Nalatigheid van de politie bij moorden op boerderijen is een groot probleem:

Verspreid de liefde

Bernadette, weduwe van de vermoorde boer David Hall, getuigt voor de Zuid-Afrikaanse Mensenrechtencommissie:

"Nalatigheid van de politie bij moorden op boerderijen vergroot het probleem"

HallDavidMurderPotchefstroomFochvilleZuivelBoerAfriforumDemandshighestVonnis

Bijschrift hierboven: twee van de vijf boerenaanvallers stonden terecht: ze werden vrijgesproken en kunnen nooit meer worden berecht, omdat de politie van de SA (SAPS) op de een of andere manier 'het forensische bewijs kwijt was'. De weduwe getuigde dat ze 'door de rechtbank als een crimineel werd behandeld'. Ze is nooit op de hoogte gebracht van haar rechten als getuige voor of tijdens het proces ... Nu de weduwe vaak de moordenaars van haar man in de stad ziet, getuigde ze op 15 september 2014 voor de Zuid-Afrikaanse mensenrechtencommissie.

door Ernst Roets, Afriforum, 17 september 2014 -

“FOCHVILLE - 20 februari 2012 begon als een gewone dag in het leven van David en Bernadette Hall. De hallen waren koeien aan het melken op hun boerderij, Buffelshoek, nabij Fochville. Daar werden ze om 6 uur 's ochtends overmeesterd door vijf zwarte mannelijke aanvallers.

Bernadette werd vastgebonden en aangevallen met een stomp voorwerp. David had minder geluk. 

  • Na een gevecht met de overvallers, die hem gewoon te veel waren, viel hij eindelijk op zijn knieën. Op het gazon buiten de zuivelfabriek blies David zijn laatste adem uit. (Bernadette getuigde voor de rechtbank dat er twee schoten door zijn hersenen werden afgevuurd terwijl hij op zijn knieën zat voor zijn moordenaars).
  • De gemeenschap was woedend. Luitenant-generaal Zukisa Mbombo, commissaris van politie voor de Noordwestelijke provincie, zei destijds dat 'de politie niet zou stoppen met zoeken totdat de verdachten achter de tralies zaten'.

    DAVID ZAL NOOIT ZIJN KINDEREN TROUWEN ZIEN ...

    "Hij zal nooit het voorrecht hebben om een stapje terug te doen en te zien wat hij in zijn leven heeft bereikt", zei Bernadette deze week, getuige bij de Zuid-Afrikaanse Mensenrechtencommissie (SAHRC). "Hij zal zijn kinderen niet zien trouwen en hij zal zijn kleinkinderen nooit ontmoeten."

    Wat nog erger is, is het feit dat de aanvallers nog steeds als vrije mensen rondlopen en dat Bernadette ze af en toe ziet.
    Onder: ze getuigde dat 'hun gezichten in mijn hoofd zijn gegraveerd'….
    HallBernardetteGetuigenisInCourtOfMurderTrialTwoMurderers
    De zaak werd niet grondig onderzocht. Verschillende forensische bewijsstukken, waaronder een jasje, sigarettenpeuken en de kabels die werden gebruikt om Bernadette vast te maken, werden ter plaatse gevonden. Aanvankelijk nam de politie deze spullen pas in beslag toen ze ermee werden geconfronteerd door boeren in de gemeenschap. Dit bleek tevergeefs te zijn ...
    (Twee van de) aanvallers werden opgepakt en beschuldigd van moord in de rechtbank. (bovenstaande) Daar kon de staat echter geen zaak tegen hen bewijzen omdat er "geen bewijs tegen hen" was:
    Niemand weet wat er is geworden van het (forensische) bewijs dat ter plaatse is aangetroffen. Vrijwel het enige bewijs tegen de aanvallers was het feit dat Bernadette hen identificeerde tijdens een identificatieparade. "Ik was daar. Ik zag hoe ze mijn man vermoordden. Ik weet wie ze zijn, ”zei ze later. "

GEEN VINGERAFDRUKKEN GENOMEN VAN VLUCHTVOERTUIG:

Het voertuig van de Hallen waarin de aanvallers waren gevlucht, werd ook gevonden, maar er werden geen vingerafdrukken op het voertuig genomen.

De twee aanvallers werden vrijgesproken. En - vanwege het juridische principe "Autrefois vrijspreken" (dubbel gevaar) deze aanvallers kunnen nooit meer voor hetzelfde misdrijf worden beschuldigd, zelfs niet als het bewijs plotseling naar boven komt.

IK WERD BEHANDELD ALS EEN CRIMINAL TIJDENS DE PROEF: WIDOW

HallBernadetteGetuigenisAtMenselijkRechtenCommissieBraamfontein16 september 2014overMoordOfHerEchtgenoot

Boven: Bernardette Hall getuigt bij de Mensenrechtencommissie, 16 september 2014 (video op YouTube Afriforum)

“Ik werd tijdens het proces als een crimineel behandeld. Het was erg traumatisch, ”legde ze uit. Haar rechten als slachtoffer zijn haar nooit uitgelegd. Niemand hielp haar bij de voorbereiding op het proces. In de rechtbank werd ze aangevallen en vernederd door de wettelijke vertegenwoordigers van de aanvallers.

Maar Bernadette is nog op de boerderij. "Waarom verhuist u niet naar de stad?" vroeg een van de mensenrechtencommissarissen haar. "Boeren zit in mijn bloed", antwoordde ze.
“Sinds ik een klein meisje was, vertelde ik mijn ouders dat ik boer wilde worden. Niets kan de geur van regen en aarde op de boerderij vervangen. Je besluit niet ineens dat je wilt gaan boeren. “Boeren zijn geboren; mensen worden niet tot boeren gemaakt. "

En dan de dramatische uitspraak: “Ik blijf liever op de boerderij en word vermoord dan in de stad te blijven. Ik zal het niet overleven. "

Vandaag is Bernadette actief betrokken bij de campagne van AfriForum tegen aanvallen op boerderijen. Ze ondersteunt het niet alleen, maar neemt ook initiatief en regelt haar eigen acties.

BESCHERMING OOK SCHULDIG:

Wel is duidelijk dat de politie niet de enige boosdoeners is in de strijd tegen boerderijmoorden, maar dat het openbaar ministerie net zo schuldig is. De SAHRC was zeer bedroefd door het verhaal van Bernadette. Toch is ze geen uitzondering.

Bijna alle slachtoffers met wie AfriForum communiceert, klagen dat hun zaken niet worden opgevolgd, dat dossiers en bewijsmateriaal verdwijnen, dat rechercheurs hun telefoon niet opnemen of terugbellen en dat slachtoffers in de rechtbank als criminelen worden behandeld. AfriForum heeft zich ertoe verbonden hierover een nader rapport in te dienen bij de SAHRC.

_______________________

Autrefois vrijspreken: dubbel gevaar: “Dubbel gevaar is een procedurele verdediging die een verdachte verbiedt opnieuw berecht te worden op basis van dezelfde (of soortgelijke) aanklachten na een legitieme vrijspraak of veroordeling. In common law-landen kan een verdachte een dwingend pleidooi indienen voor autrefois vrijspraak of autrefois veroordeeld (autrefois betekent "in het verleden" in het Frans), wat betekent dat de verdachte is vrijgesproken of veroordeeld voor hetzelfde misdrijf. [1]  http://en.wikipedia.org/wiki/Double_jeopardy

https://www.afriforum.co.za/police-negligence-farm-murders-adds-problem/

https://www.afriforum.co.za/polisienalatigheid-plaasmoorde-dra-tot-die-probleem/