het moet nu worden uitgevochten, denken ze, tot het bittere einde. Het is een zeer kostbare aangelegenheid waaraan Engeland is begonnen, en zelfs tegen zulke kosten kan nauwelijks worden voorzien in de allerkleinste levensbehoeften en is er geen comfort.

 • Het is zo vreemd om te denken dat elke tent een gezin herbergt en elk gezin in moeilijkheden verkeert: verlies achterop, armoede vooraan, ziekte, ontbering en dood in het heden. Maar ze zijn erg goed en zeggen dat ze hebben afgesproken opgewekt te zijn en er het beste van te maken. De kampbewoners van de Mafeking waren zeer verrast om te horen dat Engelse vrouwen zich druk maakten om hen of hun lijden. Het heeft hen veel goeds gedaan om te horen dat er thuis oprechte sympathie voor hen wordt gevoeld, en daarom ben ik blij dat ik mijn weg hiernaartoe heb gevochten, al was het maar om die reden.

De tenten
    Stel je de hitte buiten de tenten voor en de verstikking binnenin! … De zon scheen door het enkele doek, en de vliegen lagen dik en zwart op alles; geen stoel, geen tafel, geen ruimte daarvoor; alleen een dealbox, die op zijn uiteinde stond, diende als een kleine voorraadkast. In deze tent wonen de vijf kinderen van mevrouw B's (drie behoorlijk volwassen) en een klein dienstmeisje van Kaffir. Veel tenten hebben meer bewoners. Mevrouw M.… heeft zes kinderen in het kamp, allemaal ziek, twee in het blikken ziekenhuis met tyfus, en vier ziek in de tent. Een verschrikkelijk kwaad zojuist is de dauw. Het is zo zwaar, en komt door het enkele canvas van de tenten heen, alles natmakend… De hele ochtend worden de gangboorden gevuld met de dekens en allerlei spullen, die regelmatig te drogen bleken te zijn in de zon. De dokter vertelde me vandaag dat hij tenten voor jonge kinderen ten zeerste afkeurde en een hoge sterfte verwachtte voor juni.
Hygiëne
    Zeep is onbereikbaar en wordt niet in het rantsoen gegeven. Met veel overreding, en weken na het vorderen, wordt nu af en toe zeep gegeven in zeer kleine hoeveelheden - zeker niet genoeg voor kleding en persoonlijk wassen.
    We hebben veel tyfus en zijn bang voor een uitbraak, dus ik richt mijn energie op het koken van het water van de Modderrivier. Slik zowel tyfuskiemen in hun geheel door als drink dat water, zeggen doktoren.
    Toch kunnen ze het niet allemaal koken, want - ten eerste is brandstof erg schaars; wat wekelijks wordt aangevoerd, zou geen maaltijd per dag koken… en ze moeten in de toch al kale kopjes zoeken naar een voorraad. Er is nauwelijks een beetje te krijgen. Ten tweede hebben ze geen extra gereedschap om het water vast te houden als het wordt gekookt. Ik stel daarom voor om elke tent een emmer of kruik te geven en een proclamatie te krijgen dat al het drinkwater gekookt moet worden.

Het "wrede systeem
    Bovenal zou men hopen dat het gezonde verstand, zo niet de genade, van het Engelse volk zal uitroepen tegen de verdere ontwikkeling van dit wrede systeem dat verpletterend neerkomt op de ouderen, de zwakken en de kinderen. Mogen zij de opdracht behouden om meer en nog meer binnen te halen. Is er sinds de oudtestamentische dagen ooit een hele natie gevangengenomen?
Eind 1901 kregen de kampen geen nieuwe gezinnen meer en verbeterden de omstandigheden in sommige kampen; maar de schade was aangericht. Historicus Thomas Pakenham schrijft over de beleidswijziging van Kitchener:
    Ongetwijfeld hebben het voortdurende 'lawaai' met het sterftecijfer in deze concentratiekampen en Milners late overeenkomst om hun administratie over te nemen, K's gedachten veranderd [enige tijd eind 1901]. In ieder geval half december verspreidde Kitchener alle colonnecommandanten met instructies om geen vrouwen en kinderen binnen te brengen als ze het land ontruimden, maar ze bij de guerrilla's achter te laten ... Gezien als een gebaar naar liberalen, aan de vooravond van de nieuwe zitting van het Parlement in Westminster, het was een slimme politieke zet. Het was ook militair gezien uitstekend logisch, aangezien het de guerrillastrijders ernstig belemmerde, nu de drijfveren in volle gang waren ... Het was juist effectief omdat het, in tegenstelling tot de overtuiging van de liberalen, minder humaan was dan hen in kampen te brengen, hoewel dit van geen grote zorg voor Kitchener.
Charles Aked, een baptistenpredikant in Liverpool, zei op 22 december 1901, Vredeszondag: `` Groot-Brittannië kan de veldslagen niet winnen zonder zijn toevlucht te nemen tot de laatste verachtelijke lafheid van de meest walgelijke curie op aarde - de daad van het slaan van het hart van een dappere man door zijn de eer van zijn vrouw en het leven van zijn kind. De laffe oorlog is gevoerd door middel van barbaarse methoden ... de concentratiekampen zijn moordkampen geweest. ”[4] Daarna volgde een menigte hem naar huis en brak de ramen van zijn huis. [4]

Concentratiekamp Bloemfontein
Hobhouse arriveerde op 24 januari 1901 in het kamp in Bloemfontein en was geschokt door de omstandigheden die ze tegenkwam:
    “Ze gingen slapen zonder dat er voor hen was gezorgd en zonder iets te eten of te drinken. Ik zag menigten langs spoorlijnen bij bitter koud weer, in stromende regen - hongerig, ziek, stervend en dood. Er werd geen zeep verstrekt. De watervoorziening was onvoldoende. Er was geen ledikant of matras verkrijgbaar. Brandstof was schaars en moest door de mensen zelf uit de groene struiken op de kopjes (kleine heuvels) worden gehaald. De rantsoenen waren buitengewoon mager en toen, zoals ik vaak heb ervaren, de werkelijk verstrekte hoeveelheid niet de voorgeschreven hoeveelheid overschreed, betekende dat gewoon hongersnood. "[3]

Lizzie van Zyl, bezocht door Emily Hobhouse in het concentratiekamp Bloemfontein 
Wat Hobhouse het meest verontrustte, was het lijden van de ondervoede kinderen. Ziekten als mazelen, bronchitis, longontsteking, dysenterie en tyfus waren het kamp binnengevallen met fatale gevolgen. De weinige tenten waren niet genoeg om de een of meer zieken, de meesten kinderen, te huisvesten. In de bundel Stemme uit die Verlede herinnerde ze zich de benarde situatie van Lizzie van Zyl (ca. 1894 - 9 mei 1901), de dochter van een Boerenstrijder die weigerde zich over te geven. Het meisje stierf in het kamp Bloemfontein. Volgens Hobhouse werd het meisje hard behandeld en op de laagste rantsoenen geplaatst. [Waarom?] Na een maand werd ze door de hongerdood overgebracht naar het nieuwe ziekenhuis op ongeveer 50 kilometer van het concentratiekamp. Omdat ze geen Engels kon spreken, werd ze door het ziekenhuispersoneel bestempeld als een "idioot", die haar niet konden verstaan. Op een dag begon ze haar moeder te bellen. Een Afrikaner-vrouw, mevrouw Botha, ging naar haar toe om haar te troosten en haar te vertellen dat ze haar moeder weer zou zien, maar "werd bruusk onderbroken door een van de verpleegsters die haar vertelde dat ze zich niet met het kind moest bemoeien omdat ze vervelend was." [ 5] [6] [7]
Toen Hobhouse om zeep voor de mensen vroeg, kreeg ze te horen dat zeep een luxe was. Het lukte haar niettemin, na een worsteling, om het als noodzaak op de lijst te krijgen, samen met stro, meer tenten en meer ketels om het drinkwater in te koken. Ze deelde kleren uit en voorzag zwangere vrouwen, die op de grond moesten slapen, van matrassen, maar ze kon niet vergeven wat ze noemde
    “Veroorzaak mannelijke onwetendheid, hulpeloosheid en warboel… Ik smeer zoveel mogelijk zout in de zere plekken in hun geest… omdat het goed voor hen is; maar ik kan het niet laten om een beetje te smelten als ze erg nederig zijn en bekennen dat de hele zaak een zware en gigantische blunder is en bijna onoplosbare problemen oplevert, en ze weten niet hoe ze ermee om moeten gaan ... "[3]
Hobhouse bezocht ook kampen in Norvalspont, Aliwal North, Springfontein, Kimberley en Orange River.

Fawcett Commissie
Toen Hobhouse terugkeerde naar Engeland, kreeg ze vernietigende kritiek en vijandigheid van de Britse regering en veel van de media, maar uiteindelijk slaagde ze erin meer geld te krijgen om de slachtoffers van de oorlog te helpen. De toenmalige Britse liberale leider, Sir Henry Campbell-Bannerman, hekelde wat hij de "methoden van barbarij" noemde. De Britse regering stemde er uiteindelijk mee in om de Fawcett-commissie op te richten om haar beweringen te onderzoeken, onder Millicent Fawcett, die haar verslag van de schokkende omstandigheden bevestigde. Hobhouse keerde in oktober 1901 terug naar Kaapstad, mocht niet landen en werd uiteindelijk vijf dagen na aankomst zonder opgave van reden gedeporteerd. Ze ging toen naar Frankrijk waar ze het boek The Brunt of the War and Where it Fell schreef over wat ze tijdens de oorlog zag. [Nodig citaat]
Ze bezocht Zuid-Afrika opnieuw in 1903. Ze besloot Boerenhuisindustrieën op te richten en jonge vrouwen te leren spinnen en weven toen ze in 1905 weer terugkeerde. Een slechte gezondheid, waarvan ze nooit herstelde, dwong haar in 1908 terug te keren naar Engeland. Ze reisde in 1913 opnieuw naar Zuid-Afrika voor de inhuldiging van het Nationaal Vrouwenmonument in Bloemfontein, maar moest vanwege haar slechte gezondheid stoppen in Beaufort West.
http://en.wikipedia.org/wiki/Emily_Hobhouse