De regering van de Republiek Texas werd beschouwd als 'geen criminele organisatie'

Verspreid de liefde

Eén ding om recht te zetten: de interim-regering van de Republiek Texas in het algemeen is nooit formeel in diskrediet gebracht of geclassificeerd als een criminele organisatie. De leiders werden in plaats daarvan individueel vervolgd voor hun daden zoals van toepassing op de irrelevante federale wetten. In plaats van voor een militaire of internationale rechtbank te worden gebracht, werden ze gehoord in reguliere civiele federale rechtbanken, en vandaar de huidige politieke gevangenschap van McLaren.

Het hof van beroep oordeelde dat er geen bewijs was van 'georganiseerde criminele activiteit'

Rechtbank vernietigt veroordelingen van leiders van de Republiek Texas

Geplaatst: zaterdag 28 augustus 1999

MICHELLE KOIDIN
The Associated Press

EL PASO - Een hof van beroep heeft de veroordelingen van de leider van de Republiek Texas, Richard McLaren, en een topassistent, vernietigd door te zeggen dat het onvoldoende bewijs tegen hen heeft gevonden.

In afzonderlijke, maar bijna identieke adviezen die donderdag zijn uitgebracht, heeft het 8e Hof van Beroep van Texas vonnissen uitgesproken tot vrijspraak voor McLaren en medewerker Robert "White Eagle" Otto.

McLaren werd veroordeeld tot 99 jaar gevangenisstraf en Otto kreeg een gevangenisstraf van 50 jaar bij een ontvoering die twee jaar geleden tot een gewapende patstelling leidde. Otto werd vrijdagavond vastgehouden in de Hughes-gevangenis in Gatesville. Er was geen borgtochtzitting ingesteld.

"Het bewijs was juridisch onvoldoende om een veroordeling te ondersteunen wegens deelname aan georganiseerde criminele activiteiten, aangezien er niet was aangetoond dat McLaren Joe en Margaret Ann Rowe had ontvoerd", schreef de rechtbank in El Paso in het advies voor McLaren.

"Waar het op neerkomt is dat als je beweert dat je het moet bewijzen", zei Otto's advocaat, Mike Barclay van Alpine. "Het bewijs was onvoldoende."

Het was onwaarschijnlijk dat McLaren, leider van een groep die gelooft dat Texas een onafhankelijke natie is, binnenkort uit de gevangenis zou worden vrijgelaten.

Naast de staatsgevangenis werd hij veroordeeld tot 12 1/2 jaar federale gevangenis wegens deelname aan een frauduleus plan om $1,8 miljard aan waardeloze republikeinse warrants te verdelen, die leken op cheques van kassamedewerkers.

Otto werd echter niet aangeklaagd in de federale zaak en Barclay zei dat hij zou proberen zijn cliënt op borgtocht vrij te krijgen.

Jeff Davis County District Attorney Albert Valadez, die de zaak vervolgde, zei dat de uitspraak wordt ingediend bij het Texas Court of Criminal Appeals. Hij zei ook dat McLaren en Otto te maken kunnen krijgen met extra kosten als gevolg van hetzelfde incident, zoals inbraak of zware mishandeling.

Gevraagd naar de mogelijkheid van aanvullende aanklachten tegen zijn cliënt, zei McLaren-advocaat Frank Brown: "We zullen op dat moment moeten procederen over de kwestie van dubbele gevaren."

Barclay had geen commentaar op Valadez 'dreiging met meer aanklachten. De Rowes weigerden commentaar op de vernietigde veroordelingen toen ze vrijdag bij hen thuis werden bereikt.

Aanklagers zeiden dat terwijl McLaren en Otto, die samen werden berecht, niet aanwezig waren bij het huis van Rowes, ze de ontvoering hadden beraamd en geleid. Advocaten van de verdediging voerden aan dat er geen bewijs was dat het paar iemand had ontvoerd.

Uit getuigenissen tijdens het proces in Alpine in oktober 1997 bleek dat drie van McLaren's volgelingen in de Republiek het huis van het paar in het Davis Mountains Resort hadden bestormd en op 27 april 1997 gegijzeld.

De Rowes, een van de belangrijkste critici van McLaren in een buurtvereniging, werden gevangen genomen als reactie op de gevangenneming van een lid van de Republiek eerder die dag. Ze werden 12 uur in hun huis vastgehouden voordat ze werden vrijgelaten in ruil voor het lid dat gevangen had gezeten.

De aanval veroorzaakte een impasse tussen republikeinse leden en tientallen staatstroepen, die het afgelegen resort 175 mijl ten zuidoosten van El Paso belegerden totdat de groep zich een week later overgaf.

Maanden later werden McLaren en Otto berecht en veroordeeld wegens deelname aan georganiseerde criminele activiteiten, in wezen deelgenomen aan een samenzwering, om zware ontvoering te plegen.

Hun beroep was gebaseerd op een precedent van de rechtbank in Texas dat zegt dat een persoon alleen kan worden veroordeeld wegens deelname aan georganiseerde criminele activiteiten als hij ermee instemt deel te nemen aan een criminele samenzwering en een openlijke daad heeft verricht om de samenzwering te bevorderen. In aanklachten werd beweerd dat de openlijke daad de ontvoering was.

In zijn uitspraak zei het hof van beroep dat er bewijs was dat de drie volgelingen de Rowes met dodelijk geweld hadden ontvoerd.

En de rechtbank zei dat uit bewijsmateriaal bleek dat McLaren tijdens de ontvoering radiocontact met hen had, dat hij interviews gaf aan de media als hun woordvoerder en dat hij onderhandelde met de autoriteiten over de vrijlating van een lid van de Republiek Texas in ruil voor de Rowes.

"Er is echter simpelweg geen bewijs dat McLaren een directe deelnemer was aan de ontvoering: de staat die ervoor had gekozen om dit te noemen als de overt die McLaren uitvoerde, was verplicht om te bewijzen dat hij de Rowes met geweld of dreiging met geweld tegenhield. , ”Schreef de rechtbank.

“Na dit niet te hebben gedaan, was er geen bewijs van de vermeende overt daad. Zonder bewijs van de overt was het bewijs onvoldoende om het misdrijf van georganiseerde criminele activiteit te bewijzen. " AP photoLeader Richard McLaren bij de "ambassade" van de Republiek Texas nabij Fort Davis in december 1996.

Geef een reactie